Meldingen
Alles wissen

Sinaasappel-koffielikeur 'Quarante-quatre'

Pagina 1 / 6

Likeurmeneer
Berichten: 35
Registered
Topic starter
(@likeurmeneer)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Geen Quarante Tres maar Quatre, dit vanwege de 44 suikerklontjes en 44 koffiebonen die je nodig hebt in dit recept.

Benodigdheden:
1 grote of 2 normale biologische sinaasappels
44 koffiebonen
44 suikerklontjes
1 halve vanillepeul
1 liter Eau de vie of een goedkope wodka als je niet over eau de vie beschikt

Neem een flinke Weckpot.

Pak een heel grote sinaasappel, of anders 2 normale. Wel biologisch want de niet biologische sinaasappels zijn aan de buitenkant behandeld met een waslaagje en dat is funest in dit recept.

Was de sinaasappel, wrijf hem goed droog. Maak met een mes heel veel kleine kerfjes in de schil en steek de koffiebonen hierin. Als je niet alle koffiebonen in de schil kwijt kunt dan geeft dat niks, leg ze maar op de bodem van de Weckpot en leg de sinaasappel met zijn met koffiebonen gevulde schil hier bovenop.

verdeel de 44 suikerklontjes gelijkmatig rond en op de sinaasappel en steek het vanillestokje tussen de suikerklontjes.

Begieten met Eau de Vie, wodka of eventueel Cognac (dit is wel een duurdere oplossing maar ook erg lekker)

Persoonlijk ben ik voor het gebruik van een goede eau de vie!

Laat de drank heel toepasselijk 44 dagen trekken, de suiker zou nu helemaal opgelost moeten zijn. Filter het geheel en Proost!

Uw zelfgemaakt Quarante Quatre!

Foto ter illustratie (Op de foto zijn kruidnagelen gebruikt ipv koffiebonen, maar zo snap je wat de bedoeling is)

Beantwoorden
91 reacties
10 Reacties
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@likeurmeneer bedankt om deze te delen. Die zit sinds vandaag in de weckpot.

Wel nog klein vraagje, wat wordt bedoeld met eau de vie? Ik heb alcohol uit granen gebruikt hiervoor.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@moonshiner79 

Eau de vie betekent ‘levenswater’.

Het is een verzamelnaam voor alle sterke drank gewonnen uit fruit.

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 87

@lambik oei, is alcohol uit granen dan een slechte keuze?

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@moonshiner79 

Eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik heb nu voor het eerst likeur 44 gemaakt met ‘schone alcohol’ (water en suiker). Die komt het meest in de buurt van wodka. Ik heb wel 3 flesjes eau de vie (appel) liggen, maar vind het jammer deze te gebruiken voor likeur. Het was een boel werk om alle appels te verwerken en drink deze liever puur. Daarbij is de likeur 44 voor mijn vrouw, die heeft niet zo veel eisen als het maar zoet is 🤦…
Maar misschien is het met granen ook lekker! Dat is nou het leuke van stoken en likeuren. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven. 

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 719

@lambik het is een term zoals brandewijn, dus breed toepasbaar. Brandewijn is "gebrande wijn", dit kan natuurlijk van druivenwijn, maar ook van vruchtenwijn of korenwijn (van graan).

Eu de vie is ook verzamelnaampje, meeste bedoelen er een fruitalcohol mee maar kan dus ook van graan. Oude naam van whisky betekend bv ook levens water

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@pikketanus 

okay, nou weer wat geleerd. Ik dacht dat het alleen fruit betrof, Wikipedia en Google weten natuurlijk ook niet alles 😉

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 719

@lambik er zijn aardig wat naampjes en verzamelnaampjes omtrent dranken🙃  denk aan schnaps, obstler, rakia, palinka, brandy waarvan de laatste vier allen termen kunnen zijn voor één en de zelfde drank. In Nederland wordt dat dan weer "vruchtenbrandewijn" genoemd haha

Zo kan een brandewijn van pruim zijn;

Slivovitsj (een brandy uitsluitend van pruim traditioneel uit omgeving Servië)

Palinka, specifiek "szilva" palinka (Hongaarse verzamelnaam voor vruchtenbrandewijn, over het algemeen steenvruchten en of appels/peren. Szilva is Hongaars voor pruim),

Rakia, (niet verwarren met de Turkse raki...) vergelijkbaar met de Hongaarse palinka, maar uit andere streek vd balkan, denk aan Roemenië,

Obstler is de Duitse verzamelnaam voor vruchtenbrandewijn, veelal kersen, appels en peren. De bekende williams (met de peer in de fles) is bv ook een obstler,

Brandy of plum brandy/pruimen brandewijn kun je het ook noemen..

