Meldingen
Alles wissen

Gin stoken ( verse of gedroogde kruiden )

Pagina 4 / 5

Berichten: 4
(@paultje)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De geschiedenis van gin Aangenomen wordt dat de eerste voorloper van gin een tonic uit Italië was, gemaakt van jeneverbessen. In de veertiende eeuw werden die bessen gebruikt ter bestrijding van maagklachten en ze zouden ook gewerkt hebben tegen de pest. Met de verspreiding van de pest in Europa kwam deze jeneverbestonic ook in Vlaanderen terecht waar volgens de overlevering voor het eerst eau de vie de genièvre zou zijn gemaakt in 1572. Nadien zou de tonic vooral in Nederland worden geproduceerd, in de eerste plaats door de distilleerderij van Lucas Bols, een naam die nu nog steeds bestaat.

Gin werd pas voor het eerst in Engeland geproduceerd nadat Willem van Oranje de Engelse troon opeiste in 1689. Het belangrijkste centrum werd Londen. In de late jaren 1700 werd er in Londen niet minder dan 12 miljoen liter gin per jaar geproduceerd en gin werd de drank van de middenklasse. Het ligt voor de hand dat het alcoholisme welig tierde.

Mettertijd werden de distillatiemethoden beter en de kruidenrecepten complexer, waardoor het algemene kwaliteitsniveau van gin steeg. Deze nieuwe, complexe gin werd London Dry Gin genoemd en hij groeide uit tot Engelands nationale drank.

Twee soorten De Europese wetgeving definieert gin als een "neutrale alcohol gemaakt van landbouwproducten en met een minimale sterkte van 96% Vol. Alc., gearomatiseerd met natuurlijke of natuuridentieke aromaten zodat de smaak overwegend die van jeneverbes is." Gedistilleerde gin wordt gemaakt door de neutrale alcohol opnieuw te distilleren, samen met jeneverbessen en andere planten en kruiden. Gemengde gin wordt gemaakt door neutrale alcohol te aromatiseren met essences en smaakstoffen.

Welke planten en kruiden? De meeste gins gebruiken de volgende kruiden in hun productie:

- Jeneverbes: bij wet is dit de enige smaakmaker die verplicht in gin en jenever moet worden gebruikt.

- Korianderzaad: het op een na belangrijke ingrediënt en steeds terug te vinden in de beste gins. Korianderzaad voegt pikante, licht peperachtige citrustoetsen toe.

- Engelwortel: deze oude smaakmaker heeft een wat muskusachtig, aards, droog houtachtig aroma.

 

- Liswortel: heeft het vermogen om andere vluchtige aroma's vast te houden. Heeft een wat violetachtig aroma.

- Gedroogde citrusschil (citroen en/of sinaasappel): zorgt voor complexiteit en een lichte bittere toets.

Naast deze meest voorkomende smaakmakers worden soms nog andere aromaten gebruikt, zoals kaneel, amandel, zoethout, nootmuskaat, karwei en kardemom.

 

Ik gooi het altijd zo in de ketel en proef dan tijdens het distilleren wanneer het te bitter wordt bij de naloop. Oppassen met kaneel en kruidnagel en dergelijke. Lageren gaat nooit lukken maar ga ik nog een keer proberen. Er is nogal veel vraag naar in mijn vriendenkring opeens. Gin tonic is hot:)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Paultje, leuk dat je dit verhaal over GIN hier hebt neergezet, maar je had je de moeite kunnen besparen als je je op deze topic had ingelezen, ga maar kijken bij:

  on 30 december 2016

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb het recept van betweter ook gevolgd en ik heb alle kruiden 3 weken in een zakje van kaasdoek laten trekken . Alleen wat direct opviel toen ik het zakje en de pot deed was: alle gemalen korianderzaad spoelt er direct doorheen. Heb het nu gefilterd met een koffiefilter en is helemaal schoon nu. Ik heb toen heb ik het verdund van 82% naar 40. Eerst een proefstukje en ja hoor, het ouzo effect. Heb de volgende morgen het opnieuw geprobeerd met water van de zelfde temperatuur. Ditmaal de alcohol toegevoegd aan het water en niet andersom. Toen geen effect.
Het is naar mijn smaak best bitter en ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden. Het is wel erg lekker gemixt met Sprite iigv. Soort gin tonic smaak wel.
Ik denk dat ik het nog een keer door de ketel haal als ik er over een tijdje nog zo over denk. Ook omdat de kleur nu meer wegheeft van whiskey dan van gin.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Korianderzaad kun je beter kneuzen dan malen 😉

