Meldingen
Alles wissen

Beerenburger kruidenbitter recept

Pagina 1 / 3

Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

recept

10 liter alcohol 90%

400 gram kalmoes

150 gram gentiaanwortel

50 gram gemberwortel

20 gram geelwortel

150 gram citroenschil

150 gram sinasappelschil

10 gram kaneel

40 gram engelwortel

40 gram zoethout

20 gram anijszaad

50 gram sandelhout

50 gram kruidnagel

Alle ingredienten maad trekken in de alcohol;

filteren door kaasdoek

terugbrengen naar 40 %

naar smaak  150 - 200 ml per liter suiker siroop toevoegen 

Beantwoorden
83 reacties
9 Reacties
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@robbert

Terug brengen naar 40%, is dat inclusief de suiker siroop? Dus dan heb ik 1 liter van 40% waarin de 150/200 ml suikersiroop al bij in zit? 

Ik moet nog 3 weken trekken maar het ziet er goed uit 🙂 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jandemann klopt  dat is inclusief de suiker  siroop .

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert ben ik weer🙃 

Ik lees vaak: suikersiroop toevoegen. 150 tot 200 ml per L toevoegen. Maar wat is nu de verhouding van suikersiroop? 
hoeveel suiker los je op per L water om suikersiroop te noemen? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@de-stroper 1 kilo suiker oplossen in 500 ml water van 80 graden

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert wat kan ik het beste doen? verse producten of poeder, gember in poeder is voller van smaak als vers, bedankt alvast

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rinus55 vers word beter opgenomen dan poeder

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert okay, ik ga me hier ook aan wagen:)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@rinus55 ik zou dat ook wel eens willen proberen maar dan wel als @hilly met zijn kruiden opmaat topic de kruiden verzorgt 😆 zijn toch wel veel verschillende kleine beetjes kruiden.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rumo ik heb alles al besteld, maak gewoon 2 liter en geen 10 en de kruiden die over zijn komen vast wel weer van pas:)

Beantwoorden
Berichten: 8
(@uilenspiegel12)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Robbert,

Klopt het dat je 10 liter alcohol bedoelt van 90% en dan terugbrengen naar 40%? Dus uiteindelijk houd je ruim 20 liter over.

Gr. Tijl

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat klopt i.d.d. Tijl .
Je zou ook de hoeveelheden kunnen delen om een kleinere hoeveelheid drank te maken

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Weet iemand een adresje voor sandelhout? Ik krijg aleen de etherische olie gevonden of poeder. De Rest van de ingredienten had ik zo gevonden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wederom bedankt Robert! zou ik eventueel een paar druppels van die etherische olie van pit en pit ook kunnen gebruiken of is dat af te raden? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat met het hout je een bredere smaak eruit krijgt dan de olie alleen .

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dan ga ik voor het echte spul. Bedankt tot zover.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welke shop gebruiken jullie om de kruiden te bestellen? 

Is er een die bijna alles heeft en ook nog voordelig is? Ik kan het zelf gaan uitzoeken natuurlijk maar ik denk dat iemand wel een goed adresje heeft. 🙂 

Beantwoorden
8 Reacties
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@jandemann Ik ben er sinds kort achter dat de islamitische winkel een hoop kruiden en gist heeft en een stuk goedkoper is dan de Super.

 

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@hilly  Goede tip 🙂 Kom je toevallig uit Hilversum? Noemen ze hier ook wel eens Hillywood 😉

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@jandemann heb er gewoond maar ben nog steeds 't Gooi. Jij ook in 't Gooi?

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@hilly

Yep, in Hilversum 🙂 Kun je me vast wel vertellen in welke islamitische winkel ik kan zoeken naar de kruiden? 😊 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@jandemann er zijn er geloof ik zat ondertussen 😆, maar nee, daar kan ik je niet mee helpen. Lang geleden dat ik daar woonde. Die bij ons heeft een rekje van het merk Albadya en dan is bv de steranijs €1,39 voor 30gr terwijl ze bij de appie €1,45 voor 9 gram vragen. Ik heb zelf trouwens ook wat gezocht en als je veel gaat gebruiken zijn de grootverpakkingen nog een stuk voordeliger.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@jandemann als roerade tegenover mout open is kun je daar is kijken of bij de Chinese toko in de leeuwenstraat.

