Let wel dat je genoeg water gebruikt zodat de fles net de neiging krijgt te drijven, de reden is dat je het gewicht op het rooster dan beperkt. Dat rooster is bijvoorbeeld niet geschikt om 20 liter drank en een fles te ondersteunen.
ok, helder. Moet lukken in m'n Silvercrest inmaak automaat.
Even een test of dit topic naar boven komt met een nieuwe reactie.
Even een test of dit topic naar boven komt met een nieuwe reactie.
Ja hoor geen probleem hihihi.
Haha, toen ik dat bericht schreef was er wel een probleempje. Stephan heeft het gefixt in de tussentijd.
Het is weer een tijdje stil geweest aan mijn kant, gevolg van wat privé omstandigheden die niet zo heel spannend zijn. De hobby heeft in grote mate ook stilgelegen tot gisteren, sinds december weer een brouwsessie kunnen doen. Het mout van Erik dat al een tijdje lag heeft eindelijk de reis mogen beginnen om Whisky te worden, een tweede poging Ierse Whiskey met toevoeging van mout van Robbert.
- 500 gram donker mout van Robbert, zelf gemout (en een tikkeltje te hard gerookt 😉)
- 1000 gram Gerstvlokken
- 2800 gram Pale Ale Mout
- 850 gram Haver
- 350 gram Rogge
- 850 gram Tarwe
Schema was 20 minuten op 55°C, 70 minuten op 65°C, 10 minuten op 78°C en naar de 80°C doorgetrokken.
Reuk tijdens het maischen was heerlijk, koffiebonen, verbrand deeg, grasachtig en biscuit. Vanwege de toevoeging van het donkere mout is het weer een gitzwarte wort geworden, blijft wat mystieks houden zo. De gebruikte gist is de Fermentis Safspirit M-1 met wat toevoeging van carobe poeder en gekneusde laurierbessen, beetje om wat extra's mee te geven. Rijping op hout moet ik nog even over nadenken, ergens wil ik wat meer met het hout gaan doen dan normaal, waarschijnlijk wordt het Amerikaans Eiken blokjes, door de helft gezaagd en een week in een oplossing van wijnsteenzuur om te verouderen gevolgd door een warmtebehandeling en eventueel wat drank erbij, iets om deze week eens te bedenken.
Morgenavond zal het laatste mout dat nu ligt van Erik, een herhaling van de kinderboerderij (Pale Ale en Special B Mout met Kveik Gist), het maischen doorlopen. Enige verschil is dat hier wat Rogge en Tarwe aan is toegevoegd, na lang denken waarom ook alweer heeft het te maken met een aantal stoffen die in beide zitten en zouden bijdragen aan een betere vergisting. De link naar het Artikel weet ik even niet meer, meen dat ik op dat spoor gezet werd door iets van Millstone wat ik gelezen had. Deze versie wordt net als de voorgaande op walnootdoppen gerijpt in de hoop het chocolade en biscuit profiel weer te krijgen.
Verder ligt er nog zuurmout van Robbert waarmee binnenkort ook een Whisky wordt ingezet, ga vandaag eens nadenken over wat precies en een bestelling bij Erik plaatsen. De zuurmout zal pas op de 72 graden stap toegevoegd worden in plaats van het hele maischschema te doorlopen, dit vanwege het behoud van melkzuurbacteriën in de mout.
Na een tijdje bij de voorraad weg te zijn geweest heeft deze de tijd gehad om te rijpen, op het ogenblik staat het volgende nog te wachten op verdere afhandeling;
- 2 liter Blanke "Rum" van ik gok 60 a 65%, op basis van Rietsuiker, Keukenstroop, Vijgen en Rozenblaadjes, vergist met Mangrove Jack's West Coast. De reuk heeft iets floraals en ondanks de sterkte was deze al redelijk goed qua smaak, vanavond de hydrometer oppikken en verdunnen en op fles wegzetten.
