Dit topic dient meer als geheugensteun voor mijzelf, al mogen andere hier gerust vragen stellen waar de wijzere onder ons ongetwijfeld op kunnen antwoorden.
Vandaag (23-2) begonnen met het maken van een eerder bedachte stort. Met wat tips hier en daar van Alchemist en Robbert. Doel is een volle toegangkelijke whisky, fris/kruidig. ik ben van plan twee vaten a 25 tot 30 liter wort te gaan maken, maar ga vandaag eerst eens beginnen met de eerste. Wellicht morgen, als de tijd het toelaat, ga ik een tweede vat maken. Ik gebruikt een stort van 7,5 kilo op 25 liter water. Hierin gebruik ik een verscheidenheid aan mouten.
25% pilsener mout= 1875gr
25% castle malt peated = 1875gr
25% pale ale = 1875gr
7% choco = 525gr
10% gerstevlokken = 750gr
10% caramunich = 750gr
Daar ik begin deze maand jarig ben geweest, heb ik een prachtige 3 walsen molen gekregen, mooi moment om deze vandaag uit te testen. Wat een heerlijk apparaat om mee te werken. Alles is op dit moment geschroot, de chcomout en gerstevlokken liggen nog even apart. Gerstevlokken ga ik straks eerst even kort een half uurtje voor-koken, de chocomout ligt apart geschroot klaar om in de 72 graden stap toegevoegd te worden. Het moutproces zal als volgt gaan verlopen;
Stap 1: verwarmen tot 55 graden (ik mik zelf altijd op 57 graden waarna ik mijn warmtebron dim), dit laat ik een 30 minuten op deze temperatuur staan.
Stap 2: verwarmen tot 65 graden (wederom mik iets hoger) aan een 45 minuten
Stap 3: doorverwarmen tot 72 graden, bij deze temperatuur gaat de chocomout erbij, dit laat ik een 30 minuten op deze temperatuur.
Tussendoor meet ik op verschillende momenten de PH. mikpunt is 5,5, indien nodig heb ik melkzuur (om Ph te verhogen) en Calcium-sulfaat (om Ph te verlagen) klaarstaan om bij te sturen waar nodig.
na stap 3 is het tijd voor de jodiumtest. We willen een licht gele tot geen verkleuring, indien dit niet het geval is(bruinig/paars) dan voeg ik nog een vierde stap van ongeveer 82 graden toe voor 30 minuten. Indien de jodiumtest hierna goed is, ga ik de wort overhevelen en uitspoelen, na afkoelen meet ik het SG; ik hoop op 1050 tot 1070.
Hebben jullie tips, op- of aanmerkingen, of andere dingen; voel je vrij hier te reageren
Een klein uurtje verder en het gepruttel is begonnen!
50 liter was wat optimistisch vandaag, de eerste 25 liter is er doorheen. Misschien stook ik het te langzaam door, maar dat komt omdat ik het liever rustiger aan doe dan te snel met eventuele gevolgen van dien. maar eindresultaat is ongeveer 2,5 liter a 40%, dus ik ben tevreden. Morgen de andere 25 liter erdoorheen stoken.
Waarom liep het niet goed ?hoelang was je bezig voor opgeven ? 50 liter 1e overhaal in 3,5 uurtjes toch klaar . ? Of stook je in 20 -25 liter badges ?