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@ton

Dank je wel Ton, Het gaat goedkomen 🙂 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pit en pit en de oosterse markt in Beverwijk .

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Op advies van Robbert Pit en Pit uitgeprobeerd. Voor 20 uur besteld is de volgende dag in huis.

Inmiddels een flinke doos besteld en ontvangen. En ruime keuze.

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ahum, ik heb zo goed als ik kon dit recept aangehouden. Echter 1,5 liter alcohol van 94% gebruikt. vandaag ben ik gaan verdunnen naar 40%. En daar ging het al mis. De boel slaat direct blind. Ik heb behoorlijk warm water gebruikt en ondanks dat (of misschien wel daardoor?)slaat de boel blind. Smaak is zonder suikersiroop echt zeer bitter. Alle kruiden en schillen m.u.v. Gember, Geelwortel en citroenschil als droge kruiden gebruikt. 

Ik heb op een 100ml alcohol 20 ml schenkstroop gebruikt om te testen hoe het dan uitpakt. En ik moet zeggen, de smaak wordt dan ineens heel anders. Mooie complexe smaak en als dit het dichtst moet lijken op de oorspronkelijke beerenburger, dan vraag ik me af waarom we in dit land die laffe bocht van de slijter nog drinken. Dit is echt heel erg prima. 

Maar nu mijn vraag; Want ondanks het feit dat dit qua smaak een prima drankje is geworden, is het visueel niet echt geslaagd. Dus als ik de verdunde drank weer een keer af ga stoken, en ik ga dan de boel weer verdunnen, blijft de smaak dan overeind of ga ik dan inleveren in de volle rijke smaak die het nu heeft? En is het dan misschien een idee om zeer heet water te gebruiken om weer terug te verdunnen of zijn er betere manieren?

Alvast bedankt voor de feed-back.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

Hoi Bas,

Je kunt het misschien beter filteren over 2 vellen keukenrol met een vel wc papier er tussen, duurt even maar heeft wel resultaat.

Succes, Cheers, @ndré

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heet water heeft groter volume dan het werkelijk is. Daarnaast wordt altijd aangeraden te verdunnen met water van de zelfde temperatuur, ook tegen blindslaan.
Het macceraat slaat blind vanwege de oliën uit de kruiden. Dit verstoken kan, maar verlies je een deel smaken mee, en dan is het nog de vraag of de oliën niet zijn meegekomen zodat het weer zou kunnen blindslaan bij verdunnen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt suiker even karamelizeren en dat toevoegen . Dan krijg je een donkere kleur .
Klopt door warm water komen er meer oliën vrij en slaat het blind .
Een beetje alcohol erbij dat trekt het op .maar meestal ook na paar dagen wordt bet weer helder .
Niet opnieuw stoken . Alcohol en gebrand / gekarameliseerd rietsuiker zou de truuk doen

Inderdaad het heeft suiker of een zoet nodig om de smaak kompleet te maken ..

Deze Beerenburger kruidenbitter zit zeer dicht bij het originele oude recept van vroeger uit de 17e eeuw.
Ja de door de jaren heen hebben andere hun eigen draai eraan gegeven .
Vooral in Friesland is men flink aan experiment gegaan .
Van oorsprong is het ook geen Friesche drank

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor de input Robbert en Pikketanus, Helaas heb ik het niet voor elkaar gekregen de boel weer helder te krijgen door aanvullen met alcohol. Ook geprobeerd het laatste beetje met water te verdunnen van dezelfde temperatuur en ook hier sloeg de boel onmiddelijk blind.

Maar dat mag de pret niet drukken. Hij is en blijft heerlijk!

Wat me opvalt is dat er aan het oppervlakte een laagje etherische olie verschijnt als ik de weckpotten een tijdje heb laten staan.

Misschien te lang laten trekken waardoor teveel is onttrokken aan de schillen en de kruiden?

En zou het een idee kunnen zijn om de de volgende batch (ga ik vanavond mee beginnen) op 40% te laten trekken? Wellicht korter laten trekken en minder vaak schudden om te voorkomen dat anders teveel looistoffen en etherische olieen worden onttrokken?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?