- 1,5 liter versie ik weet niet hoeveel IJdele Hoop van 60% gok ik, gerijpt op een combinatie van Amerikaans Eiken gebrand op het fornuis en Bourbon Chips, ondanks het alcoholgehalte doet deze relatief zacht aan, wederom de hydrometer pakken, verdunnen en op fles wegzetten.
- 2 liter Medicinale Whisky rond de 45%, bestaande uit een combinatie van Geturf Mout en Tarwe, vergist met een eigen opkweeksel op basis van bloem, zuurkool en appelschillen, gerijpt op gebrand Amerikaans Eiken. Deze doet nog echt jong aan, de geur en smaak laten de mout nog stevig naar voren komen en ook zitten er medicinale geuren en smaak aan, pleisters kwam naar voren. Deze gaat binnenkort 2,5 uurtjes op 55°C verouderd worden om te kijken wat het wordt.
- 4 liter Brandy van 43%, uit het druivenconcentraat van Jan, vergist met Mangrove Jacks CL23 als ik me niet vergis en gerijpt op onbehandeld Frans Eiken (dank u Robbert). Het heeft wat tijd nodig gehad en tweemaal verouderd op 55°C maar de smaak begint nu goed te worden, hint van groene appel of druiven, houtinvloed laat m tanig optrekken en hij doet me denken aan een niet zoete, droge cognac. Gaat de fles in als ik nog genoeg flessen heb liggen heet dat.
Onderhand ook de trotse eigenaar van een 1 liter Alquitara, beetje mee gespeeld qua alcohol-vrije Gin (met name om de smaken tijdens destilleren met zo'n type ketel te snappen) en Robbert's Lemon and Lime recept te maken. De alquitara gaat dienen voor likeur experimentjes op de achtergrond.
Ondanks het feit dat ik weinig gebrouwen of gestookt heb, is de vrije tijd niet gaan zitten in het plannen wat ik dit jaar wil gaan proberen. Het proeven van alles wat staat te rijpen heeft wel weer dat kriebelende gevoel teruggebracht dus jullie gaan weer meer van me horen.
Er is op de achtergrond wat discussie geweest en ik kan een update geven over het nieuwe recept dat waarschijnlijk volgende week ingezet wordt, ik wil even wat spreiding houden met de andere vaten die straks instaan qua einddatum van de gisting.
De stort
- 50 gram Rogge mout
- 750 gram Speltmout
- 750 gram Tarwe mout
- 1500 gram Vienna mout
- 2000 gram Gerstvlokken (ongemout)
- 500 gram Zuur mout uit het laboratorium van Robbert.
De Rogge wordt toegevoegd vanuit het oogpunt de vergisting te verbeteren, vandaar ook het lage aandeel. De Zuur mout is van Robbert afkomstig, de rest wordt geleverd door onze Forumleverancier Erik van Bio-brouwmaat.
Maischschema
- Water opwarmen naar 55°C.
- Toevoegen Rogge / Spelt / Tarwe / Vienna / Gerstvlokken
- 55°C aanhouden gedurende 25 minuten
- Opwarmen naar 65°C.
- 65°C aanhouden gedurende 70 minuten.
- Opwarmen naar 72°C.
- Aanhouden gedurende 15 minuten.
- Toevoegen van Zuur mout.
- 20 minuten op 72°C.
- Filteren en in het gistvat natuurlijk laten afkoelen tot kamer temperatuur.
- p.H. correctie wanneer het afgekoeld is en dan gat de gist erbij.
Wat ik qua hout hiermee ga doen is nog niet definitief, ergens denk ik aan een batch split (dus bijvoorbeeld 4 x 500 ml in aparte flessen) en deze met ander soort hout verouderen per batch. Suggesties hiervoor zijn welkom.
Oke duidelijk . Dank u
Even onderuit met alchemist zijn creaties .
Alchemist weet dat ik soms wat kritisch ben en toch durfde deze dappere vriend zich opnieuw te wagen aan mij een sample te sturen .
