Meldingen
Alles wissen

Eerste keer Whiskey


Berichten: 23
Topic starter
(@ollie1980)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi allen ,

na een tijdje stoken met een zelfbouw close in boiler ketel, en nu een maandje met de T500. Heb ik al lekkere likeurtjes kunnen maken.

ik heb een alambiekje besteld van 10 liter en wil me verdiepen in het echte werk, bij deze dus mijn vraag.

wie kan me op weg helpen met het maken van whiskey, ik heb geen dure apparatuur, enkel wat vaten en dus een 10 liter alambiek.

ik hoor graag van jullie! Alvast bedankt 

Beantwoorden
31 reacties
11 Reacties
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@ollie1980 als je bij recente posts kijkt staat er een complete uitleg van @ Robbert die het hele verslag op het forum heeft gezet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ollie1980 voor whiskey's maken heb je ook niet zoveel dure apparatuur nodig . 

Inderdaad voor whiskey heb je veel meer aan een alembiek dan een t500.  

Je kunt zelf graan kopen en deze mouten maar ook kun je een of meerdere mouten kopenen ( bij b.v. Bio-broumaat ) 

Wanneer je een smaak idee hebt kun je daarop keuze maken welke mouten en en/of granen  ? Je mee gaat werken .

De mout en granen ga je maïschen in een grote pan . Er zijn diverse manieren van maïschen afhankelijk ook wat je voor graan - mout - en uiteindelijk smaak je beoogt .

Schrik niet het is simpel om whiskey te maken .

In begin kun je bijv met gerste mout en rogge  en een simpel 3 stap maïschen een goed basis beslag maken . 

Dus pan , mout /graan , thermometer ,  ph test en correctie setje ,wat jodium een grote lepel ,water en je kunt beginnen . 

Na maischen kun je een gist kiezen . Er zijn diverse Whiskey's gisten maar ook gist is sturen in smaak.  In begin een gist dat geschikt is voor een beslag uit graan als b.v. bakkers gist kun je prima mee toe .

Het stoken op alembiek is uitstekend te doen.  In eerste overhaal  1/3 uitstoken en 2e overhaal ga je de voorloop weghalen en eind  naloop op tijd stoppen .

De uiteindelijke smaak komt dan tot zijn recht door of een hout toe te voegen of op vat te lagere .

Er zijn al paar mensen die je hebben verwezen naar paar filmpjes en dat topic  "foto verslag van maïschen ' 

Misschien helpt dat jou op weg.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert dit is een mooi verhaal maar er rijzen vragen bij mij als beginner.

Waar ik het meeste mee zit is dat 1/3 uitstoken, hoe moet ik dat zien. Ik heb een alembiek van 12 liter ik begrijp dat als je gaat stoken vullen tot 2/3 dus 8 liter. hoe moet ik dat 1/3 uitstoken nu precies zien?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@notna wanneer je bijvoorbeeld 6 liter stookwijn in ketel zou hebben zou je ongeveer 2 liter opvangen .

 

Beantwoorden
(@ollie1980)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert bedankt voor de tips! Wat ik een beetje mis als beginner zijn de verhoudingen .... water ,gerst/mout. En hoeveelheid gist

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ollie1980  je gebruikt 3,2 liter water per kilo gram 

Betreft gist hangt af welke je gebruikt. Een ouderwetse droge bakkers gist 3 tot 4 gr per liter .

Gebruik je graan en mout gebruik dan min 10 % diastatisch mout op het graan.  ( Met moderne verbeterde granen is 20% aan te bevelen ).

 

Beantwoorden
(@ollie1980)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert, bedankt voor de tips , je hebt me al een eind op weg geholpen . Nog een vraagje , ik kan nergens een PH correctie set vinden . We hebben whiskey mout besteld bij unibrew chateau 14-20 ppm 3 EBC .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ollie1980  wat je nodig hebt is  ph meter , wat calcium sulfaan en calcium carbonate .

Beantwoorden
(@ollie1980)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert

ph meter heb ik , dat zijn beide bases toch? Wat is het verschil dan ...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad dus verlaagt ph en  calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad - verhoogt ph .

