Meldingen
Alles wissen

Zelf Amaretto maken

Pagina 1 / 2

Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Amaretto
Amaretto recept voor 1 liter

  • 1 fles vodka of equivalent alcohol (van dezelfde sterkte)
  • 300 ml suikersiroop van bruine basterdsuiker
  • 100 gram abrikozenpitten, gehakt
  • 100 gram amandelen eventueel met velletjes, gehakt
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
  • 100 gram (gedroogde) kersen
  • 1/2 vanilleboon
  • specerijen naar keuze: kaneel, nootmuskaat, venkelzaad, …

 

Laat het fruit en de noten 4 weken trekken in de vodka of alcohol.

Schud dagelijks. Filter het en meng het met de suikerstroop.
Laat alles een maand staan zodat het bezinksel zakt.

Giet het over in mooie fles.

Beantwoorden
23 reacties
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Hoi Rob, klinkt lekker. Hoeveel bruine basterdsuiker heb je nodig om hier 300 ml suikerstroop van te maken? 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Hoi Erik, houdt maar 250 gr suiker en 100 ml. water aan (dat is i.v.m. het inkoken)

Uiteindelijk houdt je 300 ml over.

Bij de specerijen voorzichtig zijn, vooral met de kaneel en nootmuskaat, die geven erg veel smaak af.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Bedankt Rob, we gaan op zoek naar kersen en abrikozenpitten.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Hoy,

basterdsuiker, is dat kandijsuiker zoals wij dat zeggen.

groetjes

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Nee dat is een ander type suiker. Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker of bruine suiker genoemd, wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Aan het mengsel kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. Het is een typisch Nederlands product.

Op de foto zie je lichte, donkere en witte basterdsuiker.

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Gaat het sneller als je het eerst op alcohol van 90% zet en daarna gaat verdunnen? De marceer tijd wordt dan korter toch?

 

heb je ook het recept van een aardbeienlikeur? Je hebt eerder geschreven, dat je het hebt gemaakt, maar helaas geen recept van gezien. 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Gaat het sneller als je het eerst op alcohol van 90% zet en daarna gaat verdunnen? De marceer tijd wordt dan korter toch?

Je kunt ook 350 ml alcohol van 90% nemen en deze op sterkte brengen na het macereren.

Bij het maken van aardbeienlikeur dien je:

  1. één kilo aardbeien te nemen,
  2. een vanillepeul
  3. 450 gr. witte basterdsuiker
  4. halve liter alcohol van 90%
  5. weckpot van 2 liter
  6. regelmatig schudden

Na 4 weken de inhoud van de weckpot zeven en de inhoud tijdelijk in flessen gieten.

De aardbeien opnieuw teruggooien in de weckpot met een halve liter water bijvullen.

(om het restant smaak en alcohol eruit te trekken)

De volgende dag de inhoud van de weckpot leeggooien in een grote pan + de gevulde flessen erbij gooien en zachtjes doorroeren.

Daarna proeven of er meer water/alcohol of suiker naar smaak bij moet.

Mannen houden meer van een hoog alcoholpercentage, vrouwen van meer suiker en een laag alcoholpercentage.

 

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Dankjewel. Gooi je de aardbeien weg of heeft het zin ze door een sapcentrifuge te halen?

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Mijn vrouw maakt er aardbeienjam van.

De aardbeien zijn door het macereren hard geworden, dus snijdt mijn vrouw ze in kleine stukjes en kookt ze met geleisuiker. Als de jam klaar is, smaakt ze ietwat naar alcohol, maar is toch wel lekker op een beschuitje of in de yoghert.

Beantwoorden
Beginneling
Berichten: 31
(@beginneling)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Het proberen waard. Dankjewel voor je reaktie. Wil zo veel mogelijk proberen, maar helaas moet iedere keer weken wachten om te kunnen proeven.

Beantwoorden
sjoonum
Berichten: 2
(@sjoonum)
New Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Beste Piet, dank voor het delen van het recept. Ik heb wel een zekere 'angst' over de hoeveelheid amandelen en abrikozenpitten. Lees veel op sites dat deze bittere amandelen erg giftig zijn. Heb jij hier zelf ook naar gekeken bij het opstellen van het recept?

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 776
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Flessie aantal dagen in zonlicht zetten zou de cyanide ontbinden, dacht ik. Er moet op het forum ook nog een stukje zijn met cyanide testjes en weetjes, geloof in een methanol onderzoek/test topic

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 776
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

https://www.stookforum.nl/thread/check-op-methanol-wie-het-eerst-komt-die/
Dat topic bedoelde ik? waar ik dat over zonlicht ben tegengekomen zou ik 1 2 3 niet meer weten...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nee zonlicht alleen geeft geen voldoende afbreuk van cyanide .
Je hebt een u.v kanon nodig .
Maar zelfs dat werkt niet afdoende .
Methode van afbraak industrieel werkt in de regel met koolstof en micro organismen.

Klopt ook dat bittere amandelen bom vol zitten .
er zij 12 nodig om een volwassen neer te leggen maar dan moet wel alle cyanide gelijk vrijkomen en opgenomen worden in bloed .
Amandelen en ook abrikozen pitten bevatten veel cyanide .
Zelf maak ik ouderwets de amaretto met inderdaad ruim 3 maal de veilige hoeveelheid aan amandelen pet liter .
Dus zou bij in een keet die liter binnen krijgen zeer slecht zijn maar dat doet geen verstandig mens .
Ammareto is een zoete likeur waarvan een normaal mens een paar borreltjes op een avond neemt waardoor verdeeld over de tijd de cyanide ook deels al lichaam verlaten heeft .
( Ja er zijn in verleden dode gevallen door heftig ammareto hijsen vandaar worden er alternatieven gebruikt in de commerciële di sarono die er op lijken in smaak .)

Gewoon wijs zijn en geen echte ammaretto hijsen maar dat geld ook voor alcohol .

Een cyanide test is simpel .

Cyanide test
in test buisje 50cc vloeistof.
Toevoegen
1 mililiter ammonium sulfaat .
laat het verdampen tot het bijna droge stof is .
Voeg roeren 10 mil gedistilleerd water toe na afkoelen flink schudden of doorroeren .
laat dit bezinken . .
filter .
Neem ijzerchloride oplossen en voeg een wat toe .
je krijgt nu een rood tot dieprode kleur al na gelang hoeveelheid aanwezige cyanide.
Werk met ventilatie en PBM 's

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?