Ik wil graag boerenjongens en boerenmeisjes maken met brandewijn.
Weet iemand hier een recept van.
Koolmees
Brandewijn met rozijnen of krenten en wat suiker.
Ja da rozijnen en kranten weet ik, maar hoe maak je brandewijn.
Van druiven.druiven pletten,als goed zoet zijn geen suiker,gist er bij (ik gebruik natte bakkersgist en pitloze druiven)laten vergisten stoken en op eiken snippers leggen ik gebruik er voor dark rost.verstook ongeveer 400 a 1000 kg per jr.druiven wel vd steeltjes halen en ik gooi alles in een kussensloop en stook het mee.ik gebruik ook geen water.
Haal 20 kg zoete pitloze druiven,haal ze van de steel en gooi ze in het vergistingsvat,maal ze fijn,los 5 gram natte bakkersgist op in lauw water en doe dat er door.zet het bij de verwarming,als het uitgegist is gooi je het in een kussensloop,niet een die met wasverzachter is gewassen,of pers de mash er uit.dan stoken tot 20% zo haal je er ongeveer 4 liter van 40% uit.leg het op darkrost eiken snippers.zet het afwisselend buiten in de kou en bij de cv,bv s’nachts buiten overdag binnen,af en toe dop losdraaien,ik gooi op 4 -5 ltr.een zakje vanille suiker er bij.en nu heb je wijnbrand.gr.Chris.en sucses,als iets nog onduidelijk is dan laat het maar weten.
Zo, dat is niet eenvoudig .
Gin maken is heel wat eenvoudiger.
Ik wist niet dat er zo veel bij kwam kijken.....is dus bijna cognac.
Is cognac,maar mag de naam niet dragen cognac moet uit de cognac streek komen.maar je kunt ook 10 ltr wijn kopen en die verstoken,rode of witte maakt niets uit,maar ik ben daar geen fan van.maar je krijgt dan ook 1.5 ltr.maar kost dan €30 €40 dus zaterdag op het einde vd.markt kansje wagen.ik zit met 400 kg druiven twee a drie dagen om alleen ze te ontstelen.maar met kleine hoeveelheid kun je zo’n ding gebruiken waar ze de parket reiniger mee uit wringen,wel in doek doen,dan heb je minder werk en gelijk sap.
Jij woont zeker niet in Nederland.
Maar bedankt voor de uitleg , ik weet nu hoe er brandewijn gemaakt wordt.
Heel officieel moet een brandewijn / " cognac " ook nog gestookt worden Op een ketel met een secondaire ketel .
wanneer de druiven vergisting zoals Chris beschrijft klaar is gaat de wijn in de bovenliggende secondaire ketel de pulp in primaire ketel .
De wijn wordt voor verwarmt op 60 gr , in de primaire ketel word de pulp verstookt .
De damp neemt de damp van de wijn mee .
Alles wordt opgevangen .
Bij tweede overhaal worden voorloop en naloop gescheiden .
Daarna moet de drank minimaal 3 maanden op eiken gelagert worden .
Of net als chrisV kunstmatig laten oxideren / verouderen / rijpen .
Koolmees ik woon in Nederland.in Limburg om precies te zijn Venlo.maar ik stook ook in Roemenie.ik werk heel primitief.heb deze zomer 400 kg druiven wild laten vergisten,dus geen gist geen suiker alleen druiven.ik stook ongeveer 15 - 16 jr.met een ketel van 100 ltr.
Kijk maar bij stoken in Roemenie,dat ben ik.
Leuk verhaal ChrisV
Leuke ervaring zou er zo naartoe willen om het eens mee te maken.
Gelukkig is de wijn hier in Spanje te betalen,als je 25 Ltr lokale koopt betaal je rond euro incl btw per liter,14.5% bij de boeren cooperatie
Daar stook je makkelijk 6 ltr a 40% Vol uit,op welke wijze dan ook.... En met smaak...
Geen gedoe met vergistingen,ideaal voor mijn kennissen.Maak borrels voor hen van wijn die ze dagelijks drinken...maar wel een borrel die je nergens kunt kopen.Dus knutselen ze een eigen labeltje en hebben ze leuke aparte kadootjes.
Zij blij,ik blij.
Na drie maanden,smaakt hij lekker.?