dit recept komt uit Kroatië, echt een heel lekkere likeurtje:
3 sinaasappels in stukken snijden, eerst in 8 en ieder stuk in 3
In bokaal doen en 0,5 liter aguardente of alcohol 90% toevoegen tot ze onder staan.
2 1/2 Tot maand laten trekken, regelmatig schudden.
Drank zeven en stukjes uitduwen, 0,5 liter water opgieten en de stukjes nog eens bewerken.
In pot zeven ( uitduwen) en 1/2 kg suiker toevoegen. 10 min laten koken.
Na afkoelen alcohol voorzichtig al roerend toevoegen, eventueel 5 ml glycerine toevoegen.
Even verduidelijken:
Eerst macereren, na 2 1/2 week tot 1 maand alcohol in maatbeker gieten en sinaasappels nog eens goed uitduwen. Filteren door koffiefilter.
Dan neem ik de sinaasappelstukjes en doe die in het water, goed omroeren en dan in een kookpot gieten en de sinaasappels nog eens uitduwen. Eerst filteren en dan suikersiroop maken, na afkoeling samenbrengen met het gedeelte alcohol. Is inderdaad zoet maar wel heel lekker. Dus de alcohol kookt uiteraard niet mee...
stookertje klinkt lekker maar even een andere vraag, die sinaasappel is dat compleet met schil? omdat dat witte tussen het vruchtvlees en de schil meestal vermeden word vanwege de smaak of lost de extra suiker dit probleem op?