Ik heb bramen / frambozen 9 weken in 80% alcohol laten trekken. Weet iemand hoe ik dit ga verdunnen tot ongeveer sterkte van 40%.
Geen idee hoe je dat gaat doen.
Je kunt het natuurlijk simpel uitrekenen.
Het volume alcohol in een drank is het volume maal het percentage/100.
Als je dan wilt weten welk volume drank je met een tweede percentage krijgt, deel je de berekende hoeveelheid alcohol door het tweede percentage/100.
Voor verdunnen van 80 naar 40 % is het helemaal simpel: evenveel water toevoegen.
Als je een liter 80% hebt en je voegt er 1 liter Spa blauw bij,Spa blauw geeft de minste kans op troebel alcohol .temperatuur van beide flessen moet hetzelfde zijn anders krijg je ook mistig,troebel vloeistof
dan heb je 2 liter 40 %
en zo verder
Op de ipad kan je er een app voor downladen. Het heet calcohol - tools for liquor makers.
https://www.distilling-spirits.com/tools/calculations/diluting-alcohol/
óf op een iPad / iPhone de app “distiller”. Icoontje ziet eruit als een vat.