Meldingen
Alles wissen

Borrel van druivenschilletjes

Pagina 2 / 2

Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik maak af en toe een suiker vergisting puur voor de mierzoete ‘banaan en peer’ drankjes voor 2 dochters van me. De derde dochter houdt gelukkig wel van een mooie echte borrel. Ach, ik ben een gezegend mens, maar dat terzijde. 
ik ga het gewoon eens proberen met rietsuiker en rumgist al moet toegeven dat de Vodkastar Turbo met invert toch niet zo scherp is als met een paar andere turbo’s  die ik gebruikt heb. 
graan heb ik nog niet veel mee gewerkt, dat is mijn volgende project. Nu een suikerwash staan en een rum met de (laatste)melasse van Pino.  Heb dus nog wel iets weg te stoken

Ik hoop alleen dat het wat minder gaat waaien Anders waait het gas steeds uit.

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik gebruik de rumgist van prestige voor ruwe rietsuiker btw. Het is geen neutrale alcohol, maar wel mooi rond en niet scherp. Graan is een aanrader, enkel het filteren en spoelen is een hekelwerkje.
Jij ook lekker bezig dus? ik vrees het zelfde, stook ook buiten en moet van t weekend eigenlijk weer bourbon stoken?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha na Ciara en Dennis, nu storm Ellen op komst? weer storm in het weekend, niet normaal... alvast m'n stekkie al wat afgeschermd met een zeiltje, ik ga het nog wat dichter bouwen denk ik, maar is al iets

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helaas ook mijn stekkie, van zeilen om een afdakje, weer te winderig vandaag. Gelukkig staan de te stoken tonnetjes nu koel in de garage maar baal wel een beetje. Ach, ook dat hoort erbij.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de laatste 2 jaar samen wel 100 kilo uitgeperste schilletjes van de druiven weggegooid, zal toch eens proberen met invertsuiker. Groet, @ndré??

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

20 reacties waarvan 4 van mezelf. Het topic is gered. En weer wat geleerd zelfs. @pikketanus hoe beschrijf jij het profiel van champagnegist en waar past het volgens jou goed bij en waar niet? 

Anders wat, vragen jullie je wel eens af hoe en waarom een toevoeging van fruit of graan het scherpe van suikeralcohol eraf haalt? Blijkbaar zit er een stofje in dat of te maskeren is of zelfs te neutraliseren valt. Invertsuiker is idd al een stuk schoner. Vreemd dat gist toch wat meer troep achterlaat als het zelf het sacharose moet splitsen..

@Pikketanus: wellicht leuk voor je volgende bourbon:  https://hobbyfarming.nl/diervoeders/enkelvoudig-mengvoeringredienten/babycorn-baby-corn-ontsloten-mais-pellets-brokken-magere-paarden.html  (50 cent per kilo)

@ Paolo : voor het geval je melasse opraakt:  https://hobbyfarming.nl/melasse-rietmelasse-in-jerrycan-25kg.html  (vanaf 58 cent per kilo, ex btw)

heb geen aandelen hierin, maar ze verkopen ook dextrose..je moet alleen bereid zijn iets meer af te nemen.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oef, das een goeie Catnip... zou niet echt weten hoe dat typische karakter te beschrijven, mede omdat ik het ook meer dan een jaar niet gebruikt heb...
Witte wijn (van druiven) kan mooi zijn met champagnegist, maar voor rode wijn uit dezelfde druif zijn andere geschikter. Het heeft iets dat wel bij lichtere smaken past denk ik zomaar.
Zo ook nog een vlierbloessemwijn staan van 2018, waarvan ik in eerste instantie wat terug deinsde vanwege dat karakteristieke vd champagnegist... pas na een jaar op de fles vervaagde dat wat, en nu is ie heel lekker geworden. Heb nog één laatste fles, zal binnekort eens open trekken (tijdens bottelen van 2019er) en dan zal ik een poging wagen t te vertalen, als die smaak er nog in zit. Ik heb een vermoede dat ie op fles nog evolueert, dus ik laat het nog weten.

Ga morgen eens checken, maar vermoed dat 'pellets' niet authentiek genoeg blijkt voor mij? maar bedankt voor de tip, melasse ben ik ook in geïnteresseerd dus zal sws wat te vinden zijn?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een champagne gist is een gist met hoge alcohol tolerantie vaak tot 17-18 % , breed temperatuur tolerantie 10 - 28 graden .
Waardoor hij ook langzaam en langer door kan gisten ook in zure omgeving .
Door hoge tolerantie geeft deze zelf niet hoog azijnzuur bijproduct.
Hierdoor kan de gist ook nog nagisting in fles verzorgen .
Meestal een saccharomyces bayanus

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

20 reacties waarvan 4 van mezelf. Het topic is gered. En weer wat geleerd zelfs. @pikketanus hoe beschrijf jij het profiel van champagnegist en waar past het volgens jou goed bij en waar niet? 

Anders wat, vragen jullie je wel eens af hoe en waarom een toevoeging van fruit of graan het scherpe van suikeralcohol eraf haalt? Blijkbaar zit er een stofje in dat of te maskeren is of zelfs te neutraliseren valt. Invertsuiker is idd al een stuk schoner. Vreemd dat gist toch wat meer troep achterlaat als het zelf het sacharose moet splitsen..

@Pikketanus: wellicht leuk voor je volgende bourbon:  https://hobbyfarming.nl/diervoeders/enkelvoudig-mengvoeringredienten/babycorn-baby-corn-ontsloten-mais-pellets-brokken-magere-paarden.html  (50 cent per kilo)

@ Paolo : voor het geval je melasse opraakt:  https://hobbyfarming.nl/melasse-rietmelasse-in-jerrycan-25kg.html  (vanaf 58 cent per kilo, ex btw)

heb geen aandelen hierin, maar ze verkopen ook dextrose..je moet alleen bereid zijn iets meer af te nemen.

groeten Catnip

Ook niet te duur las ik al. Ook de zoete mais valt mij mee wat betreft de prijs. Dank je voor de tip Pikketanus?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb al een paar de Champagnegist gebruikt en valt inderdaad op dat de gist lang nagist. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?