Meldingen
Alles wissen

Bananenrum


Berichten: 124
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Met hulp van Robert bananenrum gemaakt en gisteren voor het eerst na dik 3 weken rijpen wat geproeft,en jonge jonge wat lekker.

Ik had 4 liter melasse gemengd met 5 liter warm water en 5 kg rijpe bananen ik had de bananen nog ongeveer 20 min in de oven gelegd op 150 graden dan zijn ze mooi super rijp,de bananen fijn geprakt met stamper en bij de melasse gedaan en aangevuld met water tot 25 liter.Zoal Robert zei de Sg op 1070 gebracht en de PH op 4 - 4.2.

25 gr fermentis safspirit c-70 gist toegevoegd en het heeft ongeveer 4 weken staan gisten.Banaan eruit gehaald en ongeveer de helft bewaard in koelkast. 1 x gestookt en daarna de bewaarde banaan weer terug erbij gedaan met 1 vanillestokje en een handjevol eikenhout en 3 a 4 eetlepels per liter caramel van zelf gebrande suiker.

Staat nu al dik 3 weken te rijpen en is super lekker.

Beantwoorden
10 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klinkt goed en zeker lekker.
Mooi gedaan .
?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Foto van het rijping proces? Ben wel nieuwsgierig. 

Beantwoorden
Berichten: 124
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb vanmorgen alles gezeeft en in flessen gedaan ,vond het lekker genoeg zo en ik had wel een foto kunnen maken maar je zag alleen zwarte rum in de 5 literfles door de caramel en eikenhout.

ik heb ook nog een spiced rum staan die aan het rijpen is maar is ook zwart van de caramel en eiken,daar heb ik dit ingedaan en is ook lekker maar heel anders.

1 steranijs ,nootmuskaat ,gember, piment ,kaneel ,korianderzaad ,citroenschil ,1 vanilleboon, caramel ,1 spaanse peper en handje vol eikensnippers.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Interessant!!

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klinkt goed.

Alleen ik de banaan heb je er met een kaasdoek uitgefilterd? Ik kan me er even geen voorstelling van maken:)

Beantwoorden
Berichten: 124
Topic starter
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb het eruit geschept met zo'n grote zeef voor bloem te zeven of je moet ze in een kookzak doen.

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb 8 volle dozen met bananen gescoord en deze staan nu lekker te rijpen.

De melasse en gist is al besteld en wordt morgen verwacht dat wordt dus bananen rum maken.

Maar ik heb nog een hele boel bananen over, heeft iemand nog een recept of idee hiervoor.

Hoor graag iets, anders wordt het gewoon als puur banaan vergist.

Zoals ik al schreef 8 volle dozen dat zijn circa 120 kg echt veel dus en een doodzonde om te verspillen

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@maasjoerts let wel op dat je het gistvat ergens zet waar schoonmaken makkelijk gaat, ik herinner me nog wat fotos op verscheidene fora waar de banaan zorgde voor het geweldadig verlaten van een gedeelte van de vloeistof uit het gistvat.

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@maasjoerts Hoe scoor je 120kg bananen?! Zulke connecties wil ik ook!

Wat Alchemist zegt klopt inderdaad. Vorige maand heb ik bananen brandy gemaakt en de co2 bellen blijven hangen in en onder de pulp, waardoor het een enorm drijfvermogen krijgt. Het reist inderdaad de pan uit. Die 100 liter headspace is wel verstandig 😋 

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wou hiervoor 200 liter drums gebruiken en slechts half vol maken.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?