Meldingen
Alles wissen

Macereren en alc %

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij een maceraat daalt het percentage zeker door het vocht in het product dat je op de alcohol heb gezet daarnaast zullen de suiker en ook het alcohol "verzwaren " ( sg veranderd) dus ook zal de alcohol meter afwijken naar beneden in percentage .

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het suikergehalte van een peer is 9 gr per 100 gramΒ 

Β 

Als je dat weet kun je dan het juiste % meten? Maw wat is de correctie bij 500 gr peren = 5x9=45gr suiker na marceren

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

2,5 Gram suiker per liter is ongeveer 1 SG punt. 1 SG punt is 0,13125. Maar hoe je dit weer moet omrekenen in een sterk alcoholische oplossing? Ik durf het niet te zeggen.

Ik gok op de volgende berekening:

Uitgaande van 1 liter. 45 Gram suiker : 2,5 = 18 SG punten x 0,13125 = 2,3625% daling. Dan komt er natuurlijk ook sap mee en dan wordt het weer erg onbetrouwbaar.

Β 

Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Veel te veel variabelen om gehaltes alcohol, suiker en water te kunnen meten! Berekenen zal ook niet gaan, omdat je geen idee hebt hoe veel water uit de vruchten gaat, hoeveel suikers in oplossing gaan en hoe veel water en alcohol in de vruchten opgenomen wordt. Alles gaat schuiven en het verandert in de loop van de tijd ook nog eens.

Voor mengsels van suiker, water en alcohol heb ik ooit, met verwaarlozing van de samentrekking van alcohol en water, een model gemaakt. Maar dan weet je grammen en ml's.

Voor jouw probleem zou ik gewoon afgaan op smaak en geur.

Of je moet een proefdestillatie maken van pakweg 100 ml likeur. Exact leegstoken en meten, indampen en drooggewicht meten.

Of nog anders: je drinkt een liter likeur, stapt op de fiets naar een politiebureau en laat je bloed testen. Dan kun je aan de hand van je gewicht wel uitrekenen hoeveel alcohol er in die liter zat.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hahaha?? ok ik denk dat ik het idd op smaak ga doen.

Β 

Β Iedereen nogmaals dank voor de antwoorden

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Marcereren kan op onderstaande percentage's:

<[jpg]

Nederlandse naam

Latijnse naam

Engelse naam

Alcoholpercentage

Absint alsem

Artemisia absinthium

Wormwood

50% - 75%

Amerikaanse wolfspoot

Lycopus virginicus

Bugleweed

50% - 60%

Baardmos

Usnea

Usnea

60% - 95%

Basilicum

Ocimum tenuiflorum

Holy Basil

65% - 80%

Berendruif

Arctostaphylos uva-ursi

Uva Ursi

35% -60%

Betonie

Stachys officinalis

Wood Betony

55% - 60%

Blaaswier

Fucus vesiculosus

Bladderwrack

20% -45%

Blauw glidkruid

Scutellaria lateriflora

Skullcap

40% - 50%

Bucco

Agothosma betulina

Buchu

75% - 85%

Canadees bloedkruid

Sanguinaria canadensis

Bloodroot

55% - 60%

Canadees steenkruid

Collinsonia canadensis

Stoneroot

35% - 50%

Canadese geelwortel

Hydrastis canadensis

Goldenseal

55% - 65%

Cascara

Rhamnus purshiana

Cascara sagrada

20% - 30%

Cat's Claw

Uncaria tomentosa

Cat's Claw

50% - 65%

Christoffelkruid

Actaea racemosa

Black Cohosh

65% -85%

Citroenmelisse

Melissa officinalis

Lemon Balm

45% - 60%

Cleus forskohlii

Plectranthus barbatus

Cleus forskohlii

40% - 60%

Creosootstruik

Larrea tridentata

Chaparral

60% - 75%

Damiana

Turnera diffusa

Damiana

55% -65%

Duivelsklauw

Harpagophytum procumbens

Devil's Claw

60% - 65%

Duizendblad

Achillea millefolium

Yarrow

55% - 70%

Echte guldenroede

Solidago virgaurea

Goldenrod

50% - 55%

Engelwortel

Angelica sylvestris

Angelica

70% - 75%

Fenegriek

Trigonella foenum-graecum

Fenugreek seed

50% - 60%

Frambozenblad

Rubus idaeus

Raspberry leaf

35% - 65%

Gelderse roos

Viburnum opulus

Cramp Bark

50% - 65%

Gember

Zingiber officinale

Ginger

60% - 80%

Ginseng

Panax gingseng

Ginseng (panax spp.)

