Meldingen
Alles wissen

Waar en hoe


driesv
Berichten: 71
Topic starter
(@driesv)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb een smartskill met regelbare temp gekocht. Ik stel deze dus op 78 graden in ?

Ik vind moeilijk turbogist en  turbo klar in Belgie te vinden.

En is turbo klar eigenlijk wel nodig bij bv gebruik turbo yeast 48 alcotec.

Of Kan ik zo beginnen stoken?

De bedoeling is om pure alcohol van tussen 60 a 90  % te verkrijgen.

Als de bereiding u stook klaar is is het dan beter om deze voor in het apparaat te gooien deze tot 70 graden voor te verwarmen ?

Heb ik als ik alleen suiker en water + turbo yeast kans op giftige methanol.

Of mag ik alles bij houden met dit recept.

Ik dacht 1 liter met deze machine over te houden van 4 liter ?

Is dit een indicatie die ik kan vertrouwen?

Als ik een mengsel heb van 18 graden en ik stook ermee en heb een liter opgevangen ik klaar ben?

En de rest kan weg kieperen?

JA wil er aan beginnen maar moeilijk om alles te snappen. Alvast bedankt om mijn vraag te lezen en een gezond 2021.

Dries

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
1 Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@driesv

Allemaal goede vragen, Dries. Ik had ook veel van die vragen en heb toen de beginnersgids gelezen (Beginnersgids ). Dat helpt enorm om te begrijpen wat een goede aanpak is en wat je moet doen/laten om de hobby te laten groeien. Succes

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Geplaatst door: @driesv

- Ik heb een smartskill ...

Ken de smartskill niet.

- En is turbo klar eigenlijk wel nodig ...

Enige dagen koud wegzetten laat de gist bezinken

- Als de bereiding u stook klaar is is het dan beter om deze voor in het apparaat te gooien deze tot 70 graden voor te verwarmen ?

Als je heldere stookwijn hebt, kan je gewoon opwarmen in je ketel.

- Heb ik als ik alleen suiker en water + turbo yeast kans op giftige methanol.

Altijd cut's maken en de voorloop (ruiken en) weggooien, hierin zit de methanol

- Ik dacht 1 liter met deze machine over te houden van 4 liter ?

Is afhankelijk van hoeveel alcohol er in je 4 liter zit.

- Als ik een mengsel heb van 18 graden en ik stook ermee en heb een liter opgevangen ik klaar ben?

Opvangen (cut's) in verschillende potjes en je kan altijd doorgaan tot het laatste potje hetzelfde percentage heeft als je start vloeistof.

Zoals WHortelaar al aangeeft, eerst wat meer lezen zodat je begrijpt waar je mee bezig bent. De vragen en antwoorden roepen anders opnieuw veel vragen op.

 
 
Beantwoorden
2 Reacties
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

@ener Toch bedankt kort maar nuttig antwoord.

de beste wensen voor 2021 

Beantwoorden
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 106

@driesv

Korte antwoorden zijn altijd goed om iemand te helpen in welke richting hij moet zoeken.

Ik vind het te kort door de bocht om alleen te melden dat iemand zelf moet zoeken.

Het forum is ervoor nieuwe mensen te helpen en ik hoop dat je iets aan mijn aanvullingen hebt. Zodra je je wat hebt ingelezen, gewoon weer vragen stellen.

Ook de beste wensen.

