Afgelopen weekend kwam ik wandelend in een parkje de “Berberis Darwinii” tegen. Doe nu wel heel stoer of
Weinig mensen met ervaring met de Berberis lijkt het. Moet zeggen dat het emmertje met de bessen en de prut van de jam binnen een week van 1053 op 995 is gegaan. Dat verbaasde me zeer. De eerste paar dagen ging de vergisting snel aan het gebubbel te horen maar daarna werd het vrij stil. Klaar dus bleek vanochtend. Ph stond op 4 dus alles goed gegaan. Vanmiddag gestookt en het ruikt en smaakt al lekker. Bessig en wat zoetig ruikt het terwijl de smaak wat zurig is. ( maar goed ook hij heet hier niet voor niks Zuurbes) Denk dat ik het bij 1x stoken laat.
Geen ervaring, maar wel reuze interessant!
Het mag misschien wat exotisch over komen maar de oude Portugese land veroveraar maakte er een zuurbeswijn en al gauw brandewijnen .
Voor een goede brandewijn hieruit moet je echt werken met een charantaise of een soortgelijke stookmethode .
Dit zijn hele delicate aroma's .
Robbert leuk te horen dat er Brandewijnen van gemaakt werden. Ik kon er niet veel over vinden maar waarschijnlijk niet op de juiste plek gezocht.
De geur is na een dag al wat kruidiger. Zou het best nogmaals willen stoken maar ik heb maar een ruime liter van 44% en geen kleine ketel (15liter stook ik mee) laat staan een van bescheiden formaat Charentaise. Het wordt hoog tijd om zoiets aan te schaffen.
Brandewijn .... mmhh ja die kant gaat het op
Eventueel kun je ook stoken met een alquitara .
Je zal wel koel water bak temperatuur niet te koud moeten hebben .
Het maken van brandewijnen e.d. van zuurbes en zuurbeswijn is ook niet iets van Nederlandse bodem .
Om daar meer over te vinden zul je in franse en Spaanse , Portugees naslag moeten zoeken .