Meldingen
Alles wissen

Eikenhout roosteren


Hoevenier
Berichten: 45
Registered
Topic starter
(@hoevenier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Hoe roosteren jullie je eikenhout? Ik heb een mooi 2-3 jaar oud blokje in dunne (< flessenhals en soms maar eenvijfde mm dik) mootjes gehakt. Voordeel is het enorme contactoppervlak dat ik daarmee realiseer maar nadeel is de ontvlambaarheid boven open vuur. Boven een bescheiden kaarsje gaat het prima maar mijn arm verzuurd inmiddels en ik dacht: dat moet toch handiger kunnen. Dus heb er enkele in het broodrooster geroosterd (het is immers getoast eiken?) maar dat voelt een beetje te risicovol ;-). Dus dacht ik oven. Graadje of 180-200 en dan kijken. Ik wil het namelijk vanwege het grote contactoppervlak niet te donker roosteren zodat het karamel effect met name terug komt in de smaak en niet per se (mag wel) in de kleur. Alvast dank voor zinnige tips!

Beantwoorden
9 reacties
2 Reacties
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 603

@hoevenier 

oo advies van Robbert heb ik mijn gemaakte blokjes ‘limousine’ eiken een paar dagen gewaterd en daarna gedroogd. Voor ik deze in mijn rum deed alleen een uurtje op 100graden in de oven gedaan om de poriën van het hout te openen.

voor Whisky inderdaad roosteren maar voor mijn rum was dit, ook voor de kleur en zeker voor de smaak afdoende.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@hoevenier de temperatuur van roosten kan enigszins smaak bepalen maar het hangt af van welk soort eiken je hebt en hangt er van waar je het voor wil inzetten .

Rooster nooit boven een kaars kaarsen kunnen  stearine en Parrafine bevatten .bij verbranding krijg je een roet die je beter niet kunt hebben . Niet alleen betreft smaak maar ook foute stoffen . 

 

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Berichten: 71
Registered
(@jaapjanjoost)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 242

@jaapjanjoost handig deze site ook ik kon deze niet. Bedankt voor het delen van deze info.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 603
Registered
(@paolo)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn dank JaapJanJoost,
Ik kende deze site nog niet.
Altijd interessant om even te kijken.

Beantwoorden
Hoevenier
Berichten: 45
Registered
Topic starter
(@hoevenier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Allen dank voor jullie reacties! @jaapjanjoost NICE, denk dat ik de grens van toasty en vanille ga opzoeken. Echt hele fijne site. @Robbert ik hield het hout ruim boven de vlam om het heetste punt te pakken. Denk (en hoop en verwacht) dat die stoffen op dat punt door de hitte wel zijn verwerkt. Zeker weten doe ik dat niet. Heb lig gezorgd dat er geen walm kon ontstaan. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@hoevenier naast roet komt er bij kaarsen stoffen als o.a. benzeen,  stikstofdioxide , aceton ,tolueen en nog wat stoffen vrij . Zelfs met schone kaarsen als die van bijenwas komen er wat men tegenwoordig fijnstof deeltjes noemt vrij . Benzeen en tolueen zijn  vrij schadelijke stoffen  met wat koolstof e.d. zou ik geen moeite hebben maar deze zou ik toch niet graag aan mijn drank toevoegen .

 

Beantwoorden
Hoevenier
Registered
(@hoevenier)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 45

@robbert Henks voor de uitleg. Ik gooi die weg en maak nieuwe in de oven naar receptuur van de site.

 

Beantwoorden
Hoevenier
Berichten: 45
Registered
Topic starter
(@hoevenier)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Uur op 180 en dit het resultaat. Morgen verstook ik 32 liter mash met maïsmeel van en onder digitale auspiciën van @chriswhiskey

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?