Meldingen
Alles wissen

Beerenburger kruidenbitter recept

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 10342
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je wat eiwit of vislijm gebruikt om te klaren raak je het troebele ook kwijt

Beantwoorden
4 Reacties
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@robbert  

Ik wil met vislijm proberen het helderder te krijgen. Kun je mij hier iets meer info over geven? Welke waar te koop..en welke hoeveelheid hoe toe te dienen? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@jandemann vislijm zal je kunnen kopen bij bijvoorbeeld stookwinkel .

Ik gebruik zelf de poeder vorm . Het is ook vloeibaar te krijgen

Er staat op de verpakking wel de dosering .

Zal 0,5 - 1 gr of 0,5 tot 1 ml per liter zijn .

Neem een beetje van de drank . Verwarm dat tot 25 gr . Als het goed is opgelost roer je het door de rest van de drank .

De vislijm slaat na enkele uren neer en dan kun je na 1 of een paar dagen even door filter halen en is de drank kristal helder 

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@robbert 

Ik val je nog een keer lastig met een vraag.

Kun je de vislijm toevoegen en daarna filteren zoals je hebt uitgelegd als de drank helemaal "klaar"is, dus al verdund met water en siroop op 40%. Of moet je wachten met de siroop toevoegen na het klaren?

Grtz Jan

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@jandemann het klaren gaat beter en sneller wanneer je het doet vooraf het siroop toevoegen .

Maar ook een gezoete likeur kun je nog klaren met vislijm. 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor de feedback Pikketanus en Robbert. Aanlengen met alcohol heb ik geprobeerd maar daar werd het niet veel helderder van. Of ik had er veel meer bij moeten doen. Er drijft in alle potten een laagje etherische olie dus ik denk dat de vloeistof zo verzadigd is met olie dat ik er 

Dit mag de pret niet drukken want de smaak is echt helemaal top! 

Als ik de kids in bed heb gelegd over een uurtje of twee, ga ik weer een nieuwe batch maken. 

Dit keer wil ik met 40% beginnen en de kruiden evt iets korter laten trekken om teveel aan etherische olie en evt looistoffen te voorkomen.

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@bas1975 Kan het zijn dat de "olie" komt van de citroen/sinaasappel schillen? Als je geen biologische hebt zit daar een waslaag op die eraf moet. Als je dat niet gedaan hebt zou het mss daardoor kunnen komen?

Beantwoorden
(@bas1975)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 41

@jandemann ik gebruik uitsluitend biologisch spul voor deze toepassingen.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien de pot voor te maccereren iets koeler zetten zodra er kruid bij zit. Zou persoonlijk niet schudden aangezien ik dat in recept niet zie staan, in het begin even doorhusselen dat alles nat is zou genoeg moeten zijn.
Iets minder lang trekken laat je wellicht olien achter, maar mogelijk ook smaak. Gelukkig dat de smaak wel al goed zit, dat is het voornaamste?

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

als ik bv kaneel bestel, kan ik dan beter in stukjes bestellen dan poeder?

grtz Jan

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

150 ml suikersiroop toevoegen
Is dat voor 10 liter of per liter van 40%
Grtz Jan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10342
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.

Poeder doseert wel makkelijker dan stukjes alleen moet je wel fijner filter gebruiken dan kaasdoek.
Verder maakt niet uit.

Deze week ga ik ermee aan de gang, de kruiden zijn besteld, en bedankt voor het dlen van het recept. Ik ben benieuwd 🙂

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

150 ml suikersiroop toevoegen
Is dat voor 10 liter of per liter van 40%
Grtz Jan

Bovenin staat 150 tot 200ml per liter

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10342
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hoop dat het in de smaak valt .

Bij het afwerken met suiker komt het allemaal tot zijn recht .
De hoeveelheid suiker maakt enorm verschil in hoe smaken in elkaar passen .

Zelf gebruik ik ruim suiker andere vinden het met een weinig suiker lekkerder in bitterheid .

Ik adviseer om even staps gewijs toevoegen om zo jou smaak te vinden .

Proost

Beantwoorden
Berichten: 12
(@patrickt)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat houdt:

"Blind slaan " precies in?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@patrickt blind slaan betekent dat een heldere drank troebel wordt .

Vaak een witte waas .

Zijn het oliën dan kun je iets alcohol toevoegen en lossen de oliën op .

Zijn het mineralen of  mineraalzouten kun je het klaren met o.a. vislijm of eiwit.

Beantwoorden
(@patrickt)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert
Dank je hiervoor.

Ik had nog een ander vraagje aan je maar het lukte me niet om je Prive een vraag te stellen..
Kan ik je recepten ergens vinden.

Ik ben vooral geintresserd in kruiden bitters, elixers en absytnh, achtige dranken.
Ik wil gaan experimetneren met gember, citroen en vele kruiden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@patrickt ik heb paar duizend recepten en ik ben nu omdat er naar gevraagd werd bezig met een recepten boekje .Ook met diverse bitters en elixers .

Absinth is een drank die variaties heeft in diverse streken ..

Als het goed is heb ik hier ergens 3 absint recepten staan op forum waarom ook de orginele pontaliers absint .

natuurlijk kun je ook een prive bericht of appje doen. 

 

 

Beantwoorden
(@borreltje96)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

New Member
Berichten: 1

@robbert waar kan ik dat receptenboek scoren?

 

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn kruidenbitter slaat geel uit, zoals bij Limonchello. Dat komt waarschijnlijk door de citroenschil die in de kruiden macceraat zit. Ik heb verse citroenschil gebruikt, had dat gedroogd moeten zijn? Hoort dit...of heb ik iets verkeerds gedaan? 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@jandemann kan wezen dat de hoeveelheid etherische oliën erg hoog is inderdaad door de Citroen .

