Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 67 / 68

Alchemist
Berichten: 1905
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het zeewier is vandaag aangekomen, tijd voor een geur en smaak test. Nu wil ik vooraf vermelden dat ik geen fan ben van zeewier, sushi kan me behalve de vis ook bespaard blijven vanwege de sterke smaak van de nori.

 

Met enige tegenzin tijd om te ruiken en proeven dus.

 

Zeekraal zilt (gedroogd):

Geur: begint met de geur van goedkope gedroogde bieslook, of daar moest ik als eerste aan denken. Aan het einde komt net een nori geur door, heel flauwtjes.

Smaak: zout zout zout, dit wordt ook gebruikt als alternatief voor zout en ik begrijp nu goed waarom, in het begin overheerst deze smaak. Aan het einde als het even tijd krijgt in de mond komt een hele delicate zeewiersmaak langs, niet onaangenaam.

 

Dulse zeewier (gedroogd):

Geur: brengt me terug naar de zee, niet zo een heftige geur als kelp maar sterk aanwezig. Gelaagde geur die wat op en neer gaat, de omschrijving gaf ook rokerig aan maar die mening deel ik niet, denk aan een medium kelp variant.

Smaak: het begon met tegen m'n gehemelte te plakken en het idee of het heel zilt was, duurde wat langer dan bij de zeekraal. Kelpsmaak is bij deze duidelijker aanwezig maar zacht en niet storend, er zit nog een olieachtig element in wat voor rooksmaak kan worden aangezien.

 

Zeesla (gedroogd):

Geur: dit is de zee, niet zoals kelp maar meer de geur die je ruikt wanneer je op een druilerige waaierige dag over het zand loopt. Krijg ergens ook de associatie met algen op steen.

Smaak: niet complex of divers, gewoon een zachte kelpsmaak met een eigen randje, denk iets olieachtigs zonder veel bijsmaak. Blijft lang op de tong liggen maar niet geheel spannend, de eerdere twee deden meer.

 

Alle drie zijn ze te pruimen eerlijk gezegd tegen m'n eerdere verwachtingen in. 

 

Ik denk dat de zeesla afvalt omdat ik het zilte mis waar ik wel naar op zoek ben in de Whisky, geur en smaak zijn niet storend maar niet speciaal genoeg om een gokje mee te wagen, ik zal deze ook afstaan. Wel vreemd omdat de omschrijvingen allemaal zilt vermelden.

 

Nu is de vraag wat ik doe met de overige twee, de zeekraal lijkt op het ogenblik meer een goede keuze om een aantal elementen zoals Jood en Mangaan in de wort te krijgen, de vraag is of het zoute overdraagt aan de smaak of niet.

Het dulse zeewier heeft een breder bereik aan geur, de vraag blijft dit een zilte of zeewier geur en smaak gaat meegeven aan de whisky.

 

Ik had verwacht een duidelijkere voorkeur te hebben voor een van de drie, echter missen alledrie een sterk zilte reuk waar ik wel op gehoopt had. Eerlijk gezegd zijn deze drie wel droog geproefd, misschien dat de smaak meer uitkomt in de geur bij het maischen en vergisten.

 

Nog geen definitief antwoord op het ogenblik, ik ga even de mond spoelen met een flesje wijn en denk er op het gemak over na.

 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@alchemist spoel de zeewier die je niet in de eerste instantie wil gebruiken  in licht zuur water spoel nog eens na.  Proef dan opnieuw  . Eventueel kun je de zeewier in Tupperwarebix of zipbag even licht laten fermenteren en dat of in  beslag gebruiken of drogen en met turf gebruiken bij het roken . 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@robbert Goede tip, zal ik morgen eens doen en terugkoppelen. Melkzuur, fosforzuur, citroenzuur,  rode wijn azijn of wijnsteenzuur?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@alchemist fosforzuur of melkzuur

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@robbert Prima 👍 👍 👍

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1905
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Even een update.

 

Donderdagavond langs geweest bij Knooier waarbij ik de 15 kilogram mout met de hand geschroot heb, waarschijnlijk de meeste moeite die ik tot nu toe in een Whisky gestopt heb 😆 . Gok een anderhalf a twee uur aan het draaien geweest met de hendel maar het ging verder prima. Tijdens het openen van de doos en het schroten van het mout viel me de rookgeur nog een beetje tegen moet ik zeggen, Knooier daarentegen liep af en toe weg of gaf duidelijk aan de rook wel te ruiken.