De eerste die Alchemist mij vroeg te proberen was de " ijdele hoop " ik denk nu ongeveer 2 j geleden als het eerste project van alchemist en nu kreeg ik de nieuwe " op doktersrecept "
Ik heb ze nu ook maar even naast elkaar gezet .
de " ijdele hoop " is nu door tijd flink gerijpt en de mout en rooksmaken zijn hoewel zachter in bite nu ronder aanwezig . Duidelijk nu een klassieke vorm van Whiskey in een eigen jasje van Alchemist.
De nieuwe " op doktersrecept " is ondanks vermoedelijke poging van veroudering zeer jong en fragiel nog in smaak en moet nog groeien wat zeker vruchten zal afwerpen .
Opvallend is de achtergrond van een melkzuren vergisting wat de smaak van de mout wat accent geeft . De rooksmaak is mild maar zal met rijping groeien .
Vergeleken met ijdele hoop op eerste indruk een zachtere maar zal ook een goede opvolger kunnen worden .
mits een kleine nabewerking . Een kleine hint van enthousiastme in opvang van iets naloop is bespeurbaar .
Met een kleine " ingreep " te corrigeren en daarna met rijping een zeer goede whiskey .
Aan de fles ijdele hoop is te zien dat deze in zeer goede aarde viel . Deze zou zeker niet misstaan op de plank bij slijterij .
De nieuwe " op doktersrecept " zal in komende maanden door rijping nog veel groeien en zeker evenaren .
Alchemist ik hoop nog vaak te mogen genieten van jou creaties .
Na het pensioen van Erik was het even tijd om te gaan kijken hoe verder, verder spelen met granen en honing als amylaseleverancier, wachten op iets waar Jan mee bezig is, aantal opties bleven over.
Online zijn er wel wat mogelijkheden om mout geschroot te verkrijgen maar niet geheel waar ik naar op zoek was, hoog PPM gehalte met turf. Merendeels levert mout met een lager aandeel aan turf, wat begrijpelijk is aangezien het meeste mout voor de bierbrouwers is en weinig mensen zitten te wachten op een asbak met schuim (ikzelf uitgezonderd). Erik leverde tussen de 30 en 45 PPM fenolen mout maar ik wil hoger gaan zitten.
Na wat whatsapp berichten met onder andere Robbert en Jan, een combinatie tussen waar mout te krijgen is en invoerkosten vanuit het Verenigd Koninkrijk, een hoop mouten die je alleen in grote getalen kunt krijgen heb ik eindelijk een 50+ PPM mout gevonden die ik in Nederland kan bestellen.
Eigen destillaat geïnspireerd op Islay is terug op de planning. Wel 25 kilogram in één keer, dat betekend dus voor 4 brouwsels voorraad. Het schroten ga ik waarschijnlijk bij een ander forumlid doen, ze heeft al aangegeven mij en de turfmout te willen tolereren voor een paar uutjes max 😉 .
Er staat nu een gistkweek op met jeneverbessen en carobe, in het verleden al eens gebruikt en wil kijken wat dit doet met een heftige. De overige 3 brouwsels denk ik nog even over na maar zullen in relatief rap tempo achter elkaar gemaischt worden. Opties blijven zeewier toevoegen aan de vergisting voor de zilte smaak, of in de destilleerketel om eens gek te doen, even wat gedachtes op rij zetten.
Kijk, ook iemand die van een smaak als asbak houd.
Ben heel benieuwd naar de bevindingen na het destileren. Ben in ieder geval al heel blij met de link 😉
Ik weet niet of het stom toeval is of het feit dat ik de link hier gepost had maar de 25 kg versie van het turfmout is uitverkocht 🤣 . Weer een les geleerd, links pas delen nadat ik het zelf besteld heb, of jullie zelf laten zoeken....
Ik heb net een 15 kg besteld en dit zal geleverd worden bij een forumlid, binnenkort gezellig over de vloer en dan gaan we schroten.
Het gaan 3 versies worden, alleen de eerste ben ik over uit vooralsnog.
