Meldingen
Alles wissen

een volle rondborstige


KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dit topic dient meer als geheugensteun voor mijzelf, al mogen andere hier gerust vragen stellen waar de wijzere onder ons ongetwijfeld op kunnen antwoorden.

Vandaag (23-2) begonnen met het maken van een eerder bedachte stort. Met wat tips hier en daar van Alchemist en Robbert. Doel is een volle toegangkelijke whisky, fris/kruidig. ik ben van plan twee vaten a 25 tot 30 liter wort te gaan maken, maar ga vandaag eerst eens beginnen met de eerste. Wellicht morgen, als de tijd het toelaat, ga ik een tweede vat maken. Ik gebruikt een stort van 7,5 kilo op 25 liter water. Hierin gebruik ik een verscheidenheid aan mouten.

25% pilsener mout= 1875gr
25% castle malt peated = 1875gr
25% pale ale = 1875gr
7% choco = 525gr
10% gerstevlokken = 750gr
10% caramunich = 750gr

Daar ik begin deze maand jarig ben geweest, heb ik een prachtige 3 walsen molen gekregen, mooi moment om deze vandaag uit te testen. Wat een heerlijk apparaat om mee te werken. Alles is op dit moment geschroot, de chcomout en gerstevlokken liggen nog even apart. Gerstevlokken ga ik straks eerst even kort een half uurtje voor-koken, de chocomout ligt apart geschroot klaar om in de 72 graden stap toegevoegd te worden. Het moutproces zal als volgt gaan verlopen;

Stap 1: verwarmen tot 55 graden (ik mik zelf altijd op 57 graden waarna ik mijn warmtebron dim), dit laat ik een 30 minuten op deze temperatuur staan.

Stap 2: verwarmen tot 65 graden (wederom mik iets hoger) aan een 45 minuten

Stap 3: doorverwarmen tot 72 graden, bij deze temperatuur gaat de chocomout erbij, dit laat ik een 30 minuten op deze temperatuur.

Tussendoor meet ik op verschillende momenten de PH. mikpunt is 5,5, indien nodig heb ik melkzuur (om Ph te verhogen) en Calcium-sulfaat (om Ph te verlagen) klaarstaan om bij te sturen waar nodig.

na stap 3 is het tijd voor de jodiumtest. We willen een licht gele tot geen verkleuring, indien dit niet het geval is(bruinig/paars) dan voeg ik nog een vierde stap van ongeveer 82 graden toe voor 30 minuten. Indien de jodiumtest hierna goed is, ga ik de wort overhevelen en uitspoelen, na afkoelen meet ik het SG; ik hoop op 1050 tot 1070.

 

 Hebben jullie tips, op- of aanmerkingen, of andere dingen; voel je vrij hier te reageren 

Beantwoorden
26 reacties
8 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb 

 

Melkzuur verhoogt de zuurgraad en verlaagt daardoor de p.H., calciumsulfaat verlaagd deze ook maar draagt bij aan hoger calciumgehalte. Calciumcarbonaat is beter om de p.H. mee te verhogen of de zuurgraad te verlagen. 

 

82 graden verlenging gaat weinig voor je omzettingen doen, rond de 80 graden denatureren de enzymen, ik neem aan dat je een 72 graden stap bedoelt.

 

Voor de rest veel succes maar met name plezier!

1645617961-pH-schaal-NL-1024x390.png
Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist 

Ik zie twee cruciale typfouten, ik gebruik inderdaad calcium carbonaat 

En inderdaad, 82 moet 72 graden staan als vierde stap

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

Vergeten de gist te benoemen. na het afkoelen tot een graad of 23 ga ik 75 gram Fermentis C70 toevoegen samen met wat gistvoeding om de boel een beetje op te starten. Als gistvoeding ga ik 17 gram DAP gebruiken, dit laat ik er 20 minuutjes in hydrateren, waarn aik het erdoor heen roer, en de ton afsluit

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb In principe hoef je, als je de 55 graden stap aanhoudt of genoeg mout gebruikt geen gistvoeding meer te gebruiken. De omzettingen die gebeuren tijdens de eiwitrust leveren o.a. aminozuren als gistvoeding.

 

Free Amino Nitrogen (Fan) is defined as the sum of the individual amino acids, ammonium ions, and small peptides (di- and tripeptides) in wort. FAN is an important general measure of these nutrients, which constitute the nitrogen that yeast can assimilate during brewery fermentation. FAN is a degradation product of protein in raw materials such as malted barley, wheat, barley, and sorghum. 

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@alchemist Dat ligt een beetje aan het gist dat je gebruikt Alchemist. Belgische gisten en Kveik hebben een hoge FAN consumptie ten opzichte van andere gisten. Ik kan me voorstellen dat gist specifiek voor destilleren is geselecteerd op het kunnen vergisten met relatief weinig voedingsstoffen. Gezien ik eerder leden heb gezien de met Belle Saison of Kveik Voss vergisten zou ik het toevoegen van wat gistnutrient zeker aanraden.

Mooi artikel over FAN en (bier)gist: https://escarpmentlabs.com/blogs/resources/fan-its-what-beer-yeast-craves

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@tedestillaat het probleem met teveel gistvoeding is echter dat je tijdens je eerste overhaal eindigt met smurfensap, ik denk als je zoekt op blauw, je wat voorbeelden vindt.

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@kingtb Tip als je met mout aan de slag gaat: gebruik een brouwtool om je pH te berekenen. Mijn ervaring is als je alles goed hebt ingesteld dat je daarna eigenlijk niet meer op-en-neer hoeft te corrigeren. Je bicarbonaten (HCO3) in het water bepalen voor een groot deel in welke mate je pH wordt gebufferd en hoeveel zuur je moet gebruiken. Ook het type mout dat je gebruikt heeft een invloed op je pH.

