Meldingen
Alles wissen

Hergebruik van een suiker mash

Pagina 1 / 2

Berichten: 14
 RonH
Topic starter
(@ronh)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een vraag over hergebruik van een suiker mash, hoe nuttig is het om een gewone suiker mash van 25 liter: (6,5 kilo suiker op 22 liter water vergist met een turbo 48 gist) na de stook te hergebruiken door weer suiker en gist toe te voegen?

Wordt het hier beter van? Of is het beter om opnieuw te beginnen?

Ik heb hier gelezen dat sommigen manieren van mash maken hier beter van worden, zoals ujssm maar is dit ook zo voor een zogenaamde newbie suiker mash?

Beantwoorden
20 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even vooraf, ook een newbie hier.

Net even wat googlen gedaan omdat ik het een interessante vraag vind (eventueel ook voor andere toepassingen dan suikervergisting), de heilige graal van studenten (Wikipedia) vermeldt dat het bij rum productie wel gedaan wordt, daar wordt het dunder genoemd die 25 a 20% van de nieuwe vergisting kan opmaken.

Voordelen zouden zijn restproducten die als gistvoeding werken (dode gistcellen etc.) en wat spul wat de pH verlaagt, zover klinkt het goed.

Alleen wordt er ook gewaarschuwd over mogelijke verandering van smaak, alcoholgehalte en reproduceerbaarheid van de vergisting.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dunder

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

25 a 30%*

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Turbo gist bevat nog een aantal ingrediënten extra. Na 1 keer vergisten zijn die op dus met een turbo gist zou ik me er niet aan wagen.

Alleen begrijp ik niet goed wat je bedoelt met; weer suiker en gist toe te voegen.

Dan heeft het m.i. geen zin om het "oude" spul weer te hergebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De restanten van een vergist suiker product bevat azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur , diverse bacteriën ,natuurlijke polymeren en nog wat mineralen.
Voor een schoon alcohol haal je dus verontreinigingen binnen die voor diverse andere processen en bindingen vormen waaronder ook meer acetaten ,andere alcoholen , esters en zuren.
Het heeft direct resultaat op smaak en karakter .
Voor schoonalcohol betekent dit dat het extra bewerkingen nodig heeft om te reinigen .
Het is dus niet aan te bevelen .
Een goede gist , suiker en eventueel wat voeding geeft direct beter resultaat .

Het gebruik hier van in de vorm van " dunder " voor rum resulteert direct in smaak / karakter vorming van de drank .
In de " hobby stokerij " gaan over gebruik van dunder voor rum enkele goede toepassing en ontwikkelings vormen van dunder rond maar ook veel spook en onzinverhalen .
In professionele rum productie is dunder gebruik vervangen door additieven .Deze zijn door onderzoek en ontleding van dunder samengesteld maar moeilijk verkrijgbaar voor de hobbyist .
Er zijn diverse oude naslagwerken uit 1720 tot jaren 30 van vorige eeuw waar diverse vormen van dunder gebruik mooi in wordt beschreven .
In diverse rum producerende landen is het hergebruik van restmaterialen ( dunder ) verboden in verband met hygiëne regelgevingen .
Dus daarom additieven .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prima antwoord hoor Alchemist. En ja, ook bij een turbogist kun je dit proberen.
Het heeft dan wel voor een groot deel aan gistkracht verloren.
Dus gewoon nieuw zakje voor elke vergisting optimaliseer je de goede afloop.
Tip: koop eens een kwaliteitsgist uit de stookwinkel of maak gist zelf...
(a48 geeft altijd een zure smaak in je distillaat).

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou ja prima antwoord, Wikipedia heeft niet de diepgang die de forumleden hebben. 

Misschien moet ik de volgende keer gewoon hier op het forum beginnen 😉 ;

https://www.stookforum.nl/thread/dunder/

Maar betwijfel zelf ook sterk of het hergebruik de moeite waard is, vooral voor een beginnende stoker. Ben in ieder geval wel weer wat wijzer vandaag. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt op oude mash restanten prima een typerend gist opkweken .
je gebruik dan uitsluiten het nieuwe gist.
deze kun je bij een vers suikerbeslag gebruiken maar compleet hergebruik van de oude masch is overgeven aan grote hoeveelheid vervuilingen .

(gist + suiker geeft niet alleen water , ethyl en co2 maar diverse bijproducten / vervuiling .
dus met her gebruik stapel je ook vervuiling .

