Meldingen
Alles wissen

Easy Dutch Melasse Shochu


Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Easy Dutch Melasse Shochu

Een spin-off van mijn tamelijk pathetische pogingen om een Batavia Arrack na te maken is dat het me ondertussen aardig gelukt is om een kloon te maken van Kokuto (brown sugar) Shochu (tenminste dat denk ik, want ik heb het nog nooit gedronken)

Kokuto (brown sugar) Shochu is een spirit gemaakt van Koji+ gist + rijst, waarna daarna ‘brown sugar’  (gekookt en ingedikt/gedroogd suikerrietsap) wordt toegevoegd. Na afronding van de fermentatie, wordt het spul 1 x gedistilleerd in een potstill. Dit drankje mag alleen gemaakt op de Amami-eilandengroep in Zuid Japan. Het schijnt een mooie combinatie te zijn van een ‘smooth’ gedistilleerde rijst-spirit, in combinatie met iets rumachtigs.

Mijn kloon van Kokuto Shochu maakt geen gebruik brown sugar maar gewoon melasse. Tevens geen Koji+gist, maar Angel yeast yellow label: alles-in-1, dus lekker makkelijk.
Kokuto Shochu heeft een rijst/brown sugar ratio van ca 2:1 welke ik ook volg (maar als je meer rumsmaak wil, dan is  1:1 ook ok). Bij Kokuto Shochu wordt de brown sugar gefaseerd toegevoegd na 7 (50%) en 15 dagen(50%). In de Easy Dutch Melasse Shochu alle melassse in 1 keer toevoegen na zo’n 7 dagen: hou het simpel. Temperatuurbeheersing tijdens de fermentatie is belangrijk bij Kokuto Shochu: bij Easy Dutch Melasse Shochu maakt het allemaal niet zo uit: ik let er in ieder geval niet op. Verder ook geen ingewikkelde en dure rijstsoorten gebruiken: gebruik de allergoedkoopste rijst die je kunt krijgen. Het beste resultaat wat ik tot op heden heb kunnen bereiken, is de goedkoopste rijst van de Plus (Sawi Surinaamse rijs, per kilo € 0,89). De voorbereiding van rijst is bij Kokuto Shochu ook een heel gedoe: bij de kloon niet. Hup: gooi een pak rijst in het vat, gooi daar een paar liter heet water bij, afkoelen, daarna Angel erbij en gaan met die banaan.

Dus, Easy Dutch Melasse Shochu op een rijtje:

  • Vul je gistvat met een paar kilo rijst
  • Voeg een paar liter heet water toe
  • Laten afkoelen tot <30 graden
  • Voeg Angel Yeast Yellow Label toe
  • Elke dag een keer flink roeren in het vat
  • Na ongeveer 7 dagen x-liter melasse toevoegen (rijst/melasse 2:1, maar 1:1 ook ok). Wel de melasse verdunnen met water (ongeveer 1:3).
  • Na 2 a 3 weken (afhankelijk van temp.) is de boel uitgegist.
  • 1 x distilleren (dus direct voorloop eruit, en zo veel mogelijk naloop meenemen).

Hoe het smaakt? Vers uit het stookvat al lekker!  Soepel drankje, beetje aards en noterig en ook wat kruidigs, rummig, vol in de mond en blijft lekker lang hangen.

En nu weer verder met Batavia Arrack!

 

https://www.bol.com/nl/nl/p/keelduivel/9300000018466794/?referrer=socialshare_pdp_www

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
2 reacties
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1638

@snurrebreut HAHA leuk dat je iets kan namaken ook al is geen 1 ingrediënt het zelfde en hoop je alleen maar dat het er iets op lijkt 😆 Maar het is het proberen waard.

Ik heb zelf met rijst drankjes meer succes met kleef rijst oftewel Ketan rijst.

Beantwoorden
(@snurrebreut)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 150

@rumo ach ja,…het is een kloon nietwaar?

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?