 

Beantwoorden
(@ollie1980)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert💪 . Ik ga er mee aan de slag👌

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Deze filmpjes zijn ook een goed voorbeeld 

 

Misschien kun je ook contact met @robbert opnemen . 

Ik denk dat er op dit en andere forums weinig of geen zijn die whiskey als hij kunnen maken .

 

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@ollie1980)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor de tips! Ik ga er eens voor zitten 👍

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
  • notna wanneer je bijvoorbeeld 6 liter stookwijn in ketel zou hebben zou je ongeveer 2 liter opvangen .

 

Beantwoorden
14 Reacties
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert na het lezen van al die mooie whisky recepten en de kritieken op muesli met whisky gist wide ik ook eens een echte whisky te gaan maken of iets wat er een beetje op lijkt en voor het gemak wilde ik een whisky pakket bestellen maar dat is niet zoo gemakkelijk.heb jij aan aanrader.

gr.Troet 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@troet ik weet dat er whiskey pakketten zijn maar niet inhoudelijk wat er in zit omdat ik nooit kant en klaar bestel .

En ik weet niet jou smaak richting .  Hou je van zware graan smaken , meer mout smaken , de rokerige kant , of de zoetere of iers misschien  of meer de harde Amerikaanse ? 

Of een hele zachte lichter ,? 

Waar zit je aan te denken ?  

Het is zeker mogelijk om een goede ( echte ) whiskey te maken Op niet al te moeilijke wijze .

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert mijn wens was een stevige whisky met een beetje rook smaak . Oban vind ik lekker. Maar ben geen kenner .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@troet.   als je die richting uit wil  is dan beste keus om te beginnen met een soort single malt. .

gerstemout  . Waarvan 30 % rookmout en 10 % roasted gerste mout .

Totaal 6 ,5 kilo . Dan kun je met een 25 liter gistton toen .

Munckerik ( Bio-broumaat ,) heeft dit volgens mij wel .

Gebruik b.v.  fermentis  M1  of west coast gist van mangrove jack 

 

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert al gevraagd maar ook de whisky gist was niet leverbaar . 😩😩

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@troet de mouten toch wel bij erik ?  En heeft stookwinkel niet de gist ?

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert @troet ik heb momenteel geen whisky gist en whisky mout. Wel westcoast gist en peated mout en geroosterde gerst.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@munckerik kijk dat is 3 van de 4.

De peated en geroosterde gerst zijn er .

 Heb je anders een alternatief diastatisch gerste mout in de basis mouten ?  ( Pils mout ?)

E.v.t. De peated dan iets meer in verhouding . 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert Peated mout is een heel licht turf gerookte mout. Iets lichter gerookt dan whiskymout light. Mout met het hoogst diastatische vermogen wat ik heb is distillatiemout Bio.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@munckerik de oban is volgens mij een vol gerste mout product .  misschien een idee voor @troet om dan met een 40 % destilatie mout 40 % rook en 20 % roast ? 

Mangrove jack erop . 

In 2 x overhalen .

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert ik denk dat dat een mooie samenstelling is alleen  zou ik van de Roasted Barley Bio niet meer dan 10% nemen. Met rook bedoel je dan de Peated Mout Bio en niet de Rookmout Bio die op beuken is gerookt toch?!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@munckerik ja klopt de peated bedoel ik . Turf gerookt .

Jij kent jou bio roast beter qua roast zwarte.  Dan zou je de 10% kunnen maken en dan het peated deel iets verhogen . 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert en @troet

klopt de Roasted Barley Bio is flink geroosterde gerst. Aandeel Peated verhogen is een prima voorstel. Deze mouten staan ook in de Bio Moutstort Op Maat dus kan Bauke zo met het juiste aantal gram invoeren. West Coast gist staat bij de Mangrove Jack's gisten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@munckerik , ik denk dat troet hier zeker mee verder zou kunnen .

👍👍👍

Beantwoorden
driesv
Berichten: 71
(@driesv)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Robbert is the best 😎 😆 

 

1613107849-rrrrrr.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

zelf gemaakt voor de al te bescheidde Robbert. Thx Robbert wat je allemaal doet voor ons.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@driesv  🙏🙏🙏

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?