Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 63 / 71

Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Fermentis M1, dat is nu m'n gist voor alle Whiskies, ietsje overgepitched ten opzichte van voorschrift. Denk dat ik een 15 a 20 gram op 20 liter gebruikt hebt. 

Die gist is sowieso super actief is me opgevallen, het hydrateren vooraf het toevoegen aan de wort hoeft ook echt niet. De eerste waarneembare activiteit is rond een uurtje of 4 na het toevoegen geweest.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is een lekkere gist, dat klopt. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker waar, bestel alleen nog gist voor andere pogingen dan Whisky. De Mangrove Jacks West Coast is goed door aan het vergisten bij m'n "rum" pogingen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een weekje verder te zijn valt de snelheid van vergisting me iets tegen, ik denk eerlijk gezegd dat de spirulina meer nadelen oplevert dan voordelen, hij gaat erg traag nog en niet een piekmoment van vergisting gezien (op de eerste keer spuiten van het gistvat na).

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb net het gistvat geleegd, gisteravond nog proberen te redden door de p.H. te verhogen en nieuwe gist toe te voegen maar het mocht niet baten. De aansteker bleef aan terwijl het pas 11 dagen bezig was en bij lange na niet uitgegist kon zijn, de gist is herhaaldelijk gestorven in het gistvat, er is uiteindelijk 3 keer gist toegevoegd.

 

Spirulina gaat de vuilnisbak in, ik weet niet precies waar het aan gelegen heeft maar er waren geuren en smaken aanwezig die ik niet kon plaatsen. De beste omschrijving die ik kan geven is een aardse chemische lucht, de smaak was vies als een infectie van iets (geen melkzuur). Of er iets in de Spirulina zit dat problemen oplevert bij kapotte cellen (als gevolg van het productieproces) of door osmose bij hele cellen is me onduidelijk. Ik heb wat door het internet lopen struinen maar alleen vage mogelijkheden gevonden.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan zijn dat Spirulina cyanobacteriën bevat die gifstoffen aanmaken. Misschien is het dat geweest.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goed mogelijk, ik had gedacht dat de productiemethode met filtreren, indikken en sproeidrogen genoeg zou zijn om van alles af te komen, helaas niet dus. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Toch hoop ik dat je hetzelfde weer probeert zonder spirlunia. Ben benieuwd naar rook smaak.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee niet hetzelfde maar wel rokerig, 60% whisky mout en 40% rookmout. Gaat nog steeds om de rooksmaak te behouden. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Omdat ik vanmorgen een mailtje zag van Erik dat er mout deze week gaat arriveren is het tijd om het volgende plan uit te doeken te doen. Nu is het volgende plan een combinatie van uitzoekwerk aan de kant wat de distilleerderijen in Islay doen (even terug naar de roots) en wat advies of misschien het kopiëren van een gedeelte wat Robbert in Mei heeft gedaan. Ik weet niet of ik het hier ergens vermeld heb maar Robbert heeft in Mei een Whisky gemaakt met een zeer aardig rookgehalte (we verschillen een beetje van mening hoe deze Whisky ingedeeld moet worden maar noem het maar gerust een Islay). 

 

Wat gaan we doen? Een rokerig kreng maken dat van de lippen tot en met de maag pijn doet om te drinken, terug naar de originele doelstelling van toen ik begon met deze hobby. Er komen wel wat aanpassingen ten opzichte van hoe ik normaal de Whiskies maak en adviseer.

 

De stort:

  • 3300 gram Whisky mout, 30 - 45 PPM fenolen van die heerlijke Schotse turf.
  • 2200 gram Rookmout, gerookt boven beukenhout, voor een intense rokerige smaak.

 

Gist:

Fermentis M1, favorietje Whisky gist.

 

Maischschema:

  • 30 minuten op 55°C
  • 45 minuten op 65°C
  • 30 minuten op 72°C

Dus geen stap van 80°C om de enzymactiviteit stop te zetten.

 

Vergisten:

Vergisten op het graan, de batch in 2 vaten verdeeld en 20 gram gist per vat toegevoegd. Dat klinkt heftig en is het ook wel (40 gram / 20 liter), behoudende hoeveelheid ten opzichte van Islay (die soms richting de 85 gram per 20 liter gaan).

 

Stoken:

Het enige verschil met normaal is dat de mout ook (deels) in de ketel belandt om zo wat meer verbrande smaken mee te krijgen.

 

Rijpen:

Op Eiken uit Slavonië, kijken of we de beloofde chocolade toetsen ook gaan zien.

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voor degene die het leuk vindt, onderstaande tabel is samengesteld op basis van verschillende bronnen, onder andere de websites van de destilleerderijen.

Opmerking: de maischschema’s staan er bewust niet bij, de reden is dat het maischen bij deze distilleerderijen ook iets anders gebeurd dan bij ons hobbyisten. Voor de geïntresseerde, deze werken met het spoelen van de granen en deze tussendoor laten rusten wanneer het spoelwater is afgevoerd naar een opslagtank, de derde spoeling trekt de restsuikers eruit en wordt bij de eerste ronde van de volgende batch herbruikt. De maischschema’s zijn hier onder andere deels te vinden  http://www.wormtub.com/distilleries.php#islay .

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De 01 Feb bij Bunnahabhain moet 1 - 2 PPM fenolen zijn, Excel werkt soms niet mee.

Beantwoorden
Berichten: 9
(@richart)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedemorgen heeft iemand een film hoe whisky te maken vanaf het malen tot het stoken...

Ik ben ermee bezig maar het wil niet echt lukken.

alvast bedankt 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Morgen Richart, er zijn vele wegen die naar Rome of in dit geval Whisky leiden. Om een goed antwoord te geven is het misschien makkelijker als je aangeeft welke apparatuur je hebt en welke grondstoffen je wilt gebruiken. Bij de filmpjes op internet dient er trouwens wel een gezonde scepsis te zijn omdat niet alles even goed klopt.

 

Als je wat meer informatie verschaft zal ik wat Youtube links neerzetten die ik als redelijk betrouwbaar zie, echter zullen deze wel in het Engels zijn. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Was ik onze Robbert bijna vergeten, hier heb je al wat nederlandse filmpjes;

 

Beantwoorden
Pagina 63 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?