Wanneer je wat eiwit of vislijm gebruikt om te klaren raak je het troebele ook kwijt
Bedankt voor de feedback Pikketanus en Robbert. Aanlengen met alcohol heb ik geprobeerd maar daar werd het niet veel helderder van. Of ik had er veel meer bij moeten doen. Er drijft in alle potten een laagje etherische olie dus ik denk dat de vloeistof zo verzadigd is met olie dat ik er
Dit mag de pret niet drukken want de smaak is echt helemaal top!
Als ik de kids in bed heb gelegd over een uurtje of twee, ga ik weer een nieuwe batch maken.
Dit keer wil ik met 40% beginnen en de kruiden evt iets korter laten trekken om teveel aan etherische olie en evt looistoffen te voorkomen.
Misschien de pot voor te maccereren iets koeler zetten zodra er kruid bij zit. Zou persoonlijk niet schudden aangezien ik dat in recept niet zie staan, in het begin even doorhusselen dat alles nat is zou genoeg moeten zijn.
Iets minder lang trekken laat je wellicht olien achter, maar mogelijk ook smaak. Gelukkig dat de smaak wel al goed zit, dat is het voornaamste?
als ik bv kaneel bestel, kan ik dan beter in stukjes bestellen dan poeder?
grtz Jan
150 ml suikersiroop toevoegen
Is dat voor 10 liter of per liter van 40%
Grtz Jan
Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.
Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.
Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.
Deze week ga ik ermee aan de gang, de kruiden zijn besteld, en bedankt voor het dlen van het recept. Ik ben benieuwd 🙂
150 ml suikersiroop toevoegen
Is dat voor 10 liter of per liter van 40%
Grtz Jan
Bovenin staat 150 tot 200ml per liter
Ik hoop dat het in de smaak valt .
Bij het afwerken met suiker komt het allemaal tot zijn recht .
De hoeveelheid suiker maakt enorm verschil in hoe smaken in elkaar passen .
Zelf gebruik ik ruim suiker andere vinden het met een weinig suiker lekkerder in bitterheid .
Ik adviseer om even staps gewijs toevoegen om zo jou smaak te vinden .
Proost
Wat houdt:
"Blind slaan " precies in?
Mijn kruidenbitter slaat geel uit, zoals bij Limonchello. Dat komt waarschijnlijk door de citroenschil die in de kruiden macceraat zit. Ik heb verse citroenschil gebruikt, had dat gedroogd moeten zijn? Hoort dit...of heb ik iets verkeerds gedaan?
Goedemorgen 🙂
Ik heb gister een test litertje gemaakt volgens recept. Dus met 20% suikersiroop en water naar 40% gebracht. Het zag er niet helder uit maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Gaat mij om de smaak in eerste instantie.
Nou, een half litertje is op..haha Maar het is me net iets te sterk qua bitterheid. Ik nam een slok en daarna vavoooommmm 😅 Soww..heftig zeg. Iets te heftig..nog een glaasje maar dan.. en nog eentje en.. 😁
Ik heb in eerste instantie 2 liter alcohol gemaakt door alle ingrediënten terug te rekenen van 10 liter naar 2 liter van 92%, en dit laten trekken. Het kan zijn dat de verhouding met de kruiden voor 2 liter ipv 10 liter zoals het recept is uitgeschreven, misschien iets teveel is ? Dat je voor een kleinere hoeveelheid de verhouding iets moet aanpassen?
Ik ben van plan om een liter drank te maken speciaal om het een beetje te verdunnen qua smaak. Ik wil een neutraal litertje drank van 40% alcohol met 200ml suikersiroop maken om mijn bitter aan te lengen. Dan blijft de alcohol en de suiker verhouding hetzelfde alleen de verhouding met de smaaksterkte wordt iets anders. Zal niet veel bij hoeven ..tussen 50 of 100 ml per liter erbij mengen.
Is dit een goed idee ? Of is dit een verkeerde aanpak?
Dat het gaat goedkomen is mij al wel duidelijk...wat een heftig maar lekker spul is het nu al !
Grtz Jan
Ik heb gister een test litertje gemaakt volgens recept. Dus met 20% suikersiroop en water naar 40% gebracht. Het zag er niet helder uit maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Gaat mij om de smaak in eerste instantie.
Nou, een half litertje is op..haha Maar het is me net iets te sterk qua bitterheid.
Wat ik nog mis in de antwoorden is de drank even de tijd geven om te huwen na het verdunnen. Een paar weken wachten zou er voor kunnen zorgen dat het drankje net wat soepeler smaakt.