Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 68 / 69

Alchemist
Berichten: 2469
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

De vergisting is terug naar ongeveer een 1 CO2bel per seconde door het waterslot, de heftigste vergisting zit erop. Ik heb aan het waterslot geroken om te bepalen of er wel nog rookgeur aanwezig is, dat lijkt steeds steviger naar voren te komen.

 

De geur begint ietwat donker zoet, de rook komt langs en in het stuk waar normaal de ongebrande turf zit bevat wat anders, met name zilt wil ik zeggen, misschien iets zwavelachtig zelfs.

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

Het hout ligt nu te drogen aan de lucht, Limousine hout van Ruud1 wat ovengedroogd, geschroeid en wijn heeft opgenomen. 

1625389363-20210704_110043.jpg
Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 62

@alchemist dat zijn wel hele mooie blokjes

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@erika Haha bedankt, het werk valt eigenlijk wel mee om deze te maken.

  • Op 190 graden gedroogd gedurende 90 minuten
  • Geschroeid op het fornuis
  • Dag of 3 met een beetje wijn (wel een kleinere fles van deze wijn) liggen weken.
  • Nu is het aan de lucht aan het drogen totdat de drank gedestilleerd is

 

De gedachtegang om een complexere "Whisky" te maken is deels in navolging van dit artikel en een Ierse Whiskey die ik hier heb staan. De vorige poging had wat problemen met de uitvoering dus wilde ik graag een nieuwe poging doen, deze versie heeft veel minder en minder snel de wijn opgenomen. Ik hoop dat de wijn straks bij het rijpen niet naar het midden van het hout trekt zoals de vorige keer en ik meer effect ga bemerken bij de Whisky. 

 

Het interessante zal zijn in hoeverre de rooksmaak overblijft, of het chocolade mout ook nog invloed heeft op de hoeveelheid rook die overblijft of niet. Het is ergens een combinatie geworden van Peat Smoke en Peat & Weed, wederom als experiment. Ik heb goede hoop dat deze in de buurt gaat komen van wat ik oorspronkelijk wilde bereiken, rauw, zilt en rokerig.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

De Japanse ceder versie is op fles gedaan, kleur blijft licht en de invloed van het hout op de smaak is ook ietwat subtiel. De hoofdsmaken zijn gebakken koekjes, sandelhout, gebrandde suiker. Ik denk dat deze eerst nog een maandje op fles mag staan voordat ik er 2 geef aan wat onderhand bijna m'n vaste proevers zijn geworden. 

 

Morgen staat het destilleren van de Peat & Weed Deux op de planning, ik heb deze vandaag overgeheveld, rooksmaak / alcohol en nog iets zwaars kwamen me tegemoet toen ik de deksel opende, ben benieuwd wat me deze gaat opleveren. Het Limousin Eiken behandeld met wijn heeft geduldig gewacht dus hopelijk aan het einde van de dag kunnen het destillaat en het hout kennis maken. Daarbij is wel de kanttekening hoe ik me morgen ga voelen 😉 staat een anderhalve meter bierproeverij (of verjaardagsfeest) gepland.

1626528728-20210717_124402.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@alchemist niet enkel 'experts' laten proeven he, als dummie hou ik me aanbevolen. 😉  Zo ben ik

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
Topic starter
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Gisteravond de tweede overhaal gedaan van Peat & Weed Deux, niet geroken en nog niet geproefd, wel is het duidelijk dat de andere manier van het hout te behandelen wel de vruchten afwerpt in ieder geval qua kleur.

1627312449-koper.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

Ik ben vergeten hier nog opvolging aan te geven, een collega heeft afgelopen zondag Peat & Weed 1 met versie 2 vergeleken, de tweede had ook meer smaak dan de eerste. Ondanks dat het op het label staat  (maar niet gelezen) had hij wel de invloed van de wijn opgemerkt. M'n broertje was er ook over te spreken, zelf zal ik 'm t.z.t. proeven.

 

Ik moet nog de 2e overhaal doen van een andere Rokerige Whisky die ik gemaakt heb, 100% 50 PPM Turfmout vergist met Saison Gist (aangezien die wat peperigs deed bij de Rum). Houtsoort kijk ik nog wel naar.

