Jongens, kan dit!?
Ja dat kan zolang de patat niet voorgebakken is .
veel patat is aardappel dat voorgekookt is of aardappelpuree dat geperst en voorgekookt en diepgevroren .
Dus zolang het niet voorgebakken is kun je het gebruiken .
Diepvries patat zou je zelfs kunnen gebruiken, omdat de cellen al kapot zijn even kunnen koken afkoelen en op gist zetten .
Je kunt ook per 10 kilo patat 1 kilo diastatisch mout toevoegen en met simpele standaard maischproces zetmeel omzetten naar suikers en afgebroken eiwitten naar aminozuren .
Gist erbij en na 14- 21 dagen gisten je kunt een vodka ervan stoken .
P.s. gebruik voor aardappel vodka bij vergisting een gistvoeding die ook nagenoeg smaak en reukarm is . b.v. ammoniumfosfaat . voor vodka 3 x tot 5 x overhalen .
Hoewel velen niet van aardappel vodka maken houden het is heerlijk ouderwets drank maken .
Bijna net als jenever , aquavit en whiskey maken simpel maar toch ambachtelijk.
Ik heb een keer wodka van aardappels en een keer van aardappelmeel gemaakt. Dit met een gewone wodka gist. De opbrengst viel tegen maar de smaak niet. Het eerst kapot vriezen van de aardappelcellen zoals Robbert wel eens heeft beschreven moet ik nog uitproberen, misschien is de opbrengst dan wat hoger. En ja, het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Maar bij een lage opbrengst denk je toch, doe ik iets verkeerd. De olie van voorgebakken patat zou ik niet in mjn vat willen hebben.
Uit 14 kilo aardappelen ( patat ) + 2 kilo gerstemout zou je 5 liter vodka kunnen krijgen .
Ik zal eens kijken naar patat die niet voorgefrituurd is
Eigenlijk moet ik zeggen dat ik het meer voor de grap doe en omdat het kan
Maar ik denk dat ik hem dan met een mout voor weizbier maak
vraag munckerik even naar een hoog diastatisch licht mount .
Als hij klaar is en je drinkt hem en het vrouwtje vraagd wat je aan het doen bent,kun je zeggen ik zit aan de patat.?
ik zeg uit volle borst dat het weekend is, en ze houd van port, en als ik het weer oppik ook wel van mijn vodka