Hallo medestokers,
Ik heb een vraag omtrend het gedeeltelijk opnieuw destilleren van bv een kruidenbitter ( filmpje robbert froubuurster bitter) of destillaat waar bv fruit in heeft staan trekken. De basis alcohol heeft vaak al een % van rond de 40 a50% Wat je veel ziet is dat 2/3 van een materiaal opnieuw wordt verstookt in een 1 liter keteltje en dat er ook weer cuts worden gemaakt. Het materiaal wat in het keteltje gaat wordt verder niet afgedund met water. Het andere 1/3 deel wordt later bij het nieuwe destilaat ingemengd.
Nu vraag ik me af, waarom wordt er weer 2/3 materiaal opnieuw verstookt? Is dit altijd nodig bij kruidenbitters of kun je ook gerust kruiden laten trekken in zijn geheel en de massa goed zeven?
Ik zou graag zelf zo'n froubuuster bittertje maken maar heb een keteltje van 10 liter gemaakt van een boiler.
Wat Robbert zegt klopt ongetwijfeld.
Ik heb zelf ooit veel te enthousiast Berenburgkruiden laten trekken en die werd veel en veel te sterk. Ik heb toen 90 % opnieuw verstookt en daar de resterende 10 % bijgedaan. Was prima!
Overigens: als je je ketel te groot vindt, kun je toch gewoon meer bitter maken?
Ik had een beetje dezelfde vraag,thx voor de info.
Ik heb van hilly de kruiden gehad. Zou je ook de kruiden in een dubbele hoeveelheid alcohol kunnen laten maceren ,en dan een keer zo lang? Of ben ik dan gewoon meer kruiden nodig?