Meldingen
Alles wissen

Aardappel vodka van patat


Berichten: 21
Topic starter
(@themsqaull)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jongens, kan dit!?

Beantwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat kan zolang de patat niet voorgebakken is .
veel patat is aardappel dat voorgekookt is of aardappelpuree dat geperst en voorgekookt en diepgevroren .
Dus zolang het niet voorgebakken is kun je het gebruiken .
Diepvries patat zou je zelfs kunnen gebruiken, omdat de cellen al kapot zijn even kunnen koken afkoelen en op gist zetten .
Je kunt ook per 10 kilo patat 1 kilo diastatisch mout toevoegen en met simpele standaard maischproces zetmeel omzetten naar suikers en afgebroken eiwitten naar aminozuren .
Gist erbij en na 14- 21 dagen gisten je kunt een vodka ervan stoken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. gebruik voor aardappel vodka bij vergisting een gistvoeding die ook nagenoeg smaak en reukarm is . b.v. ammoniumfosfaat . voor vodka 3 x tot 5 x overhalen .

Hoewel velen niet van aardappel vodka maken houden het is heerlijk ouderwets drank maken .
Bijna net als jenever , aquavit en whiskey maken simpel maar toch ambachtelijk.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een keer wodka van aardappels en een keer van aardappelmeel gemaakt. Dit met een gewone wodka gist. De opbrengst viel tegen maar de smaak niet. Het eerst kapot vriezen van de aardappelcellen zoals Robbert wel eens heeft beschreven moet ik nog uitproberen, misschien is de opbrengst dan wat hoger. En ja, het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Maar bij een lage opbrengst denk je toch, doe ik iets verkeerd. De olie van voorgebakken patat zou ik niet in mjn vat willen hebben.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uit 14 kilo aardappelen ( patat ) + 2 kilo gerstemout zou je 5 liter vodka kunnen krijgen .

Beantwoorden
4 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@robbert wat is het proces om van bvb 10 kilo aardappelen, bintjes bvb, een beslag te maken? Eerst schillen, raspen, voorkoken,.... 2 kilo diastatisch mout toevoegen en maischen op 67 gr? Ik verzin het maar....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@odevie  Inderdaad je kookt de aardappelen en dan temperatuur laten zaken tot 67 graden met citroen zuur of fosfor zuur ph op 5 ,5 zetten.  ( Aardappel hebben zelf een ph van rond 6,1 en nederlands water zit tussen 6 en 7 )  dan mout erbij en ongeveer een uur op die temperatuur houden . Hierna zet je het op gist met toevoegen van een gist voeding. .

Voor een vodka stook je het  minimaal 3 x opnieuw  . (  Ja dat geld ook met een T500 want dat is echt geen wonder apparaat ! )

 

Een andere manier om met aardappelen te werken is ze stuk koken daarna invriezen . Na ontdooien zijn de cellen die bij koken zijn gevuld met water kapot geknapt en de suikers vrij om te vergisten.  

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@robbert mag de schil gewoon mee verwerkt worden of beter niet?

Bij koken en invriezen wat zorgt dan voor de omzetting van zetmeel in suikers aangezien hier geen enzymes aan te pas komen.

Stook je de pulp mee of is het beter te filteren/persen?

Sorry, maar 1 gek kan meer vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@odevie schrapen of schillen is wel verstandig. De schil zit vervelende stofjes in die muffe smaak geven 

Met enzymen breek je cellen open en knip je de suiker ketens stuk .

 koken en vriezen zijn distructief voor cellen en ketens en daardoor worden de suikers ' bereikbaar "voor het gist .

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@themsqaull)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zal eens kijken naar patat die niet voorgefrituurd is

Eigenlijk moet ik zeggen dat ik het meer voor de grap doe en omdat het kan

Maar ik denk dat ik hem dan met een mout voor weizbier maak

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vraag munckerik even naar een hoog diastatisch licht mount .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als hij klaar is en je drinkt hem en het vrouwtje vraagd wat je aan het doen bent,kun je zeggen ik zit aan de patat.?

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@themsqaull)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik zeg uit volle borst dat het weekend is, en ze houd van port, en als ik het weer oppik ook wel van mijn vodka

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?