Meldingen
Alles wissen

Belgisch witbier


Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedenavond, fermenterende vrinden (klinkt wat bedorven🤔)

Laatst eens een poging gewaagd om een biertje te brouwen. Dit is normaliter niet mijn tak, over het algemeen stook ik, zomers wat cider en maak jaarlijks een wijntje of 2. Echte bierdrinker ben ik niet, maar witbiertje gaat er wel in. Ik lees me graag goed in, en gebruik dan de info uit verschillende fora/websites en filmpjes om tot een recept te komen dat me wat lijkt.. sowieso zijn er een paar dingen waar rekening mee gehouden moet worden als je wijn of whisk(e)y gewend bent. Schuim is een dingetje waardoor je afwijkt in maisschema van een graanbeslag voor de stook. Een hele volle schuimkraag (ofja een die lang meekan voor ie inzakt) is me nog niet gelukt. Ik sta zeker open voor verbeterpunten, wellicht zijn er bierbrouwers die wat over schuimstabieliteit te zeggen hebben, graag dus!

Desalniettemin is m'n basis vrij aardig en wilde het recept graag delen. Het bierbrouwen leek mij allemaal wat lastig, maar met wat opzoekwerk en 'boerenverstand' kun je toch een eind komen blijkt. Omdat ik zelf ook slechts beginneling in bierbrouwen ben en feedback niet schuw heb ik het vrij (te) gedetailleerd uiteengezet.
Het recept gaat uit van ongeveer 12L wort.

Benodigdheden:

-grote pan
-brander
-iets om mee te roeren
-schrootmolen
-gistemmer(s)
-grote zeef of fijnmazig gaas
-filter doek of zak
-stroo
-schoonmaak gerei
-hevel
-flesjes
-meetgerei (pH, thermometer, SG weger, weegschaal/balans)

Ingrediënten:

-water
-25g hopbellen, Haller T. (beginnend met 15g hop, 1u mee koken, 10g laatste 10 min samen met de kruiden)
-12 tot 15g korianderzaad, geplet
-25-30g sinaasappelschil, vers (1 handsinaasappel gaf me 27g schil zonder wit)

2,6kg stort;
-1,25kg tarwe
-750g gerstemout
-500g tarwemout
-100g havervlokken

Andere toevoegingen;

-Melkzuur en calcium carbonaat om pH naar 5.4 te sturen bij aanvang maishen.
-1L rijsthulzen

Gist;

-Lallemand lalbrew, belgian wit-style

Bereiding;

Breng 5L water aan de kook en schroot intussen het graan, zet het gas uit en voeg 1L water toe gevolgd door de geschrootte tarwe. Zet weg en roer af en toe door. Na 30 min de havervlokken toevoegen, doorroeren en 10min laten staan. Schroot dan ook de mout.
Voeg 6L water toe en breng temperatuur naar 56°C om het mout aan het beslag toe te voegen. Houdt 55°C aan voor 5 minuten. Meet pH en stuur bij tot 5.4.
Verwarm naar 65°C en houdt 90 minuten aan.
Verwarm dan naar 72°C voor 15 minuten en voeg dan ca. 1L rijsthulzen toe.
Ga naar 80°C en filter het beslag door een gaas met stoo boven een gistemmer te spannen.

Spoel het graanbed na met ca 5L verwarmd water (80°C) met wat melkzuur (pH rond de 5), maak brouwketel schoon, meet het totaal volume van de wort en neem een monster voor SG meting.
Laat het monster afkoelen tot 20°C voor je deze meet. SG moet ca 1048 zijn voor 5% (bij verwachtte eind SG 1010) maar mag nu nog iets lager zijn omdat het nog moet koken.

Stort de vloeistof terug in de schone brouwketel, door een fijnmazige doek of kookzak zoals van stookwinkel, om nog wat klein grut er uit te halen.
Breng de vloeistof aan de kook en kook 15g hop mee in een hop/kruiden zakje.
Na 50 minuten koken nog eens 10g hop tezamen met het korianderzaad en de sinaasappelschillen erbij en kook nog eens 10 minuten mee. Zakjes uitknijpen en verwijderen en het gas uit.

Giet de wort over naar gistemmer en koel de wort af tot 20 tot 25°C. Dit kan geforceerd door au bain marie met koud water, met een koelspiraal maar het kan ook gewoon afgesloten met waterslot over de nacht afkoelen.

SG meting zou rond de 1048 moeten zijn, is deze hoger, nog wat water bijvoegen. Stooi ongeveer een half zakje gist op het oppervlak en sluit de emmer af. Zorg voor een emmer met niet te veel kopruimte om kaam te voorkomen, maar houdt ook rekening met eventueel schuim tijdens gisting. Emmertje van 10L bv vullen met 8L.
Kom je uit op 12L zoals dit recept, is het beter om de rest te verdelen over kleinere flessen (en dus ook niet te veel of te weinig kopruimte aanhouden).

