Meldingen
Alles wissen

Dilemma maar toch maar recept voor Suikerbrood likeur


Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Normaal hou ik niet van werken met eind producten en al helemaal niet wanneer een goed product erdoor besmoedeld
wordt .
Maar goed we maken nu geen slechte
fake whiskey maar heel simpel.

" Suikerbrood likeur '"

Neem 5 Suikerbrooden . ( Fries suikerbrood bevat veel suikers dus suiker toevoegen is niet noodzakelijk maar iets rietsuiker kan eventueel worden toegevoegd )
Verkruimel deze en zet ze met 2 gr citroenzuur in lauw water .
Wanneer het meer op soep lijkt dan brood voeg hier dan 25 gr bakkers of wijngist aan toe.
Na vergisten afstoken in potstill ,alembiek of alquitara .
Neem daarbij een 100 gr verkruimeld suiker brood en laat de uitstoom van de ketel percoleren over de suikerbrood .
Van de drank op en pers het uit deel Suikerbrood van percolatie rest drank.

Eventueel nog wat na kleuren en zoeten met bruin kandij.

( Ik wilde dit zeker de Friese stookforum leden niet ontnemen . )

Succes en proost

Beantwoorden
12 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tijdens de bezoeken aan het Hoge Noorden heb je een duidelijke lofzang gehouden over hoe goed Limburgs gebak is versus het Friese. Ik ben blij dat je iets gevonden hebt waarvoor je het beter kunt gebruiken 😉 (beetje plagerij mag en ik geloof graag dat het Friese Suikerbrood een prima suikerige versnapering is). Ergens maakte ik me lichtelijk zorgen toen ik het topic geopend zag worden, ik las toch even een ander soort brood, dat ook bekend is vanuit Friesland.

Aangezien een suikerbrood al snel richting de 700 gram gaat gok ik dat er een litertje of 8 bij gaat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt ongeveer 8 liter komt er bij .

@Alchemist je dacht natuurlijk aan roggebrood .
Rogge brood werd vroeger gemaakt van afval van niet verkochte oud brood , er zijn nog steeds bakkers die dat doen . En Van afval kun je alleen afval maken.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk recept, ik heb eerdaags een leeg vat, ik dus ga ik mooi eens proberen.

Van afval kan je anders een heleboel maken. Het is maar wie wat afval noemt zeg maar

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het recept geplaatst omdat het snel en makkelijk te maken is .
Suikerbrood vanwege hoog suiker dus makkelijk vergistbaar .

Voor een opnieuw verwerkt eind product is de suikerbrood likeur goed drinkbaar .
Maar het blijft een suikerbrood likeur .

(Een roggebrood fantasie drank blijft een roggebrood fantasie en het whiskey's noemen Is gebrek aan smaak ontwikkeling en zeker kennis van Whiskey's )

Beantwoorden
4 Reacties
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@robbert Nu je toch grensverleggend bezig bent; wanneer komt dat Limoncello recept nou?  En anders heb ik wel interesse in een druivengestookte eau de vie verrijkt met wat citrusvruchten. 🤣 

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@catnip een citroenbrandewijn. , Citroen Jenever , schilletje , of.eau de vie is iets wat elke hobbyist moet kunnen dromen . jij ook .,?😂😂

Betreft jou voorliefde van limonchello sorry . Recepten voor Flikker drankjes vind je wel in viva of libelle dus verwijs ik jou naar dergelijke literatuur .

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@robbert ik wist niet dat drankjes genderspecifiek waren. Weer wat geleerd. Direct naar mijn whisky gekeken. Deze bleek wel LHBTI-proof te zijn.

Ook de daad bij het woord dan maar: het staat inderdaad in de Libelle én de Viva.

https://www.libelle.be/lekker/zo-maak-je-zelf-limoncello/
https://www.viva.nl/eten-drinken/borreltijd-dit-is-de-allerlekkerste-limoncello/

Waarvan akte. 

Groeten Catnip

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@catnip.  Tja als het al in dergelijke bladen staat zegt toch genoeg over de doelgroep .

Tut hola met Krulspelden , bloemetjes jurk en steun kousen En verwijfde kerels .

Nog trek in een glas beste kerel ? 🤭😂😂😂

 

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, het is een leuk recept en ik zal het tzt ook eens proberen. Andere recepten mogen in hun respectievelijke topic blijven. 

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert de beide dranken heb ik geprobeerd .

Zowel de roggebrood als suikerbrood 

Omdat ik beide echt niet lekker vond en toch enthousiaste berichten lees wilde ik beide een nieuwe kans geven  en ze opnieuw gemaakt .

Deze keer ook zoals jij vaker zegt ook op zuurtegraad gecontroleerd en ook de zelfde gist die jij aangeeft gebruikt .

De Roggebrood Whiskey is nog steeds niet te vergelijken met een whiskey . Daar heb jij gelijk in maar is wel als warm maker bij het vissen te drinken .

De suikerbrood likeur nu exact volgens recept boven gemaakt en is nu ook een smakelijk drankje .

Hoe zou het nu kunnen dat de gist en zuurtegraad zoveel verschil maakt ? 

Met groet AxelF.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

 beste axel , per app had ik al eens verteld dat je niet 1 soort gist voor alles kunt gebruiken .

en zeker niet die alcotec turbo . 

Al eerder had je het over nare smaakjes ook bij jou stookwijn waar je de zelfde alcotec voor gebruikt .

Dus waarom verwonderd zijn dat je nu met iets anders ook betere smaak krijgt .

ph is belangrijk voor functioneren van zowel gist als enzym .

Te hoog of te laag kan werking beïnvloeden of stil leggen .

Water uit kraan is vrij basis. (Het moet tussen 7 en 9,5 liggen , je kunt op jou region nakijken wat het is )

Dus afhankelijk aan product waar je het bij gebruikt kan dat ph lager worden.( Zelden hoger) maar het kan dus een niet optimale waarde hebben voor een goed gist / enzym " milieu " 

Gist je te snel verlies je smaak . Heb je slepende gisting gaat ook ten koste van smaak .

Wacht nooit na vergisten te lang met verwerken ! 

Probeer altijd binnen enkele dagen te stoken 

Te lang wachten zal ook ontstane zuren tijdens gisten smaak verminder of aantasten.

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De laatste zakjes alcotec leg ik aan de kant . 

Ik ga toch die andere soorten gist die U aangeeft gebruiken.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?