Mijn persoonlijke favoriet is https://brewfather.app. De tools/calculators zijn gratis te gebruiken. Zie screenshot voor een voorbeeld (is trouwens voor een bier, maar de berekeningen zijn uiteraard voor het maischen dus 1-op-1 te gebruiken :))

 

 

1645621429-calculator.png
Beantwoorden
 Mick
(@mick)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 463

@kingtb Gerstevlokken zijn al gestoom en hoef je niet meer voor te koken. Ook als rauwe gerstekorrels hebt is dat niet nodig aangezien de verstijfselingstemperatuur voor gerst ongeveer gelijk is aan de maischtemperatuur.

Kwaad kan het niet maar nodig is het evenmin.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het staat al lekker te pruttelen, ik zal bovenste app eens proberen!

1645623869-D968A4F6-731D-4809-91D7-632C353439C0.jpeg
Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb Hoe staat het ervoor?

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist Na drie stappen was er al geen verkleuring meer waarneembaar (ik blij!). Het uittillen van de brewbag en spoelen blijf ik altijd maar een onhandig kliederklusje vinden. Met wat hulp van de vrouw des huizes is het wederom weer gelukt. Een tegenstroomkoeler heb ik niet, dus ik heb het vat een nachtje af laten koelen. Zojuist even de temperatuur opgenomen; 23.6 graden; top! De maatbeker met de Fermentic C70 staat nu even te hydrateren, die gaat er met een kwartiertje bij. Gemeten SG; 1060. Na het spoelen zat ik precies op een vulling van ongeveer 26 liter (ik weer blij!). Een goede voorbereiding blijkt toch weer het halve werk te zijn. Vorige keren begon ik soms ietwat overhaast waardoor de chaos al snel de hoek om kwam zeilen. Deze mash bereid ik al een tijd voor, en alles lijkt mooi samen te vallen

De wort is een stuk donkerder geworden als mijn normale mashes, maar dat zal ongetwijfeld komen door het eerste keer gebruiken van chocomout. 

Het ruikt in ieder geval erg goed en ik ben tot nu toe erg tevreden. Wellicht dat ik dit weekend een tweede batch ga maken. Doel is 5 liter te maken en in een houten vaatje weg te zetten

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb Kijk eens aan, blij dat te horen! 

 

Je kunt eventueel overwegen een filterheks aan te schaffen of te maken

1645690894-filterheks.png
Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@kingtb Met 7 procent chocolate malt zit je in Porter / Stout gebied qua kleur. Wederom zou ik je brewfather aanraden - hiermee kom je niet voor verrassingen te staan qua kleur of original gravity.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Even voor het perspectief wat ik een donker wordt vind, vrij vertaald naar het Engels is ‘ie dick black

1645686238-05B30110-A472-4652-859C-29612D642B4F.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb een klein gedeelte aan chocolademout kleurt al goed donker, ongeveer de helft van wat ik maak ziet er zo uit 😉

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Een klein uurtje verder en het gepruttel is begonnen!

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kingtb en waarom is de keuze op C70 gevallen? Ik gebruik dat wel eens voor een neutrale alcohol.

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@rumo Voor mij de eerste keer met de C70. Voorheen ging alles met bakkergist het vat in, maar de C70 zou ook een vrij neutrale gist moeten zijn die goed met de mash overweg kan, vandaar dat ik het eens wilde proberen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kingtb voor een whisky had het niet mijn eerste keuze geweest(maar jij wil een toegankelijke whisky) maar eerder voor een wodka, gin, jenever of een likeur.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Vergisting is stilgevallen op SG 1005, vandaag ga ik proberen 50 liter te ruwstoken tot 0%! Het hevelen is begonnen. 

fijne zaterdag!

 

 

1647071335-90461FDB-9252-4480-AD10-FA960A779ACC.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kingtb Succes maar met name veel plezier 

 

Overweeg een oude lap rond de helm te draperen en deze vochtig te houden om spuwen tegen te gaan 

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist 

tip ten harte genomen, doek zit er omheen gewikkeld, tot nu toe is er nog niks gespuwd, vorige keer is dat inderdaad een beste klieder bende geworden. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kingtb pas op dat je niet boven de 95 graden komt want dan verbrand ke de smaken .

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

50 liter was wat optimistisch vandaag, de eerste 25 liter is er doorheen. Misschien stook ik het te langzaam door, maar dat komt omdat ik het liever rustiger aan doe dan te snel met eventuele gevolgen van dien.  maar eindresultaat is ongeveer 2,5 liter a 40%, dus ik ben tevreden. Morgen de andere 25 liter erdoorheen stoken. 

1647099198-15231F79-34C1-4DEB-917E-E0DB2F6A0437.jpeg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom liep het niet goed ?hoelang was je bezig voor opgeven ? 50 liter 1e overhaal in 3,5  uurtjes toch klaar . ? Of stook je in 20 -25 liter badges ? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert Sorry voor de late reactie. Ik stook inderdaad in 25 liter batches. Eerste 25 liter ging ook vrij langzaam, tweede overhaal ik heb toch wat harder gestookt wat een veel constantere uitstroom gaf, weer wat geleerd voor de volgende keer. Fijnstook gaat komend weekend gebeuren. Ik zit er aan te denken er een kleinere aqu keteltje bij te kopen van ongeveer 5 liter, zodat ik ook in kleinere volumes kan gaan stoken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?