Beantwoorden
Berichten: 14
 RonH
Topic starter
(@ronh)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank voor de antwoorden, vrij nutteloos om te hergebruiken is de conclusie, smaakverbetering is niet aan de orde, ik maak eerst mijn voorraadje A48 op en ga dan eens kijken naar een goede gist.

Ik ben van plan om likeuren te gaan maken ( familie druk J ) en die stook ik toch 3 keer. Striprun voor de snelheid, spiritrun voor de puurheid en daarna overhalen met diverse smaken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is grote keus in gisten van diverse kwaliteiten .
Ook al maak ik liever zelf ,
ik heb diverse geprobeerd door de jaren .
Voor commerciële gisten in zakje is de keus groot en soms lastig vooral wanneer je net begint .
Of je er wat mee doet is aan jou maar er zijn aantal die niet chemisch gemanipuleerde zijn met altijd een mooi resultaat zonder al te veel rompslomp bij toepassing of nodige correcties achteraf .
Bakkersgist is universeel en kan voor vele dranken goed resultaat geven . Is ook niet erg vervelend bij wat temperatuur wisselen . tussen 15 en 25 graden gaat deze prima .
West coast van Mangrove Jack is wat traag maar prima resultaat . ( traag is goed voor aroma vorming )
De cider van Mangrove Jack . vooral bij iets zuurdere vergistingen . Top !
Voor zware klus De Fermentis C70 . b.v. molasse gaat als een trein .

Ik ben zelf een pietlut misschien wel voor sommige een zeikerd betreft gist maar van de commerciële was ik onder de indruk van deze gisten .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je doelt op dunder (mash na het stoken), of hergebruik van de gist?
Persoonlijk is de alcohol van een gewone suikerwash met turbogist mij te scherp, zou hem 3 keer moeten overhalen om tot een drinkbaar resultaat te komen, met een te groot verlies. Of dit aan de suiker of gist ligt, of aan de mogelijkheden van m'n alambiek durf ik me niet aan te branden...
Ik maak enkel en alleen nog suikerwash voor molasseloze rum, dus met (ongeraffineerde Caribische) rietsuiker. Ik weet het, met zo'n klein aandeel melasse zou je het geen rum mogen noemen, maar het smaakt goed.
Ik los 5kg ongeraffineerde Caribische rietsuiker op in ca 4L water, met 1gram citroenzuur per Kg suiker. Vanaf dat de suiker opgelost is laat ik het 40 min zacht koken. Het gaat dan in een gistkuipje om af te koelen, met zo'n 20L water. Dan meet ik de Ph en stel 'm wat bij (tussen 3 en 4.5). Totaal dien ik uit te komen op 27L, waarna er gist aan toegevoegd wordt bij een temp tussen 20 en 30°C. Ik gebruik prestige turbo rumgist.
Na 2 weken gisten kan ik stoken, en de droesem op de bodem van t vat heb ik nu ook in gebruik.

Gisteren heb ik hier 20L plus 4kg rietsuiker en 6,2 gram citroenzuur aan toegevoegd, met 4 theelepeltjes gistvoedingszout. Omdat dit ook bij de turbogist zit, en na een ronde al opgebruikt is. Zodra de gisting weer goed bezig is, giet ik het (troebel dus) over in een ander vat, in een poging zo veel mogelijk oude dode gistcellen achter te laten. Wanneer gist ontbindt kan er een zwavelproduct omtstaan, wat vaak niet gewenst is (rotte eieren lucht).

Ik hoop dat ie weer net zo lekker wordt als een nieuwe ronde met nieuwe gist. Dat bespaart me een zakje gist, en misschien doet het wel wat positiefs met het karakter. Eigenlijk als je iets vindt dat niet beschreven is, wilt niet zeggen dat het niet kan. Ik vind dat het altijd loont een experimentje te doen. Slaagt het dan heb je een nieuw recept, gaat het slecht ben je in ieder geval wijzer en weet je wat niet werkt.