 

De rookmout heeft daarna tot zaterdagmorgen bij mij thuis gewacht voordat ik deze weer in m'n handen had, Whisky en bier proeverijtje gedaan wat er nogal in hakte. Zaterdagmiddag was het appartement redelijk gevuld met een turfmout geur, hoop doet leven.

 

Zondag werd het tijd om ermee te gaan maischen en toen werd ik overspoeld door nostalgie vanwege een vakantie naar Islay, wat dit gehele hobbytraject in gang heeft gezet. Rook is aanwezig, ook nog stevig te ruiken in de bostel na het brouwen.

 

Maischen is als volgt uitgevoerd;

  • 5000 gram 50+ PPM Mout en 200 gram chocolademout van Robbert, 2 gemalen mineralen tabletjes
  • 20 minuten op 55 graden, p.H. correctie naar 5,5.
  • 60 minuten op 67 graden
  • 5 liter afgetapt en gekoeld in het gistvat, aangevuld met 5 liter
  • 20 minuten op 72 graden
  • verhoogd naar 90 graden
  • gefilterd, gekoeld en in het gistvat gedaan

 

De toegevoegde gist is opgekweekt uit carobepoeder en jeneverbessen (en de rest). In het begin een zware rookgeur met kleine vleugjes van granen en chcocolade waar te nemen met de neus boven de wort.

 

Sinds vannacht staat het vat het geluid te maken van een beetje dorstige hond, vat vanmorgen maar in de douchebak geplaatst omdat ik nog verwacht dat deze uit het waterslot gekropen komt. De geur uit het waterslot is met name de gebruikte jeneverbessen bij het kweken van de gist, in het verleden sowieso opgemerkt dat de rookgeur zich als een bloem opent tijdens de vergisting dus dat deze vooralsnog weinig aanwezig is zie ik niet als iets om me ongerust over te maken.

 

Beantwoorden
3 Reacties
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@alchemist erg leuk om te lezen en ben benieuwd naar het eindresultaat.

Even wel twee vraagjes van een beginneling, waarom de toevoeging van de mineralen tabletten.

En waarom had je 5 liter afgetapt?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@erika

Mineralen tabletten hebben 2 functies enerzijds om het maischen te verbeteren,  anderzijds om tijdens de vergisting bepaalde mineralen (bijv. Mangaan) te leveren die de gist goed kan gebruiken maar leidingwater niet levert.

 

De 5 liter aftappen is omdat dit niet boven de 71 graden is geweest en de melkzuurbacteriën die mogelijk op de mout zitten, niet afgestorven zijn.

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@alchemist super bedank 😊 

Zo leren we weer elke keer meer!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1905
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Afgelopen zaterdag is er weer gebrouwd, deze keer met het zeewier.

 

De stort;

  • 6000 gram turfmout >50 PPM.
  • 200 gram zuurmout
  • 20 gram zeekraal
  • 10 gram dulse zeewier

 

De keuze voor 2 soorten en de hoeveelheden zijn meer een impulsieve beslissing geweest dan echt een afweging.

 

Maischschema was als volgt;

  • 55°C gedurende 25 minuten, p.H. correctie naar 5,5 met fosforzuur
  • 66°C gedurende 70 minuten
  • 72°C gedurende 30 minuten

 

De opbrengst qua S.G. waarde is wat lager dan dat ik vooraf verwacht had, 1.057. 

Ook de geur en smaak van het zeewier was zo goed als niet te herkennen, dus voor degene die iets soortgelijks overweegt, je kunt stevig erboven qua hoeveelheid gaan zitten.

 

De vergisting is ingezet met Fermentis M1 omdat de eigen gistkweek nog niet zo sterk ging, natuurlijk ging de gistkweek de dag erna zo stevig dat dit in de koelkast wacht op de volgende brouwsessie.

 

De eerste vergisting met het >50 PPM turfmout loopt aan op het einde dus wordt het binnenkort tijd om te gaan destilleren, gok woensdag vooralsnog.

 

 

 

Beantwoorden
ErikA
Berichten: 42
Registered
(@erika)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik was al benieuwd hoe het ging met de turfmout. Ben namelijk erg benieuwd of je de rooksmaak terug gaat vinden.

Van de week zag ik dat er weer een zak van 25 kilo binnen gekomen was, dus direct besteld.