- 6000 gram turfmout 50+ PPM van de eerdere link
- 100 gram chocolade mout van Robbert
Geen zeewier of iets nog, dat wordt iets om vandaag eens uit te zoeken.
@Alchemist: Kijk ook eens voor toepassingen van zeewier op deze site. Ik ken Nils Koster (uit de tijd dat ik nog heel actief kaas maakte) als een heel enthousiast persoon en ik denk dat hij een nieuwe toepassing van zeewier heel interessant zal vinden... Het is overigens heerlijke kaas die hij maakt!
Ik ben iets verder met het zeewier verhaal, oorspronkelijk gekeken naar blaaswier omdat dit voorkomt in Schotland en ook ingezet wordt als kunstmest voor de gerst. Echter heb ik dit ooit eens gebruikt als maceraat voor een Whisky is dat is veruit het meest smerige dat uit m'n keuken is gekomen, het mist ook het zilte waar ik naar op zoek ben, het heeft eerder een vieze smaak die ik moeilijk vind om nu te omschrijven.
Wat zoekwerk leverde me suikerwier op, ookwel bekend als kombu. Er zijn een aantal bierbrouwers die het gebruiken in combinatie met geturfd mout om een bier mee te brouwen. Iets wat meer leeswerk bracht aan het licht dat dit type wier gebruikt wordt vanwege de beschikbaarheid, niet de smaak. De smaak in het bier wordt omschreven als niet visachtig maar mild en zoet, leuk maar niet waar ik naar op zoek ben.
Bij een zeewier bier genaamd Selkie zijn ze overgegaan naar andere soorten wier, eentje hiervan heeft in het verleden al eens m'n aandacht gehad, dulse zeewier. Zilte rokerige smaak staat vaker vermeld, het rokerige wordt sowieso geleverd door de turfmout, de vraag blijft of de zilte smaak overblijft na het stoken of niet.
Ik heb dit soort wier gevonden bij Pit&Pit, 35 gram voor 6 euro.
Nu wordt het tijd om te gaan nadenken over hoe het wier te gebruiken en de hoeveelheid ook.
Opties die ik overweeg zijn;
- Toevoegen tijdens het maischen, misschien een gedeelte van het maischwater vooraf overhevelen naar het gistvat en de uiteindelijke temperatuur naar 90 graden te verhogen. Deels denk ik na over die temperatuur om de extractie van de peatsmaak zoveel mogelijk te realiseren, is bij de grote jongens de temperatuur van de laatste spoeling om ook zoveel mogelijk suikers eruit te trekken.
- Vooraf koken in weinig water zodat het uit elkaar valt, dat toevoegen aan het gistvat na het maischen. Om zo weinig mogelijk verstoring tijdens het maischen aan te brengen.
- Malen en toevoegen aan het gistvat, hier rijst alleen de vraag of ik geen ongewenste invloed op de vergisting krijg. Een vroeger experiment met spirulina verknalde al eens een vergisting en ik weet niet in hoeverre zeewier iets gaat doen met de vergisting.
Als iemand nog een suggestie heeft van een zeewierachtige die met name een zilte smaak heeft, hoor ik dat graag.
Vanmorgen een mailtje gekregen dat vanuit Veghel een pakket met 20 kilogram mout vertrokken is (waarvan 15 de 50+ PPM mout is), donderdagavond langs bij het forumlid waar dit geleverd wordt en met de hand schroten. Als ik me niet vergis zal de schrootmolen in kwestie een restauratie projectje van Robbert zijn.
Ook is er zeewier of aanverwante besteld;
- Zeekraal
- Zeesla
- Dulse zeewier
Een geurtest zal uitwijzen welke van deze drie gebruikt gaat worden, wat leeswerk op het internet geeft voor alle drie mogelijkheden qua samenstelling van de mineralen / vitamines / vetten.
Het wier zal gewoon tijdens het maischen mee doen, waarschijnlijk een 20 gram product op een batch hoeveelheid van 20 a 22 liter.