Meldingen
Alles wissen

Brandy rijpen


Hoevenier
Berichten: 38
Registered
Topic starter
(@hoevenier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik kreeg ruim 20 liter witte topwijn (oa Saint Aubin, Coteaux du Layon) uit jaren ‘73-‘94. Wijn afkomstig uit kelder van een ‘neus’, voormalig parfumeur maar was past its prime. Gisteren de handel verstookt. Mooi helder resultaat. Mijn vraag: hoe lang zou je dit laten rijpen en hoe krijg ik er een brandy touch aan? Suiker en eikenhout? Of juist helder laten? Tips / ervaringen zeer welkom. Henks!

Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1877

@hoevenier Brandewijn in de breedste zin wordt in 4 varianten gemaakt;

 

  • Helder
  • Kleuren met kleurstof
  • Rijpen op hout
  • Combinatie van kleuren en rijpen op hout

 

Waar de meeste mensen aan denken bij een Brandy is een drank die op hout heeft gelegen, of in ieder geval die indruk wekt (lees: kleurstof). Zelf zou ik Frans Eiken en het liefste Limousin, een beetje roosteren en in een fles doen met watten of keukenrol in de hals.

 

Ik ben geen fan van suiker toevoegen aan deze soorten drank maar dat is een persoonlijke keuze.

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 42
Registered
(@uridium)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Ik heb de mijne in een 3L virgin eiken vaatje liggen. Moet ca. 3 jaar rijpen en dan krijg je het equivalent van Armagnac. Wel onderweg proeven, want nieuw eiken gaat hard. Ik heb 't vat voorgespoeld met Blanche de Mázin (ongerijpte Armagnac) van 44%. Dan verloopt de extractie van het nieuwe eiken iets minder hard.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1877

@uridium 3 jaar op een klein vaatje, met name voor de eerste keer gebruiken (first fill) gaat teveel van het goede worden. Ik heb een aantal dranken geproefd die een jaar op zo'n vaatje hadden gelegen en dat was soms bijna hout essence.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@alchemist, ik had mijn brandy 1 jaar in een 3 liter vat en dat dat was echt te lang en het was niet eens first fill. Het smaakte bitter, maar na 2 jaar in een fles gaat het al beter smaken.

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 565
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Jan (stookwinkel) heeft heel mooi eiken blokjes liggen, limousine. Is heel geschikt voor brandy. Uridium, 3 jaar is heel lang op nieuw en klein vatje, denk eerder aan 3 maanden

Beantwoorden
Hoevenier
Berichten: 38
Registered
Topic starter
(@hoevenier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dank allen, ik heb wat geroosterd eikenhout in een fles staan dat ik al gebruikt heb voor eerdere pogingen iets drinkbaars te maken en ga dot nu gewoon hergebruiken. Wel eerst de alcoholmeter ontvangen want die is gisteren gesneuveld tijdens het stoken en vullen van de eerste fles in de fles gesneuveld (gezeefd en in andere fles gegoten. Als ik de percentages weet van de 5 liter die uit de ketel kwam, kan ik een mengverhouding bepalen en aan de slag.

Hartelijk gegroet! Hoevenier 

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 42
Registered
(@uridium)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Dank allen voor de tips! Ik ga mijn plannen herzien. Sowieso ga ik vaak proeven, en de rijpingsduur verkorten tot 3 á 6 maanden.

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@uridium, 3 tot 6 maanden oké maar hoeveel hout en welk hout?

 En veel proeven hellemaal oké  😀 

Beantwoorden
Uridium
Registered
(@uridium)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@rumo Onbehandeld Frans Limousin eiken, 3L-vat, voorgespoeld met Blanche de Mázin á 44%

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7420
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

brandy als een cognac of Armagnac kun je het best rijpen op frans eiken hout . 

Tijd van rijpen op het hout hang af van kwaliteit en hoeveelheid verhouding .

nieuw vat eerst spoelen / voorbehandelen eventueel met calcium of vat wieken.

 

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 42
Registered
(@uridium)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Mijn destillaat van ca. 40 liter wijn tot 3 liter brandewijn ligt nu een kleine twee weken op nieuw Limousin-eiken. De kleur gaat nu al richting cognac. In de smaak en heel lichte vanille-toon van het hout en verder proef je dat de acetaten volop in ontwikkeling zijn. Ik heb nu al 150 ml moeten toevoegen en het vat is nog niet helemaal vol. De eerste 5% Angel Share is dus al een feit 😉

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@uridium 5% " angelshare " en " Devilsshare" is in 2 weken nogal wat . 

Ik neem aan dat je het vat wel op koele donkere plaats temperatuur rond 12 graden en Luchtvochtigheid van 70 -75 %  . Heb staan.

En controleer langs de naden of er niet een lekkage zichtbaar is . 

 

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 42
Registered
(@uridium)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

@robbert Naden gecheckt: het vat is goed dicht. Luchtvochtigheid is 68%. Temperatuur is wel te hoog. M'n "wijnkelder" is eigenlijk gewoon een goed geïsoleerd bijkeukentje en wordt op dagen zoals deze 17 graden. Op echt waarmee dagen zelfs 21 graden. Maar het vaatje paar helaas niet in de wijnkoelkast...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@uridium .luchtvochtigheid is echt te laag en 21 gr en wisselende temperatuur is ook niet goed .

maar dat men geen goede plaats heeft voor een vat is iets wat vaker voorkomt.

JA mensen vinden het vaak mooi om een vat in zicht te hebben staan maar het gaat ten koste van hoeveelheid drank en kwaliteit van rijping als een vat te droog en te warm staat .

Ook vat wordt er zeker niet beter op.

Maar probeer toch een koel plekje te vinden.  Misschien de kruipruimte onder huis .

wat ook wel ten voordeel kan wezen is het wat in linnen kleed wikkelen en deze nu en dan met bloemen spuit een beetje bevochtigen . 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?