Meldingen
Alles wissen

Beerenburger kruidenbitter recept

Pagina 3 / 3

Berichten: 5
(@malinowsky)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb onlangs deze beerenburger gemaakt. Het is vrij lastig om voor kleinere hoeveelheden en met een lager alcoholpercentage (tijdens het macereren) de juiste verhoudingen te kiezen. Ik ben uitgegaan van een berekend eindvolume maar dat viel lager uit doordat er vocht achterblijft in de ingrediënten en in de koffiefilter. Denk dat ik daardoor een nog krachtigere kruidenbitter heb gemaakt en hou hier volgende keer rekening mee.

De smaak is prettig en veelzijdig maar ik proef wel iets van een zeepachtige nasmaak. Is de kruidnagel voor mij te overheersend? Of, ligt dit aan de PH-waarde (tussen de 5 en de 6 maar dichter bij de 5)  Bestaat er zoiets als een norm voor kruidenbitters betreft zuurtegraad?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@malinowsky wat voor alcohol heb je gebruikt ?  Waaruit en hoe overgehaald. 

Zeepachtig zou iets van vetzuren / carbonzuren. kunnen zijn .

Beantwoorden
Berichten: 5
(@malinowsky)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ruwe stook vanuit een suikerwash zo'n 62%. Ben er inmiddels achter dat een opvolgende spiritrun beter is maar daar had ik niets meer van staan. Vetzuren/carbonzuren? Hoe kom ik daar vanaf?

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@malinowsky je moet ten alle tijden voor smaakarme alcohol 2 x overhalen. Ook het optijd verwijderen van voor en naloop is belangrijk .

Wanneer je een brug temperatuur aanhoud van rond 78,3 graden en je kunt ook de temperatuur goed beheren . Stook je zuiverder .

78,3 graden is damp temperatuur van alcohol .

Tijdens de stook door verminderen van volume in ketel en veranderen van verhouding stooknat zal de temp kunnen oplopen . Door ook te kunnen temperen kun je langdurig vrij hoog percentage aanhouden .

Destileren is damp beheersing uiteindelijk . ( Uiteraard is scheidende werking van kolom ook van belang ) 

 

 

Beantwoorden
(@malinowsky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert 

Dank voor jouw bericht. Ik ga 'm voortaan 2x overhalen (het blijkt erg verleidelijk om de makkelijke weg te kiezen) Zijn onderstaande stappen juist?

De thermometer zit bovenaan in de kolom. Rond de 50 graden laat ik het koelwater stromen. Vanaf dan gaat de temperatuur in de ketel ook snel omhoog. Rond de 78 graden komen de eerste druppels. Het gas gaat omlaag en door deze soms iets hoger of weer lager te zetten zorg ik voor een continue uitloop tussen een klein straaltje en druppelen in. Na zo'n 4uur (11 liter suikerwash) is de temperatuur op 95 graden en draai ik de boel uit. Het eerste deel van het destillaat ruikt, smaakt chemisch (aceton). Het laatste deel is niet vies maar smaakt lafjes. Tussenin smaakt de alcohol zoet. Het doet me ergens denken aan anijs. Het koelwater wordt nooit warmer dan lauw.

2e stook gaat op dezelfde manier maar dan met cuts. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@malinowsky voorloop en naloop scheiding doe je inderdaad bij de 2e overhaal  

Inderdaad probeer de temperatuur zo veel mogelijk gelijk te houden.  

11 liter in 4 uur is wat erg lang maar goed . 

Oplopen naar 95 graden is wel erg hoog  . Je moet zo lang mogelijk voor alcohol uit suiker rond 78,3 tot 81 gr blijven . Normaal is percentage al flink aan het zakken voor je temp zo omhoog loopt .

Beantwoorden
Berichten: 1
(@bommen-berend)
New Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo allen, ik ben een beginnende stoker en heb dit recept geprobeerd. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan maar het is niet te drinken zo bitter. Is hier nog iets aan te doen of gewoon de gootsteen in gooien en opnieuw proberen?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@bommen-berend de oude beerenburg was inderdaad een bittere drank tegen verkoudheid en koorts uit gedacht door een drogist in Amsterdam.   De moderne versie is gewoon vol gestort met suikersiroop en Citrus wat het minder bitter maakt  . Je zou dus met citroensap en suiker de drank naar eigen smaak kunnen aanpassen.

Beantwoorden
sjmmie
(@sjmmie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@bommen-berend Hier ook hetzelfde, Ik ga proberen nu de smaak te "verdunnen" door meer 3 liter alcohol 80% (terug brengen naar 40% door suikersiroop toe te voegen).

De smaken van de kruiden zullen hopelijk dan iets minder aanwezig zijn... Pfff zoals het nu is krijg je trillende neusvleugels zo sterken bitter. ( zie het als ranja verdunnen maar dan wel het alcohol percentage behouden. Wish me luck..

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@sjmmie dat zal vast goed komen, anders eerst wat minder suiker tot je je smaak vind en dan verder verdunnen met water, zo zou ik het proberen, suiker er bij is makkelijker dan te veel er uit

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

half litertje gemaakt puur uit nieuwschierigheid naar de smaak van zo een oud recept

1700420344-IMG_20231119_190404_resized_20231119_07082298528043448.jpg
Beantwoorden
Berichten: 10
(@hobbykweker)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Heeft iemand een idee waar we de benodigde ingrediënten makkelijk en het liefst goedkoop kunnen verkrijgen? Ik wil dit zeker een keer gaan proberen.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@hobbykweker goedkoop wordt een kruidenmix kopen, kruiden in het algemeen zou ik gaan voor Pit&Pit.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@hobbykweker voordeelkruiden.nl

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?