Ook kan het dat je een laag alcohol percentage  hebt  waardoor de oliën stollen . Je kunt iets alcohol toevoegen dan zou het weer weg moeten trekken .

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@robbert  Ik ga het proberen 👍

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen 🙂 

Ik heb gister een test litertje gemaakt volgens recept. Dus met 20% suikersiroop en water naar 40% gebracht. Het zag er niet helder uit maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Gaat mij om de smaak in eerste instantie.

Nou, een half litertje is op..haha Maar het is me net iets te sterk qua bitterheid. Ik nam een slok en daarna vavoooommmm 😅 Soww..heftig zeg. Iets te heftig..nog een glaasje maar dan.. en nog eentje en..  😁

Ik heb in eerste instantie 2 liter alcohol gemaakt door alle ingrediënten terug te rekenen van 10 liter naar 2 liter van 92%, en dit laten trekken. Het kan zijn dat de verhouding met de kruiden voor 2 liter ipv 10 liter zoals het recept is uitgeschreven, misschien iets teveel is ? Dat je voor een kleinere hoeveelheid de verhouding iets moet aanpassen?

Ik ben van plan om een liter drank te maken speciaal om het een beetje te verdunnen qua smaak. Ik wil een neutraal litertje drank van 40% alcohol met 200ml suikersiroop maken om mijn bitter aan te lengen. Dan blijft de alcohol en de suiker verhouding hetzelfde alleen de verhouding met de smaaksterkte wordt iets anders. Zal niet veel bij hoeven ..tussen 50 of 100 ml per liter  erbij mengen.

Is dit een goed idee ? Of is dit een verkeerde aanpak?

Dat het gaat goedkomen is mij al wel duidelijk...wat een heftig maar lekker spul is het nu al !

 

Grtz Jan 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@jandemann Dit is een recept uit een  inmiddels 200 j oud boek .

Toen waren de kruiden dranken meer om warm te worden of te " genezen " dan snel borreltje dus waren smaken heftiger.

De moderne smaak Beerenburg soorten zijn ook ver van hoe het vroeger was .

je kunt elk recept een beetje naar eigen smaak aan passen . 

Maar let wel  smaken " communiseren" met elkaar de een kan de ander verhogen of verlagen . Zou je iets weghalen kan een ander weer storend maken .

Soms kan een heel klein contrast toevoeginkje een andere smaak doen uitspringende .

(Denk aan die ene kruidnagel in een citrus likeur of ananas likeur )

Maar zo is het dus ook als een smaak b.v. te bitter is . Als je de hoeveelheid suiker iets omhoog haalt gaat de bitterheid naar beneden . 

Ook zou enkele curacou schillen ook de smaak verschuiven. 

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert iets om ons verder in te verdiepen dus wat smaken toevoegingen in combinaties doen? Zijn die combinaties ergens in boek beschrijving te vinden ook vraag ik mij af Robbert.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@ton daar zijn ( en heb ik ) inderdaad ook boekjes over . Maar meeste wat je vind komt uit de kook opleidingen omdat  internet niet zoveel vind uit  destileren omdat daar veel mensen ook op hun Recept ontwikkeling zitten en weinig willen delen  . ( Of het komt uit de hobbyisten voor hobbisten boekjes )

Maar er ook een stuk ervaring dat  door de jaren is op gedaan. 

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert dan duiken we hier de kookhoek in om wat te vinden😄

Beantwoorden
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@robbert

Ga ik eerst met wat meer suikersiroop aan de slag 👌 Warm wordt je er zeker van en de smaak is ook helemaal niet verkeerd ! Het heeft ook wel wat om het zo te kunnen drinken als 200 jaar terug.

Heb net een borreltje genomen met wat extra siroop om een idee te krijgen..en denk dat het zo al een stuk beter is, zonder kwaliteitsverlies.

Gelukkig maar want heb nog 4 liter staan die nog 3 weken moet trekken. 😁

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@jandemann als je dit eenmaal gedronken hebt zijn de moderne Beerenburg smaken ineens niet  meer interessant .

Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit boek is onderweg via de post, ben benieuwd wat ik daar in kan vinden. 

1613300414-Screenshot_20210214-115723.png
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@ton leuk boekje voor beginner . Ik voorzie  opkomende vragen .

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert  dan komt het boek om te beginnen mooi van pas, voorziende vragen volgen 🤣

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Posted by: @jandemann

Ik heb gister een test litertje gemaakt volgens recept. Dus met 20% suikersiroop en water naar 40% gebracht. Het zag er niet helder uit maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Gaat mij om de smaak in eerste instantie.

Nou, een half litertje is op..haha Maar het is me net iets te sterk qua bitterheid.

Wat ik nog mis in de antwoorden is de drank even de tijd geven om te huwen na het verdunnen. Een paar weken wachten zou er voor kunnen zorgen dat het drankje net wat soepeler smaakt.

Beantwoorden
2 Reacties
Jandemann
(@jandemann)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 166

@mick

Dat klopt helemaal 👍

Hij wordt alleen maar beter.. en ik ben al helemaal tevreden met het resultaat tot nu 😋

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

Klopt voor eigenlijk elke drank . Met tijd wordt smaak voller maar ook milder.  Dat komt omdat de kruiden dan ook meer hun balans vinden.  C

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Alleen het kijken al... maakt het wachten waard 😊

1614375291-thumbnail_20210226_122301.jpg
Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?