Jammer dat je het zeewier niet mee krijgt, maar ja als je niet probeert weet je het nooit!

 

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@erika Haha het turfmout is steeds uitverkocht inderdaad, spijt heb ik wel een beetje van die link delen 😆 . Ik heb nog liggen voor een brouwsessie met wat granen, dat zal waarschijnlijk dit weekend gebeuren. Dan komt het brouwen heel eventjes stil te liggen om de balans op te maken en af te wachten totdat een molentje vanuit het hoge noorden arriveert en deze eens wat liefde te geven voordat ik weer mout etc. ga bestellen.

 

Het zeewier moet waarschijnlijk in grotere hoeveelheden gebruikt worden, Robbert heeft me dat van te voren ook al gezegd maar ik wilde kijken wat een ondergrens zou zijn.

 

De zeekraal zit nu ook bij een gistkweek met appelschillen, yoghurt en meel. Kijken waar ik die voor wil gebruiken nog.

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@alchemist ook al heb je spijt, ben je toch dankbaar 😉 . Ik heb het alvast voor de voorraad gekocht, ga volgende week weer maischen dan eerst met 35ppm, om een beter resultaat te krijgen dan met de eerdere poging.

Ik heb twee keer per week de site gecontroleerd of er voorraad was en dus direct toegeslagen. Ik heb een lege box waar 5 kilo in kan, dus als je nodig hebt..

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@erika Bedankt voor het aanbod maar ik heb nog een 5 kg liggen. 

 

Ik moet toch even gaan kijken waar ik me nu verder op wil toespitsen eerlijk gezegd. Ik heb een drietal boeken gekocht die gaan over Whisky productie (oudste komt uit 1946) en wil wat nieuwe ideeën opdoen, misschien voorlopig met name wat lezen. 

 

Ik heb nu lang genoeg lopen te experimenteren en ga eens kijken om de registratie van batches etc. wat beter te doen. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@alchemist zeewier kan tot 50 gr per te verwachten liter opbrengst. . uitgaande van 3,5 kilo stort per liter opbrengst zou je dus op 6 kilo rond de 80 gr droog kunnen gebruiken .

Wanneer je de zeewier even roostert komen de smaken beter door .

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@robbert Goede tip, en het roosteren in de oven op 200 graden?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@alchemist even op een hete gietijzeren plaat . Maar kan ook jn oven heel kort op 220 gr

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7654
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@alchemist zeewier kan tot 50 gr per te verwachten liter opbrengst. . uitgaande van 3,5 kilo stort per liter opbrengst zou je dus op 6 kilo rond de 80 gr droog kunnen gebruiken .

Wanneer je de zeewier even roostert komen de smaken beter door .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1905
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Tijd om dit topic weer eens aan te vullen, beetje geleerde lessen in de tussentijd.

 

De versie met Turfmout en chocolade mout is gerijpt op Amerikaans Eiken wat stevig geroosterd was, Char Level 4 in de afbeelding. Vandaag gebotteld, opbrengst was 1,5 liter van 42 waarbij de turfsmaak en geur goed aanwezig is. Een aantal proefflesjes gaan richting 4 kameraden om wat feedback te krijgen, ik ben er zeer zeker gecharmeerd van, vooral gegeven de leeftijd.

 

De versie met Turfmout, Zuurmout en Zeewier is ietwat meer een les geweest. Ik had Robbert moeten volgen en het aandeel zeewier moeten verhogen, dat is nagenoeg niet op te merken in het destillaat. Ik heb Limousine Eiken gebruikt wat Ruud1 me opgestuurd had, geïnspireerd door een Ierse Whiskey die ik laatst geproefd had heeft het hout wat wijn mogen opnemen.

Ik heb het hout in de oven gedroogd, gebrand, wijn laten opnemen en wederom gedroogd in de oven. Dat laatste is waarschijnlijk een fout geweest, toen het hout in het destillaat werd gelegd verdween de roze kleur van het hout en werd het naar binnen getrokken. Ik vermoed dat het hout dusdanig droog was dat de wijn en kleurstoffen naar het midden van het hout zijn getrokken waarbij het uiteindelijk niet meer terug in de vloeistof is gekomen. Volgende keer laat ik het hout drogen aan de lucht nadat de wijn is toegevoegd. Zelfde als bij de eerste wordt het uitgedeeld aan hetzelfde viertal.

