d’ Auvers s Oise
Ik heb inmiddels de absinth met Nederlandse alsem 🙁 die ik een jaar geleden heb gestookt soldaat gemaakt. Voor mijn idee was deze groene fee wat minder bitcherig dan direct na productie, maar het blijft een uitdaging. De grote populariteit van absinth in de tijd van Van Gogh is mij nog steeds een raadsel. Tenminste, als die meer leek op mijn brouwsel dan op de anijsdrank met groene kleurstof die vandaag de dag in de winkel ligt.
Anders dan vodka of jenever heeft absinth echter een mystieke status. Waarschijnlijk door de beleving er omheen: fonteintjes met ijswater, speciale glazen, rituelen met zilveren lepeltjes en brandende suikerklontjes, het plotselinge omslaan naar troebel en gifgroen. En natuurlijk verhalen over verleidelijke groene feeën en mensen die er waanzinnig van werden. Dat was denk ik één stap te ver van de marketingmachine, waardoor de lobby van wijnboeren het voor elkaar kreeg om deze drank definitief te laten verbieden.
Hoe dan ook, ik heb het gestookt, geproefd en overleefd zonder waanzin 🙂
Afgelopen middag de Absinth gestookt en vanavond het niet mee gestookte deel bij het gestookte deel gevoegd. Resultaat één liter “groene fee” met hoog alcohol (81%) en een halve liter blank. Het ruikt erg lekker, de smaakt is wel bitter maar met anijs/venkel. Misschien dat ik het percentage nog iets naar beneden ga brengen maar eerst maar is een tijdje laten rusten.
Waarom niet even gewacht tot het weer open ging?
Altijd ongeduldig, die fietsers 😂