Meldingen
Alles wissen

Honing rum/ Ron Miel


Harryd1969
Berichten: 154
Registered
Topic starter
(@harryd1969)
Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Goede avond

 

was op zoek naar een recept voor honing rum ( Ron Miel) iemand die hier een recept voor heeft ?

 

harry

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
11 reacties
Alchemist
Berichten: 2083
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Harry,

Ik ben eigenlijk niet bekend met deze drank en internet helpt me ook maar deels verder. Wat ik denk dat van belang is voor je vraag is of je plan bent om ook de rum zelf te maken die ervoor nodig is. Het lijkt erop dat een rum gebruikt wordt die een stevige vanille invloed van het hout heeft gekregen, dus je zit dan aan Amerikaans eiken te denken, eventueel gebrand.

Beantwoorden
3 Reacties
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 154

@alchemist Mijn bedoeling is inderdaad om ook de rum zelf te maken van melasse / rietsuiker. 

Ik was aan het googelen geweest en kwam er weinig over tegen, enige recept dat ik tegen kwam is onderstaand en niet zo zeer als een likeur

 

Honingrum

Een sterke drank uit bruine suiker en honing ook wel eens Black Beard's Rum genoemd.

  • Suikers
    • 5 kg bruine suiker
    • 250 g vloeibare honing (soort naar smaak, woudhoning van Pit&Pit is wel lekker)
  • Gisten
    • suiker in gistingsvat van 25 l
    • 5 l water koken en honing toevoegen (maakt de honing kiemvrij)
    • honingoplossing bij de suiker gieten, stevig roeren en suiker oplossen
    • kookpot van de honing naspoelen met koud water, dit bij de suiker-honingoplossing
    • bijvullen met koud water tot 20 l
    • laten afkoelen tot 24°C
    • Alcotec Rum-gist toevoegen
    • laten uitgisten bij 22 - 24 °C
    • snel koelen en klaren met Alcotec Turbo Klar
    • afhevelen en onmiddellijk destilleren
  • Destilleren
    • 2 x destilleren in koperen ketel
      • 1e destillatie: alles opvangen tot damptemperatuur 94*C
      • 2e destillatie, proeven om voorloop (5 - 10 %) en naloop (begint meestal boven de 90* C) te scheiden
      • hart van het destillaat is gemiddeld ± 60 % vol
  • Rijpen
    • laat de rum minstens 6 - 12 maanden rijpen op eik of eiken chips (frans of amerikaans heavy toast naar smaak) (geregeld proeven)
    • op gewenste drinksterkte brengen (met Brita-water)
    • bottelen
  •  
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@harryd1969, ik mis de melasse in je recept, je noem het eerst wel maar daarna kom ik het niet meer tegen. De bruine suiker bedoel je dan rietsuiker of bruine kristalsuiker? Ik denk dat 250 gram honing op 20 liter stookwijn ook niet heel veel honing smaak aan je eind drankje gaat toevoegen. Ook zou ik als je melasse en/of honig gebruik geen turbo klaar gebruiken. Maar je kan het wellicht proberen.

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 154

@rumo goede avond! Nee dit recept is het enige wat ik op internet tegen kwam! Ik had zelf ook niet het idee dat dit nu heel veel smaak oplevert. Ik denk dat ik ga proberen om gewoon een rum van melasse te stoken en dit later verdunnen met honingwater, wellicht dat ik daar nog war sinaasappel schillen aan toe voeg bij de honing voor extra smaak

Beantwoorden
DutchGold
Berichten: 135
Registered
(@dutchgold)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honingrum is een likeur gemaakt van rum. Er zijn dan ook bijna oneindig veel mogelijkheden om zo'n soort drank te maken. De basis is in principe gewoon een rum. Zoals Alchemist ook al aan geeft wordt hier vaak wel een rum gebruikt met veel invloeden van eikenhout om er die vanilietonen aan te geven. Op het forum is al veel te vinden over rum maken, mijn tip zou dan ook zijn om deze even door te lezen om te kijken wat voor soort smaken je in je likeur wil hebben uiteindelijk. Normaliter wordt hier een zachte rum voor gebruikt dus je mag best wat rietsuiker toevoegen in je basis samen met rietsuikermelasse. Mooiste zou zijn om deze dan een flinke tijd op een eikenhouten vat te leggen zodat je echt een mooie zachte rum krijgt met dat vaniliekarakter. Maar er zijn zoals ik net al zei veel topics over rum maken waar het veel beter beschreven is dan ik je zou kunnen doen. Van deze rum maak je vervolgens een likeur beetje vergelijkbaar alsof je een honingwhisky maakt. Een Ron Miel heeft volgens de regel minstens 2% honing in het eindproduct zitten maar dit moet je maar volledig naar eigen smaak doen. Ook kun je dit aanvullen met een gedeelte suikerwater en om het mondgevoel te verbeteren en je drank een beetje stroperiger te maken zou ik ook wat glyserine toevoegen. Hierbij zou ik voor glyserine een max aanhouden van 5%. Maar met alles kun je een beetje spelen naar eigen smaak. Een Ron Miel heeft dan ook vaak een alcoholpersentage van 20-30%. Maar het leuken aan het zelf maken is dat je ook volledig zelf mag bepalen hoe je drankje uiteindelijk moet zijn. Kortom het is vooral een kwestie van proeven en proberen. Succes! Laat maar weten wat je uiteindelijk als recept hebt gebruikt, ik ben wel benieuwd want om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een Ron Miel gemaakt

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 154

@dutchgold Goede middag, ik had het niet zo zeer als een likeur gezien. Enige recept wat ik  kon vinden heb ik hier boven gepost, maar heb dus meer het idee dat het eerst rum stoken is en dat later als een likeur verwerken met honing (opgelost in water) heb er zelf meerdere geproefd en had er laatst een waar ook een vleugje fris van citroen of sinaasappel in zat, dus vooral zelf experimenteren denk ik!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Buchee  beschrijft in zijn boek uit 1796  al een honing rum als pure melasses gekookt met een evendeel honing . Waarbij Honig gebruikt word  van o.a. pruimen en cherimoya . Na vergisten gestookt op potstill en hierna opgeslagen als high wine  tot 2 j op franse eiken wijn vaten .waarna tot handwarm verwarmt en  water en 1/40 deel honing van gelijke warmte gemengt en kaneel toegevoegd . 

Hierna op glazen kruiken opgeslagen .

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 154

@robbert top dank je wel! Die 2 jaar..... denk dat ik dan 50% op eiken snippers ga proberen en 50% in een vat ga opslaan!

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@harryd1969. De vat lagerings tijd of op snippers zou ik wel bij adviezeren zelf tussen tijds te controleren .

de manier van bewerken van vat en de keuze van hout was in tijd van de beschrijving iets anders dan momenteel.

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 154

@robbert ja dat zal absoluut ! Wordt experimenteren dus, maar dat is ook deel van de hobby !

Beantwoorden
DutchGold
Berichten: 135
Registered
(@dutchgold)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Misschien doe ik iets helemaal fout maar na mijn proef gisteren ben ik erg teleurgesteld. Allereerst moet ik wel zeggen dat 2 zakken echt perfect zijn voor de t500, had wel een beetje over maar niet veel. Maar ik kwam ondanks ik mijn temperatuur perfect rond de 55 graden hield met maximaal 1 graden afwijking maar tot 65%. Ik na een tijdje ook nog gaan proberen te spelen met een vermogensregelaar om het vermogen te halveren maar ook dit bracht mij niet de gehoopte resultaten.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?