 

In de tussentijd zijn nog een tweetal vergistingen opgestart, eentje bestaande uit 1 kilogram Viking Enzym Mout en 5 kg Cookie Malt, ook van de noormannen. Deze heeft de vergisting met een combinatie van Fermentis M1 en Mangrove Jacks doorlopen, geen bewuste keuze maar was afgeleid tijdens het brouwen. Deze gaat vanmiddag de tweede ruwstook krijgen en binnenkort de fijnstook. Rijping gaat gebeuren op Japanse Ceder wat eindelijk binnen is gekomen na 2 maanden, laten we het een Japanse Whisky inspiratie noemen.

 

De andere vergisting is een combinatie geweest van restjes eigenlijk, 3 kg turfmout (50 PPM), 1 kg havervlokken, 1 kg tarwevlokken, 500 gram roggevlokken, wat zuurmout en chocolade mout van Robbert. Vergisting loopt met een opgekweekte gist uit voornamelijk appelschillen. Verloop is rustig dus deze heeft nog even. Nog niet een idee wat ik hier mee wil, ergens denk ik aan een herhaling van het behandelen van hout maar dan met een andere drank en aan de lucht te laten drogen.

 

Afgelopen woensdag ben ik bij Knooier geweest om voor de eerste keer als een Italiaanse oma met een brander en ketel een volledige stort van rogge(mout) te maischen. Een hele leuk dag met de langste brouwsessie (tot nu toe) voor me. Maischen in een grote ketel werkt prima, alleen tijdens het filteren kreeg ik een beetje een hernieuwde liefde voor m'n Grainfather 😉 . Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en loopt de vergisting hopelijk.

 

Huidige planning staat nog even niet vast, sowieso zal het eerst tweemaal melasse vergisten worden om Rum mee te maken, deze pik ik morgen op als het goed is.

 

De 3 walsen molen van Jan zal binnenkort ook binnenkomen, dat vraagt eigenlijk om te gaan schroten, op het ogenblik ligt er weinig graan hier, denk iets van 4 kilogram roggemout nog maar dat heeft nog even niet de voorkeur 😆 . Ik moet nog even denken wat ik wil, de temperaturen kunnen op redelijk korte termijn ook wat te hoog worden voor fatsoenlijke graan vergistingen, anderzijds wil ik de molen graag gebruiken. We zullen het wel zien.

Beantwoorden
4 Reacties
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@alchemist ik was al aan het wachten wanneer je een update zou geven.

Hoe lang heb je de turf/choco en de turfmout/zuurmout  laten rijpen?

En ben heel benieuwd hoe andere de whisky beoordelen. Hopelijk nu wat meer turf smaak gevonden.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

@erika de turf choco versie heeft ergens sinds de 2e week van mei staan rijpen. De turf zuurmout korter, die is ingezet op 24 mei maar wel eenmaal verouderd.

 

Turf ruik en proef je, geen Islay maar al stukken beter dan vorige pogingen.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1905

En de andere is licht gebleven.

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 42

@alchemist dacht dat de whisky minimaal 3 maanden op chips moet rijpen?

Maar waar heb je die mooie flesjes vandaan? Zit zelf ook te kijken voor flesjes

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 109
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

120 ltr van 40% klaar,maar stook nog min.60 ltr in Roemenië gestookt van bio maismeel uit Roemenië  om dat daar de maïs zoeter en bio is havermout en zemelen,gerijpt op eiken en door iedereen als lekker bevonden.simpel lekker en kost niets.en heel primitief gestookt,

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 283
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@alchemist Idd heel mooie flessen, ook benieuwd waar je die vandaan hebt (tenzij ze van de slijter komen en je ze eerst hebt leeggedronken 😉 )

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1905
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het delen van links hier resulteert meestal erin dat ik het daarna zelf niet meer kan bestellen 😆 , maar prima. De flessen op de foto's;

 

500 ml Apothekersfles  (ik meen dat Zuidam deze ook voor de jenevers gebruikt)

60 ml Proeffles

 

@erika Er is niet direct een minimum voor de tijd van rijpen, het is afhankelijk van de drank, hoeveelheid en type hout. Dat en hoeveel houtsmaak je erin wilt hebben, meestal zien de Whiskies bij me het hout rond een maand, maar smaak bepaalt. 

Beantwoorden
Alchemist