Meldingen
Alles wissen

Gemoute gerst


Berichten: 8
Topic starter
(@benneke)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo allemaal

we gaan een dezer een een mash maken met gerst,nl gemoute gerst

gebruiken jullie enkel gemoute gerst in de mash of samen met gewone gerst?

of beste gerst gemoute gerst gebruiken met vb gemoute Rogge?

wat zijn jullie ervaringen aub

mvg

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@benneke de verhouding mout en granen hangt af van wat je voor uiteindelijke smaak/ resultaat je beoogd. Je kunt voor een vol gerstemout gaan maar ook voor een deel mout en een deel graan . De meer granen des te warmer de smaak . Des te meer mout zal die ook meer naar voren komen.

Gemoute gerst zal makkelijker verwerken dan gemout rogge .. moet wel bij  afhankelijk van manier waarop gerstemout geeest is . Zwaarder geeest is heeft minder of geen actief enzym.

Receptuur en daarom aangepaste maischen is zo veelzijdig .

De ervaring zullen verschillen. Iedereen heeft eigen doelstellingen. 

Voor een beginner zou ik zeggen gebruik gertemout 1 : 4 met gerst. 

 

Als je wat jaren bezig bent wordt alles wel routine. En vind je de verhouding tussen mout en granen naar eigen smaak of andermans in een oogwenk. 

Beantwoorden
(@benneke)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert hallo, bedankt voor je reactie

kan je met gewone gerst of Rogge ook makkelijke mash maken? Moet er mout bij?

mvg

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@benneke je hebt actief enzym nodig voor het omzetten van zetmeel naar vergistbare suikers . Dat betekent dat je inderdaad altijd een deel mout nodig hebt bij de granen.. diastatisch mout dus !

Minimaal wordt 10% mout aangegeven maar tegenwoordig met de verbeterde graan rassen is beter om 20% diastatisch mout aan te houden. 

Met gerst en gestemout werken is het simpelste en kun je ook het maischen eenvoudig doen . 

Met Rogge werken neemt wat meer tijd . 

Er zijn ook zakjes ,potjes en flesjes met amylase te krijgen dat is een enzym.  Dat werk wel in plaats van mout maar dan krijg je hele vlakke smaak . Beetje zonde van het dure graan dan .

Beantwoorden
(@benneke)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert hoeveel Rogge of gerst zou je gebruiken op 20 liter water?

mvg

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@benneke 3,2 liter per kilogram . Dus 6,25 kilo op 20 liter.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?