Meldingen
Alles wissen

Sinaasappel-likeur


Stookertje
Berichten: 8
Topic starter
(@stookertje)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dit recept komt uit Kroatië, echt een heel lekkere likeurtje:

3 sinaasappels in stukken snijden, eerst in 8 en ieder stuk in 3

In bokaal doen en 0,5 liter aguardente of alcohol 90% toevoegen tot ze onder staan.

2 1/2 Tot maand laten trekken, regelmatig schudden.

Drank zeven en stukjes uitduwen, 0,5 liter water opgieten en de stukjes nog eens bewerken.

In pot zeven ( uitduwen) en 1/2 kg suiker toevoegen. 10 min laten koken.

Na afkoelen alcohol voorzichtig al roerend toevoegen, eventueel 5 ml glycerine toevoegen.

Beantwoorden
13 reacties
7 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stookertje, oei dat is wel veel suiker dan heb je 500gr suiker op 1 liter drank(ik gebruik meestal 200gr.). Ik maak ook zoiets met kersen, druiven of pruimen dus ik geloof gelijk dat dit een lekker drankje wordt.

Het is toch wel de bedoeling dat dit een drankje wordt met alleen vloeistof en geen vruchtvlees?

Beantwoorden
Stookertje
(@stookertje)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@rumo was inderdaad niet heel duidelijk, daarom dat ik hieronder bijkomende uitleg geef. Ik volgde het recept en dacht aanvankelijk ook veel te veel suiker, maar het resultaat was heel lekker. Als ik vb likeur 43 proef is dit ook een echte suikerbom.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@stookertje ik gebruik net als rumo ook ongeveer 200gr de liter. Ik zal eens maken met minder suiker. Ben wel benieuwd.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@stookertje 

mals je het 10 minuten kookt vervliegt toch veel van de alcohol?

groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818
@ndre t macceraat filter je eerst af en dan giet je er nog een halve liter water bij welke je met de suiker zou opkoken.dus gescheiden van de alcohol die je later weer toevoegd aan t opgekookte deel 👍
 
Kan me deels ook in Rumo vinden, maar de halve kg suiker en beetje sap uit sinaasappels neemt ook nog wat volume in. Denk dat je dan halve kilo suiker op 1,3L ongeveer hebt
Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@pikketanus 

Ik dacht dat er bedoeld werd dat alles weer gekookt zou worden, vond het al vreemd.

Ik gebruik ook altijd veel minder suiker dan een recept aangeeft, als het achteraf nodig is kan je het altijd nog toevoegen.

Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@ndre suiker vind ik zelf ook wat veel persoonlijk, zou zelf met iets meer dan de helft al toekomen denk ik, extra kan alijd nog ja 😎

Beantwoorden
Stookertje
Berichten: 8
Topic starter
(@stookertje)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even verduidelijken:

Eerst macereren, na 2 1/2 week tot 1 maand alcohol in maatbeker gieten en sinaasappels nog eens goed uitduwen. Filteren door koffiefilter.

Dan neem ik de sinaasappelstukjes en doe die in het water, goed omroeren en dan in een kookpot gieten en de sinaasappels nog eens uitduwen. Eerst filteren en dan suikersiroop maken, na afkoeling samenbrengen met het gedeelte alcohol. Is inderdaad zoet maar wel heel lekker. Dus de alcohol kookt uiteraard niet mee...

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stookertje ik wil het ook verduidelijken maar ik weet niet of het duidelijker wordt 😆 :

ik neem het fruit en doe dit in 1 liter van bijv. 80% alcohol voor een aantal weken. 

Daarna zeef ik het fruit er uit en de alcohol hou ik apart ,

Ik kijk hoeveel eind drank ik krijg en neem dan 200 gr. per liter suiker(blanke kandij),

dat verwarm ik met een beetje water en wat citroenzuur(inverteren),

daar doe ik dan ook gelijk het fruit uit de zeef bij,

na een minuut of 20(of meer) zachtjes koken zeef ik dat weer,

en na afkoelen doe ik dit bij de alcohol, 

daarna even reken hoeveel spa blauw er bij moet om op 40% uit te komen,

dan nog  1 eetlepel per liter glycerine toevoegen en je drankje een paar weken tot rust laten komen.

En dan is het klaar.

Beantwoorden
Stookertje
(@stookertje)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@rumo misschien een domme vraag, probeerde jij dat ooit al eens met aardbeien? Ik krijg er geen smaak in en het kleur is ook niet wat ik dacht te verkrijgen…

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stookertje, met aardbei lukt het niet die hebben bijna geen smaak overdracht.

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

stookertje klinkt lekker  maar even een andere vraag, die sinaasappel is dat compleet met schil? omdat dat witte tussen het vruchtvlees en de schil meestal vermeden word vanwege de smaak of lost de extra suiker dit probleem op?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stookertje
(@stookertje)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@brandt-r compleet met schil (wel bio)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?