Beantwoorden
driesv
Berichten: 71
Topic starter
(@driesv)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ja waar ik niet helemaal duidelijkheid in vind is als ik op inductie de stookwijn  al naar 50 graden breng moet dat toestel 750watt niet te veel trekken maar dan ja je hebt voorloop nu hoor ik voor en tegen berichten over methanol aanwezig in suiker gist (turbo) de ene zegt heb je niet met die bereiding andere zegt van wel ? Maar goed als ik temp stadia van de verdamping van alcohol bekijk begint op 78 en eindigt in de 90° u melde mij dat u de machine ik heb niet ken. Ik ook ni 🙂 maar goed kan daar de temp instellen ik dacht deze op 80 graden te zetten en las in die aart dat als hij stopt met druppelen de rest gewoon wegooien dan heb je het best eruit. Dus ja is dat zo als ik een tijd van 50 graden vertrekkend naar 80 graden ga en hem laat gaan ik het beste heb en de rest eigenlijk dom is om mee verder te werken? Want er word veel ja en nee in de brouwerstaal gesproken . Ook is het inkoken denk 2 liter water en 4 kilo suiker 20 min met 5 gram citroenzuur beter om u stookwijn te maken dan gewoon op 40 graden alle suiker erin te doen invert suiker denk ik dat ze het noemen de ene zegt ja, de andere niet nodig, de andere niet doen?Ik doe bij niks anders als lezen maar elke hoor ik andere dingen moet het een mix zijn van alle bereidingen ik las 🙂 of kan u mij op deze vragen een duidelijk antwoord geven aub.

Alvast bedankt Dries

 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Geplaatst door: @driesv

als ik op inductie de stookwijn  al naar 50 graden breng moet dat toestel 750watt niet te veel trekken

Is prima. Win je waarschijnlijk wat opwarmtijd. verder niet belangrijk.

Geplaatst door: @driesv

methanol aanwezig in suiker gist (turbo)

In suikervergisting zit niet veel methanol. Wel altijd de voorloop scheiden. Deze ruikt een beetje als oplosmiddel/lijmachtig.

Geplaatst door: @driesv

k dacht deze op 80 graden te zetten en las in die aart dat als hij stopt met druppelen de rest gewoon wegooien dan heb je het best eruit.

Zelf stuur ik nooit op temperatuur van mijn ketel. Er zit een verschil tussen de temperatuur van de ketel en de temperatuur op de brug (overgang naar koeling). Volgens mij mag de temperatuur wel wat hoger worden. Als je alles in verschillende potjes opvangt, kun je elk potje ruiken en proeven en leer je meteen het verschil in voorloop, ethanol en naloop.  Beste leermeester is uitproberen. Denk dat er wel forumleden zijn die hier meer over de verwachte keteltemperatuur kunnen vertellen.

Geplaatst door: @driesv

Ook is het inkoken denk 2 liter water en 4 kilo suiker 20 min met 5 gram citroenzuur beter om u stookwijn te maken dan gewoon op 40 graden alle suiker erin te doen

Beste is om de suiker 40 minuten te koken met zuur, bv citroenzuur  om goed te inverteren. Gewoon suiker oplossen om te vergisten kan wat meer afvalstoffen geven. Belangrijker is de temperatuur om een goede wash te verkrijgen. Maar voor de eerste keer minder belangrijk omdat je eerst je keteltje en stookproces onder controle moet krijgen. Dit vereist meermaals stoken.

Wel ff goed inlezen over suikervergisting. Om het makkelijk te maken voor de eerste keer, 1 kg suiker op 5 liter water, wat gistvoeding, per 5 liter 7 gram droge bakkersgist erbij en wegzetten op een temperatuur van max. 25 graden. Na 3 weken kan je dan stoken. Al die opgefokte zaken zoals 6 tot 8 kg suiker op 25 liter, turbogist enz. NIET doen. Kun je later nog genoeg mee experimenteren.

 

Beantwoorden
driesv
Berichten: 71
Topic starter
(@driesv)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

bedank voor u tijd en nuttige antwoorden. 

Dries

Beantwoorden
driesv
Berichten: 71
Topic starter
(@driesv)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

klopt het snel opwarmen buiten de stooketel tot 50 a 60 graden via inductie zo moet dat toestel 750 watt ni zo zwaar werk verrichten? Tijdswinst ? nu las ik dit klopt dat? :


 

"De reden waarom je traag moet verwarmen, is omdat gefractioneerde destillatie een evenwichtsinstelling is, waarbij damp en vloeistof met elkaar in evenwicht moeten komen. Het bereiken van dat evenwicht kost tijd, en dus mag je niet te snel destilleren, en dus traag verwarmen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?