Meldingen
Alles wissen

Grappa


Bluesgoor
Berichten: 9
Topic starter
(@bluesgoor)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ben beginnend stoker en groot Grappa fan. Van een lokale wijnboer kan ik de pulp krijgen en hierbij moeten we nog even kijken welke druivensoorten er mogelijk te kiezen zijn. Inmiddels al wat afgezocht op het forum en de boeken en kom eigenlijk op de volgende methode:

- 25 kg vergiste pulp halen bij de wijnboer.

- Deze zo snel mogelijk distilleren, geen verdere verdere vergisting

- Eventueel iets verdunnen? 

- Heb kolomdistilleerketel. Denk dat het beter is om de kolom ertussen uit te halen. 

- Distilleren au bain marie om aanbranden te voorkomen. 

- In 1 run stoken.

Zijn we hiermee compleet? Iemand nog andere opmerkingen en of tips? Zie ook de kookzak regelmatig voorbij komen maar dit is misschien wat lastig in de 12l ketel. ( https://www.stookwinkel.nl/product/12-liter-kolom-distilleerketel-complete-set/) Misschien handig om de meegeleverde geperforeerde plaat in de ketel te plaatsen? 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
16 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@bluesgoor grappa is het best uit spontaan vergiste pulp  .  . Na vergisting stook je de drank uit de pulp en even als een brande wijn of cognac stook je de lowwine opnieuw op verse batch vergist pulp. De low wine kun je het beste voorverwarmt toevoegen aan de pulp. De fijns uit eerste stook neem je mee en de 2e overhaal maak je scheiding. 

Nee je gebruikt geen kolom . Overhalen op potstill , alambiek met terug stook of charantaise. een eaubain Marie of stoom verwarmde ketel is verstandig . En een kookzak en kookstenen zijn zeker een must.

Vooraf overhaal voorstoken op 65 gr is ook  verstandig. 

Beantwoorden
Teunis
(@teunis)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 8

@bluesgoor Ik kom om in de appels en heb slechts één boom en inmiddels bijna 1 M3 appels. Er staat al 110 liter te gisten en vandaag 3 liter 40pct jenever gestookt van 30 liter suiker vergisting. Morgen nog eens 3 liter.

Beantwoorden
HarryMuyres
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@teunis op welke manier laat je de appels gisten? Ik bedoel, komt er suiker bij, welke gist gebruik je? 
met vriendelijke groet, Harry

Beantwoorden
Teunis
(@teunis)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 8

@harrymuyres Hallo Harry, Ik heb de appels alleen kleingesneden en de helft gekookt en zonder gist in een 100 liter vat weggezet. Ik hoop dat het goed gaat maar rook na een paar weken al dat het de goede kant opgaat. Ik ben nu in Spanje tot einde van de maand oktober. Ben benieuwd als ik terug kom wat ik aantref. Ik heb één appelboom een hoogstam en had echt waar bijna een kuub appels.

Beantwoorden
HarryMuyres
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@teunis hoeveel kg appels had je geschild? 
ik heb een keer appels en peren laten gisten met gist erbij maar je moet echt wel heeeel veel fruit hebben om enkele liters 40% schnaps over te houden.

Na ruim 20 kg geschild fruit heeft dit een liter opgebracht! 

 

Beantwoorden
Bluesgoor
Berichten: 9
Topic starter
(@bluesgoor)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Dus als ik het goed begrijp kookstenen onderin de ketel, pulp (1ste batch in kookzak) en dan 1 ste stook. De low wine weer toevoegen aan de volgende batch. 

Nadat we alle pulp gehad hebben de 2de overhaal. Deze stook dan ook nog au bain marie? Voorverwarmen op 65 C? 

Wijngaard Bentelo had me begin dit jaar pulp belooft. Krabbelen nu terug. Op zoek naar een andere wijngaard.

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2386

@bluesgoor probeer eens een hobby wijnboer, die zijn altijd zeer meedenkend.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@bluesgoor klopt eest stook je de pulp in een kookzak .

De lowwine daaruit verkregen gaat voorverwarmt op 55 -65 graden  bij een nieuwe batch warme pulp . Deze stook je opnieuw met verwijderen van voor en naloop.

Voorloop ruim aanhouden  . ( Voorstoken )

Beantwoorden
Bluesgoor
Berichten: 9
Topic starter
(@bluesgoor)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Inmiddels waarschijnlijk wijnboer gevonden. Nu de kookzak en kookstenen regelen en hopenlijk zaterdag de pulp halen. Neem aan dat we die dan zo snel mogelijk moeten verwerken.

Beantwoorden
4 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@bluesgoor Voor kookstenen kun je een onderin de ketel een laagje lava-stenen voor de bbq gebruiken. Laagdikte net voldoende om de pulp in de zak van de bodem af te houden.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1047

@bluesgoor 

zelf heb ik een rooster van geperforeerd rvs op pootjes onder in de ketel gemaakt.

werkt ook prima.

succes, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Bluesgoor
(@bluesgoor)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@ndre Je stookt dus niet au bain marie? Zit zelf ook te denken aan wat kookstenen en hierop een rooster. Dan de brander mooi laag houden. Bij de eerste batch denk ik wel dat het goed is een beetje water toe te voegen zodat dit dan beter de pulp in de kookzak verwarmd.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1047

@bluesgoor 

ik gebruik inderdaad geen au bain Marie ketel

ook gebruik ik geen kooksteentjes, alleen een rvs rooster dat iets van 3 centimeter boven de bodem staat.ik zou er ook voldoende water bij doen tegen het droogkoken.

Groeten, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Bluesgoor
Berichten: 9
Topic starter
(@bluesgoor)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Inmiddels 30 liter druivenresten gekregen en de stook begonnen. Wat raschiringen op de bodem gelegd, daarboven geperforeerde koperen plaat. De resten steeds in kleine kookzakken in de ketel geplaatst en wat water toegevoegd tegen droogkomen. Er komt echte grappa uit, tenminste de geur en de smaak is al goed. Bij elke nieuwe stook met verse pulp gooi ik een beetje lowwine erbij. Wat raden jullie aan, het totaal destillaat nog 1 keer voor een 2de run in een schone ketel?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 776
@bluesgoor volgensmij is de bedoeling een stook met pulp te doen, deze 1e lowwine toe te voegen aan volgende lading pulp voor een 2e stook welke meteen de 'finale' overhaal is, vandaar het goed scheiden en ruime voorloop aanhouden. Er zit dan dus een deel in dat 2 keer is gestookt, en een deel dat 1keer is gestookt 👍
Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2386
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ondertussen 7 dagen onder weg 26kg pulp.

1665950710-IMG-20221009-WA0013.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?