Ben beginnend stoker en groot Grappa fan. Van een lokale wijnboer kan ik de pulp krijgen en hierbij moeten we nog even kijken welke druivensoorten er mogelijk te kiezen zijn. Inmiddels al wat afgezocht op het forum en de boeken en kom eigenlijk op de volgende methode:
- 25 kg vergiste pulp halen bij de wijnboer.
- Deze zo snel mogelijk distilleren, geen verdere verdere vergisting
- Eventueel iets verdunnen?
- Heb kolomdistilleerketel. Denk dat het beter is om de kolom ertussen uit te halen.
- Distilleren au bain marie om aanbranden te voorkomen.
- In 1 run stoken.
Zijn we hiermee compleet? Iemand nog andere opmerkingen en of tips? Zie ook de kookzak regelmatig voorbij komen maar dit is misschien wat lastig in de 12l ketel. ( https://www.stookwinkel.nl/product/12-liter-kolom-distilleerketel-complete-set/) Misschien handig om de meegeleverde geperforeerde plaat in de ketel te plaatsen?
Dus als ik het goed begrijp kookstenen onderin de ketel, pulp (1ste batch in kookzak) en dan 1 ste stook. De low wine weer toevoegen aan de volgende batch.
Nadat we alle pulp gehad hebben de 2de overhaal. Deze stook dan ook nog au bain marie? Voorverwarmen op 65 C?
Wijngaard Bentelo had me begin dit jaar pulp belooft. Krabbelen nu terug. Op zoek naar een andere wijngaard.
Inmiddels waarschijnlijk wijnboer gevonden. Nu de kookzak en kookstenen regelen en hopenlijk zaterdag de pulp halen. Neem aan dat we die dan zo snel mogelijk moeten verwerken.
Inmiddels 30 liter druivenresten gekregen en de stook begonnen. Wat raschiringen op de bodem gelegd, daarboven geperforeerde koperen plaat. De resten steeds in kleine kookzakken in de ketel geplaatst en wat water toegevoegd tegen droogkomen. Er komt echte grappa uit, tenminste de geur en de smaak is al goed. Bij elke nieuwe stook met verse pulp gooi ik een beetje lowwine erbij. Wat raden jullie aan, het totaal destillaat nog 1 keer voor een 2de run in een schone ketel?