Hallo iedereen,
Ik heb zelf een recept voor appelcider gemaakt maar voor ik het ga uitproberen zou ik graag jullie mening erover horen. Dit is namelijk mijn eerste brouwsel van verse appels. en ik twijfel nogal of de verhoudingen van de Gistvoedingzout & citroenzuur juist zijn voor de giststarter. Of is een giststarter helemaal niet nodig en kan ik de gist zo in het sap strooien? Ik wil natuurlijk wel een snelle en goede gisting. En moet ik ook nog sulfiet toevoegen? De appels en materialen zijn al gespoeld met een oplossing van sulfiet en citroenzuur.
----
Recept Appelcider
Totaal 22 liter verse appelsap van 3 soorten appels waaronder een Elstar en 2 zoetere appelsoorten.
(het sap heb ik gewonnen door de appels zonder klokhuis te bevriezen en ze te passeren met een kaasdoek)
SG Elstar 1450 (6L)
SG Appel 2 1050 (8L)
SG Appel 3 1060 (8L)
Wijngist Medium Cider 10 gr
Pecto Enzyme 6gr
-De appelsap gaat eerst 24 uur samen met de Pecto Enzyme in een grote emmer met een kraantje.
-De heldere appelsap tap ik over in een andere ontsmette brouwemmer (25L) met een waterslot,
en ik voeg hier de giststarter bij die ik een dag eerder heb gemaakt heb van:
-1 liter appelsap
-10gr cidergist
-12 gr Gistvoedingzout??? Mischien te veel?
-2 gram citroenzuur
-1 liter sap in een pan op een laag vuurtje. Breng dit al roerend aan de kook.
-Als het sap kookt dan laat ik het afkoelen.
-Als de temperatuur tot zo een 40 graden gezakt is voeg je 12 gram gistvoeding toe.
-Al roerend laat je het geheel verder afkoelen tot zo een 20 tot 25 graden.
-Als de starter-most dan afgekoeld is tot zo een 20-25 graden dan kan de gist erbij.
-2 tot 4 weken laten gisten en bottelen bij een SG van 1000
Ik gebruik Magnum flessen 1,5L met 12gr suiker voor de nagisting (koolzuur)
Gr RobCider
Hier nog een foto van de 3 soorten appels, de 1e is de Elstar maar van de andere weet ik de soort niet.
Interessant, wat was het resultaat?
11 liter cider eruit gehaald?
Giststarter is totaal onnodig, moeilijk gedoe altijd achterwege laten.
Meer info: https://www.stookforum.nl/thread/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/
Cheers! 😉
Is de SG van de Elstarsap niet een beetje erg hoog?
Oh een tip die ik ook als advies kreeg... een bio citroen schoon schrobben en fijn snijden en toevoegen. Heerlijk zuurtje.
SG Max 1100 anders komt gisting slecht of niet op gang .
PH meten deze is aan te bevelen op P.H van 3- 3,5 . Hier van uit kun je ook de hoeveelheid citroenzuur toevoegen .
Betreft de gistvoeding 1 tot 1,5 gr per 2 liter .
(bij zwak voeding houdende vruchten als rozen bottels 1 gr per liter )
Ja hoor deze cider was goed gelukt! onze wijn koelkast zit helemaal vol. Ik heb ondertussen 6 verschillende ciders en champagne van de apples en andere fruit gemaakt. Het recept van de giststarter heb ik wel aangepast, 2 Gr gistvoeding ipv 12 Gr is genoeg. Ik heb ook cider gemaakt van enkel gist en sap en dat werkte ook heel goed. Alleen de laatste keer 10gr suiker ipv 8 gr per liter gebruikte voor de hergisting op fles en nu spuiten ze half Leeg. Toevallig vandaag de vlierbessen bloesem cider gebottled. Daar heb ik wel meer gistvoeding bij gebruikt.
Ja hoor deze cider was goed gelukt! onze wijn koelkast zit helemaal vol. Ik heb ondertussen 6 verschillende ciders en champagne van de apples en andere fruit gemaakt. Het recept van de giststarter heb ik wel aangepast, 2 Gr gistvoeding ipv 12 Gr is genoeg. Ik heb ook cider gemaakt van enkel gist en sap en dat werkte ook heel goed. Alleen de laatste keer 10gr suiker ipv 8 gr per liter gebruikte voor de hergisting op fles en nu spuiten ze half Leeg. Toevallig vandaag de vlierbessen bloesem cider gebottled. Daar heb ik wel meer gistvoeding bij gebruikt.
komt het in de buurt van de bulmers cider? vind die altijd zo goed te doen, maar is wel ff 2 eu de fles.
Oops foutje dat moet natuurlijk 1050 zijn!
Het resultaat van 2018/19
Edit Nimrax: upload de foto even opnieuw in kleiner formaat. 😉