Zelfs "eu de vie" zou je het ook weer kunnen noemen haha🤪 het is een beetje zoals een slang een reptiel is, maar niet elk reptiel is een slang. Maar zowel een ringslang als een adder wel beide slangen zijn en dus ook reptielen. De term eu de vie is net zo breed als brandewijn (terwijl "vruchtenbrandewijn" dan weer specifiek op fruitalcohol gericht is). Ook de term brandewijn kan dus slaan op een vruchtenbrandewijn, maar ook op een korenwijn👍

Termen komen we niet te kort in ieder geval

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@lambik grappig is dat aquavit  , vodka en ook de benaming whiskey betekenen levenswater.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@likeurmeneer 

hier een foto met bonen. Voor de liefhebber. Niks voor mij maar mijn vrouw vindt het lekker.

1642758642-C4A29005-F922-44AA-90ED-146C6B14F43F.jpeg
Beantwoorden
GlennFiddich
Registered
(@glennfiddich)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 24

Ik heb deze likeur ook al eens gemaakt met gin. Smaakte prima,  maar ik vond de koffiesmaak wat overheersend. 

Beantwoorden
Bauke
Berichten: 35
Registered
(@bauke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Mijn vader maakte dit recept vroeger al. Het had toen volgens mij een andere naam. Het probleem was alleen dat het nooit de 44 dagen haalde. Elke dag een klein borreltje proeven haha. Echt heel lekker!

Beantwoorden
Ben
Berichten: 112
 Ben
Registered
(@ben)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Haha ja dat is een bekend probleem met deze hobby. Zoveel borrels die tijd nodig hebben. Kan me voorstellen dat dat in veel huishoudens niet werkt

Beantwoorden
stijnar
Berichten: 14
Registered
(@stijnar)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

je kunt wel normale sinaasappels gebruiken als je deze schoonmaakt met een soda oplossing hiermee kun je de stoffen namelijk van de schil verwijderen

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6666
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Klopt, maar je raakt zo ook al een deel van de kleur en de smaak kwijt. Het beste is om voor biologisch te gaan. Koop ze niet los maar altijd in een netje, dan kun je op het label lezen of de waslaag  gebruikt is of niet. Staat er altijd op.

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

ik doe dat dal jaren,maar ik gebruik kruidnagels,maar ik wil ook wel eens met koffiebonen proberen,kruidnagels vind niet iedereen lekker,gooi ook gewoon citroenen met en zonder suikker in een pot, ga zometeen met mint proberen is nog niet bevroren .gr.?Chris

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 258

6 tot 8 kruidnagels in een citroen geprikt op een neutrale alcohol van 40% laten macereren, nadien kan je nog suiker bijvoegen of verdunnen... Super lekker!

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

ik doe dat al jaren maar dan met kruidnagel ,maar wil dit recept ook wel eens proberen ,niet iedereen houd van kruidnagel , gooi ook citroen met suiker en zonder suiker in een pot,nu ga ik mint die nog buiten staat in een fles gooien kijken wat dat word.

Beantwoorden
Strandjutter
Berichten: 20
Registered
(@strandjutter)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

muntblaadjes in sterke alcohol worden binnen de kortste keren zwart en slap en geven bijna geen smaak af. Ik heb het geprobeerd en viel erg tegen

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Strandjutter bedankt kan ik mischien de fles nog redden heb het er net in gedaan.gr.?Chrisv

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

heb hem omgeschud maar smaakt naar munt,heeft er maar 4uurtjes ingezeten,maar wel flinke hoeveelheid gebruikt dus er kort in laten en het was verse mint.gr.?Chrisv

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Heb nu een gallameloen in een pot gedaan met40%ben benieuwd wat dat word.in roemenie boren ze een gat in een watermeloen en vullen die met zelfgestookte en laten die een a twee mnd staan de binnezijde lost op schijnt lekker te zijn ,ik heb het zelf niet geprobeerd,maar als ik het getest heb laat ik wat horen.gr.?Chris.v

Beantwoorden
wally
Berichten: 12
Registered
(@wally)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

mag ik vragen op hoeveel percent alc ja dit hebt gemaakt

ik heb hier 50 percent en moet dus naar denk ik 40 percent ,heb eens ergens een formule gevonden maar ben ze kwijt,help dus

grts wally

 

Beantwoorden
Ben
Berichten: 112
 Ben
Registered
(@ben)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden
Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Ik kijk niet op een % iedereein die mij bezoekt weet dat het bij mij plus minus is, maar ik probeer wel 40% aan te houden.voor een vrouwen drankje.ik zelf drink aleen puur, soms vind ik een van 50% ook lekker,maar dat is persoonlijk,maar hou je aan 40% of minder,bv.28 %voor dames drankjes,gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

he wally gooi een beetje water er bij en meet het alc.gehalte,hou een beetje van 50%reserve voor als je te veel verdunt hebt,ik werk niet met moeilijke formules,gr.?Chris.v

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?