Dunder lijkt me een vak apart en heb ik me nog niet aan durven wagen, al gaat dit eig altijd over rum zover ik gelezen heb... wat een 'gewone' suikerwash achterlaat zou het niet weten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Suikerwash van gewone geraffineerde suikers zijn altijd erg scherp dat is inherent aan het product . de suikerbiet . in geraffineerde suikers zit altijd nog resten ( denk aam vezels ) van de biet
Deze moet je daarom ook op hoog percentage afstoken om van de vervelende bijsmaken af te komen.
Voordeel van gebruik van geraffineerde suiker is alleen prijs en snel te verwerken
Een alcohol b.v. uit granen is minder scherp en na 2a 3x ovehalen op percentage rond 80 tot 88 % al bruikbaar voor velen likeuren .
Het zachtere karakter in smaak maakt het wat warme en voller zonder vervelende bijsmaak .
rietsuiker ( Caraïben suiker ) heeft ook weer een eigen karakter en daarom ook moet je daarbij rekening houden met te gebruiken stook temperaturen.
elk product is dat uiteindelijk anders dus ook de bewerking of verwerking .
het scherpe ligt dus meer aan de geraffineerde suiker en aan de gist dan aan alambiek .
De turbo gisten zijn de " opgevoerde " gisten door manipulatie maar ook de daarin aanwezige chemicaliën als soort kracht voer . deze fabrikanten eigen keuze aan toevoeging hebben invloed op smaak . wil niet zeggen dat turbo gisten allen slecht zijn maar voor dat kleine beetje winst krijg je bijsmaak als toevoeging erbij.
Er zijn dus vele andere gist keuzes die neutraler zijn en waarbij je zelf de toevoeging ( voeding ) kunt bepalen waardoor smaak niet de industriële karakter van de turbo krijgt .

Dunder zoals het was in de begin eeuw en het nu wordt geïnterpreteerd en uitgevoerd zit veel verschil in .
veel onzin en spookverhalen en vertekende overleveringen daaromtrent maken de meest wonderlijke samenstellingen .
In veel rum producerende is het daarom op basis van health regulations ook aan banden gelegd en sommige zelfs verboden.
Problemen met cholera , dysenterie en zelfs yersinia zijn in 19e eeuw in rum streken die voor de regelgeving heeft gezorgd.
Het vreemde vind ik dat als je in de oude boeken en boeken uit de sector ( dus niet de hobby boekjes ) kijkt er meer zinvols over is terug te vinden dan op internet en youtube .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geraffineerd betekend toch juist dat het gezuiverd is, en dus ontdaan van vezels en dergelijke? Tuurlijk, ze kunnen geen 100% suiker produceren, zal altijd vervuiling in zitten, maar vezels? Zou eerder aan lage concentraties mineralen denken als nitraat magnesium ofzo, maar kan het mis hebben.

Als de temp belangrijk is, heeft de gebruikte ketel toch wel deels invloed? Ik kan met mijn alambiek niet zo zuiver stoken dan anderen met gemak in een t-500 of graanvader met helm halen.
Bij een rumstook kom ik liever niet boven de 88°C (gemeten in hoogste punt vd brug).

Zijn die "chemicaliën" niet veel meer dan gistvoedingszout? Chemicaliën hoeven natuurlijk niet per defenitie slecht te zijn. Zoals citroenzuur of calciumcarbonaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de naam zou het wel doe denken dat suikers zo zuiver zijn maar vezels , foezels en inderdaad mineralen zijn in kleine percentages nog aanwezig ..
Het is geen raffineren als in distillatie .
De kwaliteit van basis product zoals suiker , gist is grootste noemer in smaak bepaling .
Bij slechter basis product om alcohol uit te stoken zal je hoger percentage prefereren . bij betere product kan een alcohol percentage lager toch een betere neutralere smaak hebben .
Daarom zijn graanalcoholen te prefereren bij likeuren maken
Grainfather en T500 zijn wat gehyped hier lijkt wel . Maar met veel andere types en een alambiek kun je zeer goede drank stoken en zeker de rum
Wil je hoger percentage is ook een aanpassing op een alambiek als een kolom te maken en met wat toevoeging ook de hoge alcoholen te halen .

Het zijn niet alleen gewone natuurlijk aminozuren En gewone gistvoedings zouten maar hogere concentraten aan fosfaten , polyfosfaten , zink e.d. waardoor die turbo gisten presteren

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Pikketanus ik weet dat van Zeeuws-Vlaanderen het nog een heel eind gaat worden naar het noorden des lands. Maar als je de kans krijgt, en er komt een nieuw molasse project. Probeer dan eens echte Molasse. Je ontdekt een wereld van smaakverschil. Toen ik jong was dronk ik Bootz Rum, en dacht dat is aardig. Toen dronk ik Bacardi , en wist het verschil. Bacardi puur is niet mijn ding. En ik drink mijn Rum altijd puur. Ik zeur, (ja ik weet het zelf) hier altijd in het kader van rum, om Arroyo te lezen. Heb al veel over Rum gelezen, maar voor mij , en sommige andere liefhebbers "de max". https://www.bostonapothecary.com/rafael-arroyos-lost-papers-on-rum/

Ik Drink sinds mijn 14/15 rum. Ben liefhebber, geen kenner, lekker is lekker, bocht blijft bocht.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?