Beste Collega's,
Een batch gemaakt op basis van gerstemout, droge bakkersgist, constante temperatuur rond 24-25°. Na ongeveer 21 dagen, vat opengemaakt en het ruikt heel zuur. SG begin was 1,045 en einde 1,000. Is dit goedje volgens jullie nog stookbaar?
dank
Frans
Beste Frans,
Een uitgegiste wort ruikt doorgaans zurig. Zolang het niet fout ruikt, zoals beschimmeld oid, en er niet raar uitziet, dan gaan overhalen. Je hebt een potentieel alcohol gehalte van een kleine 6%
dank jullie voor het advies, ik heb de wort (10l) gestookt ph was iets meer dan 4 (grainfather koperen dome) maar had weinig opbrengst, hoogste was 60% na 1,2 l zat ik al op 20% en dan ook gestopt.
Beste Frans,
Doorgaans wordt voor een granen gebaseerde wort 2 x gestookt. De eerste keer wordt gebruikt om het volume van de hoeveelheid vloeistof te verkleinen en een soort van tussengehalte alcohol te krijgen (ca. 20 a 30 procent). Je stookt voor vuistregel door tot je 1/3 van begin hoeveelheid hebt. Je bent nu gestopt met 20% in de uitstroom. Ik stop normaliter als het gehalte om en nabij de 5% in uitstroom zit.
Het 1/3 deel wordt nogmaals overgehaald. Bij deze overhaal begin je dus met minder volume, maar hoger percentage. In deze overhaal stook je rustiger en scheid je de voor- hart-, en naloop. Met deze stookronde zit je doorgaans hoger in de alc percentage. Het gaat om het middelste deel, het hart.