Meldingen
Alles wissen

batch zuur na gisting


Berichten: 26
Topic starter
(@frans17)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beste Collega's,

Een batch gemaakt op basis van gerstemout, droge bakkersgist, constante temperatuur rond 24-25°. Na ongeveer 21 dagen, vat opengemaakt en het ruikt heel zuur. SG begin was 1,045 en einde 1,000. Is dit goedje volgens jullie nog stookbaar?

dank 

Frans

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@frans17 dat heb je goed gedaan alle suikers zijn omgezet in alcohol en dan blijft zuur over zullen we maar zeggen. Menig brouwer zal jaloers zijn. Stoken die boel. Wat heb je voor ketel, met een kolom maak je hier een prima wodka van.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@rumo ik heb een grainfather met een koperen dome, dat gaat lukken, bedankt

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@frans17 wat voor zure geur ?  Is het als schraal zuur bier of echt een azijn geur ? 

Schraal zuur bier kun je gewoon verwerken. 

Is het Azijn steek dan zal je eerst moeten neutraliseren van azijn geur .

Let ook op ph bij het stoken. Is ph onder 3,4 en je werkt met koper heb je grote kans of een blauwe of grauwe zweem in destillaat.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert het is het zuur van melkwei, als de ph lager is dan 3,4 moet ik die verhogen om de grauwe zweem te voorkomen?

dank

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@frans17 melkwei is oke .   Als ph te laag is dan is beter om het vooraf omhoog te brengen. Rond 4 is voor destilleren oke.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 275
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Frans,

Een uitgegiste wort ruikt doorgaans zurig. Zolang het niet fout ruikt, zoals beschimmeld oid, en er niet raar uitziet, dan gaan overhalen. Je hebt een potentieel alcohol gehalte van een kleine 6% 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@kevin het is de geur van melkwei en een normale geelachtige vloeistof, ruikt niet beschimmeld, ik ga stoken, dankjewel

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@frans17)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

dank jullie voor het advies, ik heb de wort (10l) gestookt ph was iets meer dan 4 (grainfather koperen dome) maar had weinig opbrengst, hoogste was 60% na 1,2 l zat ik al op 20% en dan ook gestopt.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 275
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Frans,

Doorgaans wordt voor een granen gebaseerde wort 2 x gestookt. De eerste keer wordt gebruikt om het volume van de hoeveelheid vloeistof te verkleinen en een soort van tussengehalte alcohol te krijgen (ca. 20 a 30 procent). Je stookt voor vuistregel door tot je 1/3 van begin hoeveelheid hebt. Je bent nu gestopt met 20% in de uitstroom. Ik stop normaliter als het gehalte om en nabij de 5% in uitstroom zit. 

Het 1/3 deel wordt nogmaals overgehaald. Bij deze overhaal begin je dus met minder volume, maar hoger percentage. In deze overhaal stook je rustiger en scheid je de voor-  hart-, en naloop. Met deze stookronde zit je doorgaans hoger in de alc percentage. Het gaat om het middelste deel, het hart. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 275

Filmpje van robbert met whisky maken geeft hele goede uitleg. Aanrader om goed te bekijken.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?