Meldingen
Alles wissen

Waarom opnieuw destilleren van kruidenbitter


Berichten: 14
Topic starter
(@oldnugget)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo medestokers,

Ik heb een vraag omtrend het gedeeltelijk  opnieuw destilleren van bv een kruidenbitter ( filmpje robbert froubuurster bitter)  of destillaat waar bv fruit in heeft staan trekken. De basis alcohol heeft vaak al een % van rond de 40 a50%  Wat je veel ziet is dat 2/3 van een materiaal opnieuw wordt verstookt in een 1 liter keteltje  en dat er ook weer cuts worden gemaakt. Het materiaal wat in het keteltje gaat wordt verder niet afgedund met water. Het andere 1/3 deel wordt later bij het nieuwe destilaat ingemengd.

Nu vraag ik me af, waarom wordt er weer 2/3 materiaal opnieuw verstookt?  Is dit altijd nodig bij kruidenbitters of kun je ook gerust kruiden laten trekken in zijn geheel en de massa goed zeven?

Ik zou graag zelf zo'n froubuuster bittertje maken maar heb een keteltje van 10 liter gemaakt van een boiler.

 

Beantwoorden
11 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@oldnugget bij deel destilatie krijg je in het deel dat je destilleerd een concentratie van smaken maar daarbij zijn er ook smaken waarvan delen wegvallen en dat vul je weer aan met het niet gedestilleerde deel .

Je krijgt daardoor een mooier smaak balans. 

 

Beantwoorden
(@oldnugget)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert thanks voor info.  Zou ik met mijn 10 liter ketel het deel kunnen afdunnen weer met water om zo voldoende volume in ketel te krijgen of zal ik hierdoor zeer veel aroma's verliezen en eigenlijk weer haast een basis alcohol al resultaat krijg?

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@oldnugget, mijn ervaring is dat je dan geen neutrale alcohol krijg, daar heb je een andere ketel voor nodig. Als je bij de tweede stook de alcohol meer verdun kost het meer tijd en energie  om het stook proces te door lopen. Ook merk ik wel dat dan de totale alcohol percentage wat lager is.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@oldnugget als je iets verdunt zal wanneer je daarop ook jou temperatuur goed houd niet meteen jou smaak achteruit haan of alcohol verlies .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat Robbert zegt klopt ongetwijfeld.

Ik heb zelf ooit veel te enthousiast Berenburgkruiden laten trekken en die werd veel en veel te sterk. Ik heb toen 90 % opnieuw verstookt en daar de resterende 10 % bijgedaan. Was prima!

Overigens: als je je ketel te groot vindt, kun je toch gewoon meer bitter maken?

Beantwoorden
4 Reacties
(@oldnugget)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@kees22. Welke ketel heb je gebruikt voor de herstook? Een klein keteltje van 1 a 2 liter of ook op een grotere ketel?

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@oldnugget Ik had toen nog een ijzeren ketel van een liter of zes à zeven, geloof ik.

Maar omdat ik van het resultaat 90 % verstookte, kwam ik na verdunning ongetwijfeld op ongeveer het beginvolume uit.

Ik kon het zowaar nog terugvinden ook: september 1988: 3,6 liter à 33 vol-% met 280 gr Berenburgkruiden van Jacob Hooy 6 dagen lekker warm gemacereerd. Werd na zeven en filteren ca 3 liter à 25 vol-%. Daarvan 2,5 liter opnieuw gestookt en met achtergehouden maceraat en water verdung tot 2,25 liter à 33 vol-%.

Dat was dus 2,5 liter in een ketel van bijna 3 keer zo groot, op gas.

Beantwoorden
(@oldnugget)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@kees22 dank je voor de info. Prachtig dat je meer als 30 jaar terug nog terug kunt vinden wat je heb gedaan.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@oldnugget Nou, prachtig? Ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen om die map weg te gooien.

Maar ook andere oude meuk heb ik deze week nog nuttig gebruikt. Uit een stapel oud papier van 2015 opgedoken.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik had een beetje dezelfde vraag,thx voor de info.

Ik heb van hilly de kruiden gehad. Zou je ook de kruiden in een dubbele hoeveelheid alcohol kunnen laten maceren ,en dan een keer zo lang? Of ben ik dan gewoon meer kruiden nodig?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo meer alcohol dan  meer kruiden nodig 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?