Meldingen
Alles wissen

Honing Bourbon.


Robbert
Berichten: 10593
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er vroeg mij iemand om recept voor een honing bourbon .

Dit is een standaard solide recept.

Het beste is een beslag maken met verhouding.

36 liter water , 6 kilo mais  , 4 kilo gerste mout ,1 kilo roggemout.  

De maïs vooraf ook malen en even koken.  Temperatuur terug brengen naar 55 graden en de mouten toevoegen.  

Na 20 min temperatuur omhoog brengen naar 67 graden .  .

Na 1 uur breng je de temperatuur naar 74 graden.

Dit hou je 30 min aan.

Dan roer je zodra de temperatuur onder  45 graden is er 1,5 kilo rauwe honing door heen . En sap van 1 citroen.

Zodra temperatuur gezakt is naar beneden de 27 graden voeg je gist toe. 

Dan na vergisting stoken op koperen potstill of Alembiek  en hierna ook een 2 e keer stoken met afnemen van voor en naloop. Stook niet te lang door in naloop ! 

Je zou met bovenstaande hoeveelheid ongeveer 3,2 liter drank hebben . 

De opgevangen drank voeg je 600 gram klaver honing toe en alles moet dan rijpen op gebrand eiken vat . 

Beantwoorden
7 reacties
5 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@robbert dank Robert, ik ga dit de komende tijd eens proberen !

Beantwoorden
Revalanche
(@revalanche)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert Beginnersvraag: Het op temperatuur brengen kost tijd. Afhankelijk van de capaciteit van de ketel kan dit korter of langer duren. Heeft deze tijd invloed op de periode waarin je de temperatuur handhaaft? Wat gebruik je als ketel en verwarming voor een dergelijke hoeveelheid? Ook valt het me op dat de hoeveelheid drank relatief laag lijkt voor 36 liter. Is dat normaal?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@revalanche je vult de ketel met warm water en dan de stort erin dat scheelt ook in eerste opwarm tijd .

Ik gebruik 40 en 60 liter pannen met industrie branders . ( Grote kruis branders ,soms ook wok branders genoemd )

Het aantal liters drank hangt af van hoeveelheid granen , mouten en suikers .  Dit geeft bij verwerking een bepaald suiker gehalte.  Met deze verhouding zou na maischen je een sg van 1065 moeten hebben.

36 kilogram graan mout zou 10 liter drank brengen .

Je gebruikt per kilo vaste stof 3,2 liter water .  

Dus wanneer je b.v. 10 liter whiskey wil maken heb je begin beslag van 115 a 118 liter.  Uitgelekt . En met aanwezig nog mout / granen ongeveer 136  liter .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 278

@robbert Voor de eindhoeveelheid ga ik er dan nu vanuit dat je dan een whisky op ca. 46% bedoelt? Niet geheel onbelangrijk om dit percentage in eindproduct te vermelden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@kevin klopt !

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 145
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Robbert dank voor het recept is toekomst muziek!! 

Beantwoorden
Berichten: 21
(@willy00)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank u voor je info  

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?