Beantwoorden
Berichten: 97
(@c2h5oh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja er stond gemalen dus dat hadden ze hier wel bij de super. Volgende keer ga ik wel wat beters halen bij de super hier.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik laat de kruiden 3-4 dagen in 85-90% alcohol trekken. Dan zeven en dezelfde hoeveelheid water erbij en nogmaals door de kolom tussen 79-94 graden, dan kap ik hem af. Ik zweer erbij. Daarna is hij glas helder, verdunnen tot gewenste sterkte. Prima Gin, iedereen is er weg van.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Koriander ook in poeder vorm trouwens

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jammer C2H50H, dat het niet helemaal gelukt is met de koriander.

Bij mij thuis heb ik nog een kwart flesje staan die prima van smaak is.

Zo gauw de basket te koop is, wil ik het ook eens op deze manier uitproberen.

Bij ons duurt het wat langer voordat de gin op is omdat er nog zoveel andere lekkere drankjes zijn.

 

Beantwoorden
Berichten: 4
(@paultje)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betweter, Ik heb ook het hele topic al gelezen.
Ik dacht leuk een iets vollediger stukje te plaatsen. Maar ik begrijp nu dat louter voorbehouden is aan betweters.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wist niet dat jij je op dit topic had ingelezen, het komt vaker voor dat forummers vragen stellen of een inzending plaatsen die al aan de orde was geweest.

Beantwoorden
Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik vond dit stukje juist zeer verhelderend...

Hier wordt mij juist weer bevestigd dat een goede Gin GESTOOKT wordt en niet Gemarceerd, ik begon namelijk al een beetje te twijfelen.

 

vraagje nog: hoe stook ik zuivere alcohol? niet van graan dus, maar waar dan wel van?

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

maar dit is geen stookrecept toch? dit is meer een kruidenbuiltje laten trekken op Vodka.. Heef er iemand ervaring in Gin stoken? ik heb een 25 liter Alambiek met kruidenkolom maar heb geen idee hoeveel Jeneverbes/koriander/ etc ik daar in moet doen.

Ook ben ik nog op zoek naar het basis ingrediënt, 'hoe maak ik de alcohol . Ik ben gewend graag te verstoken, maar dat hoort niet bij Gin geloof ik.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Stookfries , als je ambachtelijk Gin maakt alcohol voor gin stook je zo zuivermogelijk  uit granen . 

gin is een jenever variant verrijkt met kruiden . Jenever wordt van oudsher gestookt uit granen.

Simpeler is er niet

 

Het moderne commerciële industriële produceren verwaterd het authentieke.

Commerciële regeltjes zijn voor minimale norm voor snel marge maken .

 

 

 

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Robbert: maar naast dat het uit granen gestookt wordt, mag het toch ook macereren? Ik zag eens in een filmpje dat ze van hun eigen gestookte Jenever, Gin maakten door ook een deel van de kruiden / bessen te macereren. Om vervolgens opnieuw af te stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@aukedebier , er zijn door de eeuwen verschillende manieren bedacht om een gin type aroma aan alcohol te krijgen .
Er zijn zelfs mensen die wat kruiden soppen in suikeralcohol en dit gefilterd ook gin durven noemen.
Traditioneel stook je de alcohol over verse kruiden , zaden en vruchten .
Dan krijg je de authentieke gin waarbij je als je die ruikt de sloffen aan doet en heerlijk voor de haard gaat zitten .

Wanneer je gedroogde kruiden en bessen gebruikt hangt het wat van kwaliteit af en kan het wat voordeel hebben als je ze van te voren even weekt in alcohol .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert dank je Robbert, dit was nu juist het antwoord waar ik op zoek naar was. 
mijn idee was om eerst een strip run te doen en dan de spiritrun over de kruiden te doen. Ik heb zelf een basket gemaakt van een chinese kruiden/hop mand.

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?