Druivenpulp
De tijd is aangebroken dat druiven, bessen en andere vruchten worden uitgeperst voor wat dan ook. Maar wat doe je met de pulp? Weggooien is echt zonde dus……
De Italianen maken er Grappa van, de Portugezen Bagaceira en de Grieken Tsipouro dus waarom zou jij het niet eens proberen iets lekkers van te brouwen?
Ik heb het meerdere keren gemaakt vandaar dat ik dit simpele recept jullie niet wil onthouden.
De eerste keer had ik een 10 liter gewone druivenschilletjes maar kwam er het jaar daarop per ongeluk achter dat met ‘bevroren’ schilletjes de uiteindelijk smaak ten goede kwam. Waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet.
Dus:
- 10 liter pulp ontdooit en aangevuld met kokend water tot een 20 liter
- 3 1/2 kg invertsuiker (je kan spelen met bijv pontje druivensuiker)
- 6 gram gistvoeding
- Zakje Arsegan Premium Wijngist champagne wit
Ik heb 2 maal gestookt en bij de fijnstook een pondje verse druiven (gekneusd) bij gedaan.
De drank een 6 uur op 50 graden sous vide verouderd of een tijd gewoon laten staan.
Probeer het maar eens.
Alvast proost 🥃.
Hi Paolo
Hoeveel liter (en aan welke sterkte) hou je over na stoken van 10kg pulp plus 3,5kg suiker ?
Nu hoop ik dat ik het goed heb want gooide net een kop koffie over m’n notities maar voor zover ik kan lezen
2,4 liter van 64 %
Thanks
Dus pulp is meer een smaakmaker en ethol komt uit de suiker ?
Dank je Robbert 👍