20% - 40%

Gomplant

Grindelia Robusta

Grindelia

65% -70%

Gotu kola

Centella asiatica

Gotu kola

25% - 50%

Griekse Alant

Inula helenium

Elecampane

65% - 70%

Groene thee

Camellia sinensis

Green tea

25% - 40%

Grote / kleine brandnetel

Urtica dioica / urens

Nettles

40% - 55%

Grote klit

Arctium lappa

Burdock

40% - 60%

Hartgespan

Leonurus cardiaca

Motherwort

40% - 60%

Haver

Avena sativa

Oats

30% - 50%

Heemst

Althaea officinalis

Marshmallow

20% - 30%

Heermoes

Equisetum arvense

Horsetail

30% - 40%

Helonias bullata

Helonias bullata

Helonias

40% - 45%

Herderstasje

Capsella bursa-pastoris

Shepherd's Purse

40% - 45%

Hysop

Hyssopus officinalis

Hyssop

50% -55%

IJzerhard (soort)

Verbena hastata

Blue vervain

40% - 45%

Indiaanse ginseng

Withania somnifera

Ashwagandha

60% -65%

Japanse notenboom

Ginkgo biloba

Ginko

55% -65%

Kamille

Matricaria recutita

Chamomile

50% - 70%

Kaneel

Cinnamomum verum

Cinnamon

60% - 70%

Kava Kava

Piper methysticum

Kava

65% - 90%

Kleefkruid

Galium aparine

Cleavers

30% - 35%

Koningskaars

Verbascum thapsus

Mullein

40% - 50%

Koriander

Coriandrum sativum

Cilantro

50% - 60%

Krul zuring

Rumex crispus

Yellow Dock

40% - 55%

Kurkuma

Curcuma longa

Turmeric

60% - 70%

Lapacho

Tabebuia impetiginosa

Pau d'Arco

25% - 50%

Lavendel

Lavandula angustifolia

Lavender

80% -85%

Maca

Lepidium meyenii

Maca

50% - 60%

Mahonie

Mahonia aquifolium

Oregon grape

40% - 65%

Mais

Zea Mays

Cornsilk

50% - 55%

Maretak

Viscum album

Mistletoe

45% - 50%

Mariadistel

Silybum marianum

Milk Thistle

65% - 75%

Meidoorn

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

Hawthorn

40% - 45%

Mirre

Commiphora

Myrrh

70% - 90%

Moederkruid

Tanacetum parthenium

Feverfew

50% - 65%

Moeras Houttuynia

Anemopsis californica

Yerba Mansa

70% - 75%

Monnikspeper

Vitex agnus castus

Vitex

60% - 75%

Muira Puama

Ptychopetalum olacoides

Muira Puama

55% - 60%

Ogentroost

Euphrasia officinalis

Eyebright

25% - 40%

Olijf bladeren

Olea europaea

Olive leaf

55% - 95%

Ooievaarsbek

Geranium maculatum

Wild Geranium

50% - 55%

Paardenbloem

Taraxacum officinale

Dandelion

35% - 45%

Palm (soort)

Serenoa repens

Saw Palmetto

60% -80%

Passiebloem

Passiflora incarnata

Passionflower

50% -60%

Pepermunt

Mentha Γ—piperita

Peppermint

60% - 90%

Propolis

Β 

Propolis

75% - 90%

Reisha

Ganoderma lucidum

Reishi

20% -25%

Rode klaver

Trifolium pratense

Red Clover

40% - 50%

Rode zonnehoed

Echinacea purpurea

Echinacea

45% - 60%

Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rosemary

65% - 70%

Rozewortel

Rhodiola rosea

Rhodiola

40% - 60%

Salie

Salvia officinalis

Sage

70% - 75%

Sarsaparilla

Smilax medica

Sarsaparilla

20% -50%

Schizamdra

Schisandra chinensis

Schizandra

55% - 80%

Siberische ginseng

Eleutherococcus senticosus

Eleuthero (siberian ginseng)

