Een tijdje geleden was ik gestart met volgend recept uit een boek:
25 gram gemberwortel
8 gram natriumbicarbonaat
200 gram suiker
750 ml alcohol van 40%
ca 125 ml water toevoegen tot 1l water.
De pot wordt gevuld met fijn gesneden plakjet gember, 8 gram natriumbicarbonaat en 100 ml heet water. Deze pot laat men 2 dagen staan en regelmatig schudden. Na 2 dagen afspoelen en de gember regelmatig naspoelen. Daarna goed afdrogen (afdeppen), terug de pot in met suiker, alcohol en 6 weken laten staan en daarna filteren en op dranksterkte brengen.
Ik heb wel meer gemberwortel in gedaan en minder suiker. Na 6 maanden was het best lekker. Een zachte gemberlikeur. Zeker aan te raden en helemaal niet moeilijk om te maken.
Maar waarom met men dit eerst de gember in een bad van natriumbicarbonaat en heet water leggen? Is dat om de aardse smaken te verwijderen? Je verliest toch veel smaak?
Vooral om de grondsmaak er af te krijgen.