Medestokers, het fruit seizoen is weer aangebroken, iemand nog leuke ideeën? Ga sowieso wijn maken maar wil er ook graag een eau de vie van maken, dat heb ik vorig jaar ook gedaan maar die was niet binnen te houden.
Iemand tips voor een eau de vie, mbt de vergisting?
Freek
ben ook heel benieuwd. Ook hier veel meer aardbeien dan de fam aankan 🙂
Wat voor au de vie ?
Puur fruit of met suikers ?
Hard of zacht fruit
Eau de bie van aardbeien. Heb nu 9.5 kg aardbeien staan te ontdooien, wil ze morgen gaan fijnstampen en wat pectoenziemen toevoegen. Er zal ook wat suiker bij moeten want de aardbeien zijn niet heel erg zoet, dan na een dag gist erbij en aanvullen met water tot een liter of 20. Laten uitgisten, een paar keer overhevelen zodat het helder wordt en dan stoken met de Grainfather met helm. Hopelijk lukt het met 1 keer stoken en cuts maken.
je kunt het beste gisten op spontane vergisting .
Of de Cider gist van Mangrove jack ( och jee wat zeg ik nu ??? ) Die die is erg neutraal .
Je kunt het vergisten als pulp .
Aanvullen met water hoeft zeker niet in zo grote maten .
Grote kans dat er een koek op komt drijven tijdens gisten . Je kunt die laten zitten zolang hij maar niet de mond van gistvat verstopt.
(Er ontsnapt altijd wat co2 maar als prop ontstaat kan er veel druk opbouw komen .
zodra die popt zit de zooi aan plafond )
gooi niet te veel suiker erbij dan verlies je aroma .
Je wil immers ook pectoenzym gebruiken daarbij tast je al iets aroma aan .
Je krijgt hydrolyserende werking en meer sap maar je verwaterd ook smaak .
Waarom helder maken ? het is geen bier .
De vezels , foezels e.d . geven ook smaken mee tijdens de stook.
.Een hevel door de koek steken en afhevelen naar stook ketel .
Als je ketel constructie niet pulp of troebele vloeistof kan verwerken gebruik dan een kookzak of giet de vloeistof door kaasdoek , knoop de doek dicht en doe deze bij het te verwerken vocht. zodat ook de smaken uit de vaste stoffen meehelpen aan een voller aroma.
Wanneer je niet spontane of vloeibaar gist gebruikt hebt en dus een vast gist hebt toe gevoegd hevel dan niet het bezinksel laagje mee ..
Dan je Robbert, voor het uitgebreide antwoord. Hoeveel water en suiker zou jij ongeveer toevoegen?
Aardbeien hebben weinig aroma na distillatie daarom zo weinig mogelijk water aan de pulp toevoegen.
Water zodat hij lekker doorroert meer niet .
Suiker ook niet te veel anders stook je alleen suiker alcohol.
Zelf zou ik het zonder suiker aan gisten zetten na 2 dagen een voorzichtig beetje uitnemen em Sg controleren en dan iets suiker siroop toevoegen maar ook dan niet te veel.
p.s. test PH .
p.h. zou beste rond 3,5 wezen .
Ph was 3.2. Staat nu vrolijk te borrellen. Ga morgen de pulp filteren en met de pulp de volgende batch opstarten van 12 kg aardbeien. Dat gaat wijn worden, heb er 1.5 kg suiker en 2 liter water bij gedaan, de pulp was aan de zure kant. Ga morgen even de sg meten en dan bepalen of er nog wat suiker of water bij moet. Heb nu nog 25 kg aardbeien in de vriezer liggen. Ga eerst de eerste batch stoken en dan bepalen of de rest wijn wordt of likeur. De wijn van vorig jaar is namelijk verrukkelijk.
PH voor een vruchten vergisten van 3,2 is okee . ?
Vruchten zijn veelzijdig. Heerlijk !
Ook al is pulp wat zuur dan kun je alsnog goede smaak hebben als er maar voldoende vezels en foezels zijn om aroma uit te krijgen
Je kunt de aardbeien persen en sap vergisten . je kunt de pulp vergisten.
Ook gewoon de gehele aardbeien pureren , vergisten en destilleren voor een au de vie.
Geeft alle drie een ander resultaat .
Je kunt er eerst een soort jam van maken en dat vergiste en distileren.
Ook kun je de aardbeien in alcohol macereren dan het maceraat stoken .
maar ook als maceraat een likeur van maken .
Maar ook op een charantaise een aardbeien Brandy maken.
????
Heb ook al een kilo aardbeien op een liter pure alcohol van 92% staan, dat was de vorige keer een groot succes. Ik ga deze batch verder vergisten zonder pulp en dan stoken. De volgende batch die ik stoken doe ik op de zelfde manier maar ga ik dan met de pulp verstoken, dan kan ik mooi de verschillen zien en proeven. Wordt vervolgd??
Zoals eerder gezegd heeft aardbeien een subtiel aroma bij destillatie. Ik heb kort geleden wat anders geprobeerd, nl een week lang aardbeien op neutrale alcohol gezet, de smaak en de kleur komt dan in de vloeistof, die giet je af, daarna overgiet je de aardbeien met suiker dat de rest van het vocht en de smaak uit de aardbeien trekt, en dat meng je naar smaak samen. Iedereen is er wild van, het heeft echt intense aardbeiensmaak. Ik heb dit recept gevolgd : https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=2199