recept
10 liter alcohol 90%
400 gram kalmoes
150 gram gentiaanwortel
50 gram gemberwortel
20 gram geelwortel
150 gram citroenschil
150 gram sinasappelschil
10 gram kaneel
40 gram engelwortel
40 gram zoethout
20 gram anijszaad
50 gram sandelhout
50 gram kruidnagel
Alle ingredienten maad trekken in de alcohol;
filteren door kaasdoek
terugbrengen naar 40 %
naar smaak 150 - 200 ml per liter suiker siroop toevoegen
Beste Robbert,
Klopt het dat je 10 liter alcohol bedoelt van 90% en dan terugbrengen naar 40%? Dus uiteindelijk houd je ruim 20 liter over.
Gr. Tijl
Dat klopt i.d.d. Tijl .
Je zou ook de hoeveelheden kunnen delen om een kleinere hoeveelheid drank te maken
Weet iemand een adresje voor sandelhout? Ik krijg aleen de etherische olie gevonden of poeder. De Rest van de ingredienten had ik zo gevonden.
Wederom bedankt Robert! zou ik eventueel een paar druppels van die etherische olie van pit en pit ook kunnen gebruiken of is dat af te raden?
Ik denk dat met het hout je een bredere smaak eruit krijgt dan de olie alleen .
Dan ga ik voor het echte spul. Bedankt tot zover.
Welke shop gebruiken jullie om de kruiden te bestellen?
Is er een die bijna alles heeft en ook nog voordelig is? Ik kan het zelf gaan uitzoeken natuurlijk maar ik denk dat iemand wel een goed adresje heeft. 🙂
Pit en pit en de oosterse markt in Beverwijk .
Op advies van Robbert Pit en Pit uitgeprobeerd. Voor 20 uur besteld is de volgende dag in huis.
Inmiddels een flinke doos besteld en ontvangen. En ruime keuze.
Ahum, ik heb zo goed als ik kon dit recept aangehouden. Echter 1,5 liter alcohol van 94% gebruikt. vandaag ben ik gaan verdunnen naar 40%. En daar ging het al mis. De boel slaat direct blind. Ik heb behoorlijk warm water gebruikt en ondanks dat (of misschien wel daardoor?)slaat de boel blind. Smaak is zonder suikersiroop echt zeer bitter. Alle kruiden en schillen m.u.v. Gember, Geelwortel en citroenschil als droge kruiden gebruikt.
Ik heb op een 100ml alcohol 20 ml schenkstroop gebruikt om te testen hoe het dan uitpakt. En ik moet zeggen, de smaak wordt dan ineens heel anders. Mooie complexe smaak en als dit het dichtst moet lijken op de oorspronkelijke beerenburger, dan vraag ik me af waarom we in dit land die laffe bocht van de slijter nog drinken. Dit is echt heel erg prima.
Maar nu mijn vraag; Want ondanks het feit dat dit qua smaak een prima drankje is geworden, is het visueel niet echt geslaagd. Dus als ik de verdunde drank weer een keer af ga stoken, en ik ga dan de boel weer verdunnen, blijft de smaak dan overeind of ga ik dan inleveren in de volle rijke smaak die het nu heeft? En is het dan misschien een idee om zeer heet water te gebruiken om weer terug te verdunnen of zijn er betere manieren?
Alvast bedankt voor de feed-back.
Heet water heeft groter volume dan het werkelijk is. Daarnaast wordt altijd aangeraden te verdunnen met water van de zelfde temperatuur, ook tegen blindslaan.
Het macceraat slaat blind vanwege de oliën uit de kruiden. Dit verstoken kan, maar verlies je een deel smaken mee, en dan is het nog de vraag of de oliën niet zijn meegekomen zodat het weer zou kunnen blindslaan bij verdunnen
Je kunt suiker even karamelizeren en dat toevoegen . Dan krijg je een donkere kleur .
Klopt door warm water komen er meer oliën vrij en slaat het blind .
Een beetje alcohol erbij dat trekt het op .maar meestal ook na paar dagen wordt bet weer helder .
Niet opnieuw stoken . Alcohol en gebrand / gekarameliseerd rietsuiker zou de truuk doen
Inderdaad het heeft suiker of een zoet nodig om de smaak kompleet te maken ..
Deze Beerenburger kruidenbitter zit zeer dicht bij het originele oude recept van vroeger uit de 17e eeuw.
Ja de door de jaren heen hebben andere hun eigen draai eraan gegeven .
Vooral in Friesland is men flink aan experiment gegaan .
Van oorsprong is het ook geen Friesche drank
Bedankt voor de input Robbert en Pikketanus, Helaas heb ik het niet voor elkaar gekregen de boel weer helder te krijgen door aanvullen met alcohol. Ook geprobeerd het laatste beetje met water te verdunnen van dezelfde temperatuur en ook hier sloeg de boel onmiddelijk blind.
Maar dat mag de pret niet drukken. Hij is en blijft heerlijk!
Wat me opvalt is dat er aan het oppervlakte een laagje etherische olie verschijnt als ik de weckpotten een tijdje heb laten staan.
Misschien te lang laten trekken waardoor teveel is onttrokken aan de schillen en de kruiden?
En zou het een idee kunnen zijn om de de volgende batch (ga ik vanavond mee beginnen) op 40% te laten trekken? Wellicht korter laten trekken en minder vaak schudden om te voorkomen dat anders teveel looistoffen en etherische olieen worden onttrokken?