30% - 40%

Slaapmutsje

Eschscholzia californica

California Poppy

55% - 60%

St. Janskruid

Hypericum perforatum

St. John's Worth

50% - 75%

Stinkende gouwe

Chelidonium majus

Celandine

50%

Tijm

Thymus vulgaris

Thyme

70% - 75%

Valeriaan

Valeriana officinalis

Valerian

50% - 60%

Valkruid

Arnica montana

Arnica

65% - 70%

Venkelzaad

Foeniculum vulgare

Fennel seed

60% - 65%

Vlier (gewone)

Sambucus nigra

Elderberry

40% - 50%

Vliezig hokjespeul

Astragalus membranaceus

Astragalus

40% -50%

Vogelmuur

Stellaria media

Chickweed

65% -70%

Vrouwelijke ginseng

Angelica sinensis

Dong Quai

60% - 70%

Vrouwenwortel

Caulophyllum thalictroides

Blue Cohosh

55% - 65%

Waterhennep

Eupatorium perfoliatum

Boneset

40% - 45%

Wilde Marjolein

Origanum vulgare

Oregano

55% - 75%

Wilde Yam

Dioscorea villosa

Wild Yam

45% - 60%

Wilgen schors

Salix alba

Willow bark

20% - 40%

Yohimbe

Pausinyatalia Yohimbe

Yohimbe

65% - 75%

Zoethout

Glycyrrhiza glabra

Licorice

25% 35%

Zomeralsem, zoete alsem

Artemisia annua

Sweet Annie

50% - 60%

Zwarte Walnoot

Juglans nigra

Black Walnut

40% - 55%

Β 

Β 

Cayenne

70% - 85%

Β 

Fallopia multiflora

Fo-Ti

40% - 45%

[/jpg]>

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

He, dat is een handige lijst! Waar heb je die vandaan??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Handig maar ik mis hier het fruit.

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De bron kan ik even niet vinden. Maar dit heb ik ergens op Internet gevonden.Β 
Fruit is vast ook wel te vinden. Maar ik heb het even niet.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Neem turks fruit,is een film van?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

........is een film van?

Paul Verhoeven πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kun je ook palinca maken want er zaten ook pruimen in?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt Munckerik . De lijst van fruit is er ook . maar er horen ook nog een paar pagina's bij.
Welke vorm gebruik je van macereren .
Op welke temperatuur macereer je ?
Hoe lang ga je macereren ?
Is het voor direct tot likeur maken of wordt het maceraat opnieuw gedestilleerd.
Destilleer je het maceraat geheel of deels waarna je later de twee delen weer bij elkaar voegt .

Ik zal na het weekend even kijken voor de aanvullende info .
Ik heb die lijsten en dergelijke oude info wel .
p

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om het eindgehalte alcohol te kunnen schatten moet je goed het volume meten. Als je bijvoorbeeld met een halve liter alcohol van 95% begint, en je hebt na macereren, suiker toevoegen etc een liter likeur, dan zul je op 40 tot 45 % zitten. Mijn ervaring is trouwens dat je beter met minder sterke alcoholgehaltes kunt beginnen te macereren met fruit, zodat je niet later de fruitsmaak erg verdunt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook voor fruit hangt het percentage af of je herstookt of het als maceraat gaat gebruiken .
Een te herstoken fruit maceraat op temperatuur van 55 gr gebruik je percentage van 60- 78 % afhankelijk van hoe aromatisch het fruit is .
Wanneer je langer laat trekken rond 60 - 68% .
Een fruitmaceraat voor een drank die niet wordt herstookt gebruik je rond 50% alcohol .
I.d.d. vanwege verdunnen verslapt het aroma .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?