Meldingen
Alles wissen

Beginnende stoker tips?


Berichten: 1
Topic starter
(@northfield)
New Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Goedendag mede stokers, 

 

Na jaren zeuren bij de vrouw is het eindelijk zo ver, ik heb een keteltje gekocht. Van Vevor, 50 liter met een verwarmingselement. 

 

Nu heb ik mijn eerste mash gemaakt op basis van TPW, tomaten puree met suiker water en een beetje citroensap (misschien wel bekend hier). Nu ben ik wat ongeduldig geweest en te vroeg mijn mash in de ketel gedaan. Wat uiteindelijk resulteerde in een "wodka" die een beetje smaakt naar wasmiddel? Ik kwam er ook achter dat ik het gist mee verstookt had (lekker snugger). Nu hoop ik met deze topic op tips feedback, vragen en natuurlijk meningen van andere stokers die het al wat langer als mij (dan ik) doen. Het uiteindelijke doel? Zelf whisky maken met een mooie Still dan die ik nu heb en dit dan ook mogen te verkopen met de juiste vergunningen 🤪 Maar zoals aangegeven nu eerst nog beginnend.

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@northfield Welkom,

 

Tomatenpuree is nog iets uit grootvaders tijd (in ieder geval in mijn familie), de eerste tip is dus afstappen van de tomatenpuree 😉 .

 

Zoals bij iedere hobby geldt, lees je in en probeer het gehele proces te begrijpen, er zullen wat termen zijn die nieuw zijn maar zeker de moeite waard om eens uit te pluizen. Dan geen tip maar huiswerk, zoek maar eens uit wat de volgende dingen zijn;

 

  • Diastatisch mout
  • p.H. , p.H. meten en p.H. correctie
  • Jodiumproef
  • S.G. , hydrometer / refractometer

 

Die dingen liggen ten grondslag aan het kunnen maischen (brouwen) met granen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@northfield welkom. Als je het geduld heb om jaren tegen je vrouw te zeuren zou je toch denken dat je ook geduld heb om te wachten dat je stookwijn klaar is 😆 😆 Lees je eerst goed in om te beginnen de beginnersgids hier op het forum. Drank stoken is een leuke hobby maar drank verkopen daar zou ik nog eens goed over na denken 🙄

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 96

@rumo 

Inderdaad,  geduld is een schone zaak. Maar 'betaald' zich dan ook terug. 

En drank produceren voor de verkoop brengt het naleven van een hoop wet en regelgeving met zich mee. En niet alleen van de belastingdienst/douane. Je bent bijna meer boekhouder dan distillateur.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?