Meldingen
Alles wissen

Calvados

Pagina 2 / 3

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Stoer zo de alcohol met je mond opvangen 🙂

Ik hoop dat je de Lotto wint.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vraag: kun je de appelmash voor calvados beter vergisten met of zonder pulp? Ik maak nu appelsap - ongeveer 20 liter - met de sapcentrifuge. Voor de smaak heb ik de verwachting dat het beter is om de pulp mee te vergisten. En daarna pas te persen. Iemand hier ervaring mee en een tip voor mij? Dank! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

calvados maak je van appels en een deel peren .
De pulp vergisten en het beste is als je deze met een charantaise methode afstookt .

Beantwoorden
2 Reacties
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert Hoeveel water bij de 10 kg appel pulp.

Hb je een recept voor mij. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@targa  steeltjes eraf, klokhuis eruit   . Wassen in stukken of hakselen ,  dan even kook erover.  ( eerst water Verwarmen en daar de  appels in en  1 min doorkoken met 7 -10 gr citroen zuur op sap van 1citroen per 20 liter .) Je zet alles daarna in gistton en  met water aanvullen tot de appels  5 cm onder water staan .  Gist met voeding erbij  .   Controleer de ph .  Deze moet voor fruit rond 4,2 wezen.  

Zodra gisting over is alles overhevelen van gist ton naar ketel.  Laat het grauwe onderste laagjes dood gist achter in ton.  

Stook dit af.

  Vul ketel opnieuw met appel pulp / vergisting/ beslag uit gistton.  Doe het gestookte deel erbij in ketel stook het opnieuw af . 

Dan kun je het wat je daar uit gestookt hebt nog een keer overhalen met scheiding van voorloop en naloop. 

Stook af op potstill en Gebruik een kookzak  . 

( als je een charantaise hebt stook volgens de charantaise methode)

Wacht niet langer dan paar dagen met afstoken na vergisting! 

Er zijn suggesties op forum dat je weken of maanden een vergist fruit beslag kunt bewaren. Dit is grote onzin!  Te lang wachten maakt bagger.!

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wij gaan volgende maand nog eens een weekje naar de normandie op vakantie en hopelijk weer een bezoekje aan een calvadosboer brengen

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank je Robbert voor je snelle reactie! Peer komt erbij nog. Charentaise gaat helaas niet lukken want ik heb een 17l. koperen potstill obv een boiler, met helm en gasgestookt. Die werkt goed. De kern van mijn vraag is of ik smaakwinst heb met de pulp te gebruiken. Zonder pulp is het nl. veel eenvoudiger. Begrijp ik het goed dat jij adviseert om de pulp wel te gebruiken, maar deze apart te vergisten? Een makkelijker proces voor mij is om sap en pulp met elkaar samen te vergisten:

1. sap en pulp bij elkaar doen en vergisten (2 - 4 weken)

2. persen

3. bezinken en afhevelen

4. stoken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het beste kun je de appels en peren stampen . niet met blender sat maakt pitjes stuk .
De peren wel eerst " oppoetsen " met ruwe doek vooraf . peren hebben soort haartjes die moet je weg wrijven . die geven namelijk een bitter / gronderige bijsmaak .
de puree met wat water erbij even vluchtig de kook er over .
Dit maakt de enzym kapot die methyl geeft zodat er weinig tot geen methyl geproduceerd wordt . tijdens kook komen pitjes bovendrijven die kun je afscheppen . doorroeren nog even wachten en nog eens pitjes afscheppen .
na de kook Alles vergisten en het geheel afstoken .
Wat ook wel gedaan wordt is bij de pulp een kleine hoeveelheid diastatisch tarwe mout toevoegen na het koken op 72 graden en dit 10 - 20 min aanhouden .
Dit geeft een sterk hydrolyserende werking en breekt koolhydraten af .
Je krijgt dan een zachtere maar vollere smaak .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi vooruitzicht Erik .
Neem een flesje Schiedam jenever of Kruidenbitter Beerenburger mee.
Daar open je deuren mee . ?

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel waardevolle info, blij mee. Helpt het ook als ik amylase toevoeg? Heb ik nog een paar zakjes van. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn voorstanders van amylase maar de toegevoegde waarde is weinig tot alleen wat hydrauliserende werking .
Even de kook erover en beetje mout geeft meer effect .
Mout heeft alfa en beta dus daar heb je meer aan en breekt minder aroma af

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan ken je deze fles nog? Heb weer zo’ n dag. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Top kwaliteit. Wordt nu met de maand beter. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En ik word week

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jongens waar bemoei ik me mee. Maar het zou een poll kunnen zijn; wat is leuk. Haar? Neus? of toch wat anders.  Nimrax jij controleer, ik laat het gaan. 

 

Enjoy 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jongens heb weer een mooie. Echt!

De Calvados van Jan en een beetje onkruid brengt mij tot (n)  iets.  Verwondering. Zal het kind na deze extreme vorm van energie niet straks opgevangen worden. Door vrienden?

 

Ben stoned, maak wat van je dag en kijk deze video. 

Pure verkrachting.

 

Wij zijnstokers en ik ben er trots op. Wij zien die shit. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begin preppers te begrijpen. 

 

Haal weg Nimrax

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Hij is Leuk. Leuke rit gehad.

Nu met Lummelientje een wijntje. Haal weg wat niet in het concept pas. Tot morgen. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?