Zet weg bij een temperatuur van ca 21°C en laat 2 a 2,5 week gisten. Als je geen belletjes aan oppervlakte ziet (ik schijn met lamp tegen achterkant gistvatje) kun je het deksel voorzichtig lichten en SG weger er in hangen en pH meten.
Als SG 1010 is bereikt, is het bier klaar om gebotteld te worden. Zorg dan dat je genoeg schone flesjes klaar hebt staan.
(De pH moet niet te laag geworden zijn, onder de 4,2 doet het steeds zuurder aan ipv fris. Corrigeer desnoods na overhevelen maar vóór het bottelen tot in ieder geval boven de 4,2 met wat calcium carbonaat (krijt), maar blijf ook onder pH 4.7 om fris karakter te behouden. Het bier zal kort flink schuimen.)

Hevel het bier over naar nieuw schoon vatje met kraantje. Makkelijk is om in het schone vat de bottelsuiker (in oplossing) al te doen. Dit kan dan goed homogeen mengen tijdens het overhevelen.

8 tot 10g suiker/L bottelsuiker is een redelijk uitgangspunt. Bij mij levert het ongeveer 2 bar druk op een flesje. Voor 10L bier los je dus 80 tot 100g suiker op in een evendeel heet water.
Hevel dan dus het bier hierover en tap het voorzichtig met minimale inslag over in schone flesjes en sluit af.
Laat 2 weken op kamertemperatuur op druk komen en dan kan het koel gezet worden.

Smaak zou fruitig, licht kruidig en fris aan moeten doen en een typische witbiersmaak moeten hebben. Ondanks dat ik geen echte bierdrinker ben is dit wel een recept dat ik vaker ga maken, want stiekem gaat het telkens vrij snel op😉

Zoals gezegt zakt m'n schuim nog wat in na een paar minuten, maar doet niet af van de smaak. Wellicht dat een brouwer wat dieper inzicht kan geven omtrent eiwitrust of niet tbv schuimstabieliteit, want zou het toch graag verbeteren😁 denk wel dat iets met eiwitten van doen heeft, aangezien het bier ook niet extreem troebel is (wat bij veel eiwit wel gebeurt).

Note; flesjes zijn bij mij persoonlijk opgeslagen met sulfiet en wat zuur in water, simpelweg omdat ik geen (bier)brouwer ben van origine, maar wel cider maak en wijn maak ik al voor ik begon met distilleren. Heb er genoeg van in huis en het werkt ontsmettend.
Sulfietoplossing door de gootsteen en flesjes 3x omgespoeld met kraanwater (al gedaan voor het overhevelen want kost het meeste tijd).

Beantwoorden
13 reacties
2 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@pikketanus klinkt allemaal zo goed dat ik ook zin krijg dit eens te proberen ! Nu toch een maisch ketel voor het maken van graan alcohol, moet ik er ook toch eens bier mee maken.

 

harry

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@harryd1969 leuk Harry, ik heb ook niet alles aan materieel wat een bierbrouwer 'hoort' te hebben, maar het meeste is toch vrij makkelijk te doen 😉 succes!

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Direct na inschenken 😎 :

1636213780-Snapchat-213188569.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@pikketanus krijg er serieus dorst van! Proost !

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@harryd1969 cheers  🍻

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@pikketanus , maar hoe kan het flesje nu schoon zijn, het etiket zit er nog op van de vorig inhoud.🧐

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rumo net als bij een dame is het de binnekant dat het belangrijkste is 🤓

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@pikketanus, bij bier is hygiëne heel belangrijk, anders gaat het net als bij een dame stinken.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rumo 🤣  ik spoel flesje als leeg is 3x om, daarna gaat er voor helft water bij, een mespunt citroenzuur en mespunt KDS. Veel meer doe ik niet aan m'n flesjes, zo is het met cider ook altijd gegaan.

Voor gebruik goed uitspoelen🤣 

Vandaar dat ik (omdat ik niet actief gekoeld heb) met deksel op het vat afgekoeld heb, tegen intrede van ongewenste schimmel/bacteriën. Met beetje boeren verstand werken kom je echt een eind

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi recept ik ga als ik tijd heb dit ook proberen. Leuk.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@murmillo als je het nog nooit gedaan hebt kun je best ff een dagje voor uittrekken idd, dus verstandig 👍

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is het filmpje van Bio-Brouwmaat nog ergens te vinden, dit heeft er voor gezorgd

dat het maischen, met een T500 of Grainfather een "appeltje-eitje" werd.

Sköll William

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

GEVONDEN:

Bio-Brouwmaat TV    

Christmas ale bio op Youtube

Sköll Wiliam

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?