Meldingen
Alles wissen

Druivenpulp


Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Druivenpulp

De tijd is aangebroken dat druiven, bessen en andere vruchten worden uitgeperst voor wat dan ook. Maar wat doe je met de pulp? Weggooien is echt zonde dus……

De Italianen maken er Grappa van, de Portugezen Bagaceira en de Grieken Tsipouro dus waarom zou jij het niet eens proberen iets lekkers van te brouwen?

Ik heb het meerdere keren gemaakt vandaar dat ik dit simpele recept jullie niet wil onthouden.

De eerste keer had ik een 10 liter gewone druivenschilletjes maar kwam er het jaar daarop per ongeluk achter dat met ‘bevroren’ schilletjes de uiteindelijk smaak ten goede kwam. Waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet.

Dus:

  • 10 liter  pulp ontdooit en aangevuld met kokend water tot een 20 liter
  • 3 1/2 kg invertsuiker (je kan spelen met bijv pontje druivensuiker)
  • 6 gram gistvoeding
  • Zakje Arsegan Premium Wijngist champagne wit

Ik heb 2 maal gestookt en bij de fijnstook een pondje verse druiven (gekneusd) bij gedaan.

De drank een 6 uur op 50 graden sous vide verouderd of een tijd gewoon laten staan.

Probeer het maar eens.

Alvast proost 🥃.

Beantwoorden
5 reacties
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Paolo

Hoeveel liter (en aan welke sterkte) hou je over na stoken van 10kg pulp plus 3,5kg suiker ?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu hoop ik dat ik het goed heb want gooide net een kop koffie over m’n notities maar voor zover ik kan lezen

2,4 liter van 64 %

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks

Dus pulp is meer een smaakmaker en ethol komt uit de suiker ?

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@psycat elke vrucht heeft een bepaalde hoeveelheid suikers dit zijn  andere suikers dan het gewone tafel suiker . dit bepaalt hoeveel alcohol en ook karakter en smaak . De aroma's en zuren uit fruit bepaald smaak en ester vorming door ook de eventuele binding aan de ethanol .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert 👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?