De vergisting is terug naar ongeveer een 1 CO2bel per seconde door het waterslot, de heftigste vergisting zit erop. Ik heb aan het waterslot geroken om te bepalen of er wel nog rookgeur aanwezig is, dat lijkt steeds steviger naar voren te komen.
De geur begint ietwat donker zoet, de rook komt langs en in het stuk waar normaal de ongebrande turf zit bevat wat anders, met name zilt wil ik zeggen, misschien iets zwavelachtig zelfs.
De Japanse ceder versie is op fles gedaan, kleur blijft licht en de invloed van het hout op de smaak is ook ietwat subtiel. De hoofdsmaken zijn gebakken koekjes, sandelhout, gebrandde suiker. Ik denk dat deze eerst nog een maandje op fles mag staan voordat ik er 2 geef aan wat onderhand bijna m'n vaste proevers zijn geworden.
Morgen staat het destilleren van de Peat & Weed Deux op de planning, ik heb deze vandaag overgeheveld, rooksmaak / alcohol en nog iets zwaars kwamen me tegemoet toen ik de deksel opende, ben benieuwd wat me deze gaat opleveren. Het Limousin Eiken behandeld met wijn heeft geduldig gewacht dus hopelijk aan het einde van de dag kunnen het destillaat en het hout kennis maken. Daarbij is wel de kanttekening hoe ik me morgen ga voelen 😉 staat een anderhalve meter bierproeverij (of verjaardagsfeest) gepland.
Eindelijk gisteren een stap kunnen maken met het experiment op het graan gisten of niet.
Eerst hebben we een mash gemaakt op de nieuwe manier, dus op het graan. We starten met een best hoge SG 1090 en ging door tot 1010. Dit verstookt tot 4 liter 30%.
Daarna de oude vertrouwde methode gedaan. SG 1065 tot 1008. Eindelijk 5 liter op 25%.
Beide ruw stoken geproefd en moet zeggen de methode gisten op het graan geeft veel meer diepgang in de smaak dan de oude methode.
Maar wat daarvan overblijft in de fijnstook, zal ik nog met jullie delen.