 

De komende twee Whiskies op het programma zijn geen Schotse Whiskies, tijdens wat onderzoek doen om toch weer het schrijven van de handleiding op te pakken, zijn er 2 andere stijlen die eerst gemaakt gaan worden.

 

Irish Pot Still Whiskey:

 

Stort:

  • 60% Gemoute Gerst (Viking Pils Zero Mout)
  • 35% Ongemoute Gerst (komt vanuit DeMolenwinkel.nl)
  • 5%   Ongemoute Haver (komt vanuit DeMolenwinkel.nl)

 

Gist:

Het wordt een melkzuurvergisting, de gist is opgekweekt uit witte kool, melk, bloem. Redelijk procedé onderhand en de deegbal is nu nog aan het rusten voordat ik er verder mee kan. 

 

Voorbehandeling:

Haver wordt van te voren bevochtigd met melkzuur en water (denk een mengsel te maken met een p.H. rond de 4).

 

Maischen:

  • 45 graden gedurende 15 minuten
  • 55 graden gedurende 20 minuten
  • 65 graden gedurende 60 minuten
  • 78 graden gedurende 10 minuten

 

Destilleren:

  • Eerste en tweede overhaal in de 10 liter Alambiek, van begin tot einde alles opvangen
  • Derde overhaal in de AirStill (vanwege volume) met het kruidenmandje gevuld met koperen zadels, scheiding wordt hier gemaakt.

 

Rijpen:

Wordt een mix van Sloveens en Amerikaans eiken wat behandeld is met een Merlot uit Chili (ligt nu te drogen).

 

De andere wordt een Bourbon met Mais / Gerst / Rogge, moet alleen nog kijken naar de stort, hout en maisch schema. De gist wordt nu opgekweekt uit perenschillen en bloem, ben nog niet overtuigd dat het wat doet en ik hou Lallemand LalBrew Ale Yeast achter de hand.

Beantwoorden
ErikA
Berichten: 62
Registered
(@erika)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eindelijk gisteren een stap kunnen maken met het experiment op het graan gisten of niet.

Eerst hebben we een mash gemaakt op de nieuwe manier, dus op het graan. We starten met een best hoge SG 1090 en ging door tot 1010. Dit verstookt tot 4 liter 30%. 

Daarna de oude vertrouwde methode gedaan. SG 1065 tot 1008. Eindelijk 5 liter op 25%.

Beide ruw stoken geproefd en moet zeggen de methode gisten op het graan geeft veel meer diepgang in de smaak dan de oude methode.

Maar wat daarvan overblijft in de fijnstook, zal ik nog met jullie delen.

Beantwoorden
13 Reacties
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 719

@erika misschien heb ik er overheen gelezen, wat voor stort heb je gebruikt voor het experiment? Leuk, ik volg 👍

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 62

@pikketanus beide storts waren 6 kilo

Crisp Premium Peated Malt (55ppm) op 18 liter water.

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 165

@erika ben je er al over uit? Qua smaak verschil in met of zonder graan vergisten?

 

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 62

@johnny beide whisky's hebben nu even kunnen rijpen om goed het verschil te merken.

Ik denk dat het een kwestie van smaak is. 

De whisky dat gegist is op het graan is voller en rijker van smaak. Zonder is wat vlakker vind ik.

Dus wat mij betreft blijf ik op het graan gisten.

Het enigste is dat na vergisting het nog al een goede is te filteren en daarna moet je nog koelen om het gist te laten bezinken. Maar daarvoor krijg je wel een lekkere smaak.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@erika  Beide met dezelfde gistsoort?

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 62

@alchemist ja, beide met fermentis M1

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@erika je kunt prima filteren aks je een stro filter gebruikt of door rijsthulsen te gebruiken in het beslag .

Koelen na vergisten zorgt dat je co2 vasthoud . Die wil je het liefst zo snel mogelijk kwijt.  

( Bierbrouwen is andere sport dan whiskey maken )

Wanneer Gisting klaar is overstorte n over stro filter met achterlaten van grauwe sluts laag is afdoende . Wanneer je op graan gist of stookt zal altijd oets gist rest mee komen.maar

Een goede ketel krijgt dan de drank helder . 

 

Beantwoorden