Hieronder een recept wat ik heb gevolgd voor het maken van honingrum
als eerste een mash gemaakt van 5liter melasse en 5kg bloemenhoning
de melasse oplossen in heet water
de honing oplossen in water van rond de 40 graden
dat samenvoegen tot een totaal van 65liter
dat heb ik 1.5 week laten gisten met fermentis c70 gist
dat alles is mijn grote ketel in gegaan en een eerste stook gedaan, doorgestookt tot ongeveer 20% , geen cuts of voorloop weggegooid alles bewaard
Ik had toen een goede 5 liter
dat in een tweede stook gedaan in kleine ketel
toen voorloop weggegooid en cuts gemaakt
in totaal heb ik een 3 liter bewaard, rond de 68%
Dit aantal dagen laten luchten
daarna in weckpot gedaan met handje eikensnippers en 1 week laten staan
Na 1 week afgieten
Daarna in nieuwe weckpot ( 1 liter )
hierin toegevoegd half stokje kaneel, vanille stokje in 3en geknipt en schil van 1 sinaasappel ( zeer dun geschild, probeer geen wit mee te krijgen )
dat 2 weken laten staan
Na 2 weken afgieten
in nieuwe weckpot gieten
en 100ml verse bloemenhoning toevoegen ( op 1 liter )
dit 2 weken laten staan, om de dag even schudden
Nu heb je ruim 1 liter honingrum van rond de 65%
ik heb vervolgens 1,4 liter water gekookt, daarin 400 gram rietsuiker opgelost , even laten koken
dat laten afkoelen
vervolgens de rum met dit mengsel samenvoegen
je hebt nu heerlijke honingrum
Harry
Bedankt voor het recept Harry, dit ga ik zeker eens proberen te maken. Die ketel lijkt wel een ruimte vaartuig het is prachtig apparaat.