Meldingen
Alles wissen

Hulp gezocht -- Appelcider recept oke??


Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo iedereen,

Ik heb zelf een recept voor appelcider gemaakt maar voor ik het ga uitproberen zou ik graag jullie mening erover horen. Dit is namelijk mijn eerste brouwsel van verse appels. en ik twijfel nogal of de verhoudingen van de Gistvoedingzout & citroenzuur juist zijn voor de giststarter. Of is een giststarter helemaal niet nodig en kan ik de gist zo in het sap strooien? Ik wil natuurlijk wel een snelle en goede gisting. En moet ik ook nog sulfiet toevoegen? De appels en materialen zijn al gespoeld met een oplossing van sulfiet en citroenzuur.

 ----

Recept Appelcider

Totaal 22 liter verse appelsap van 3 soorten appels waaronder een Elstar en 2 zoetere appelsoorten.
(het sap heb ik gewonnen door de appels zonder klokhuis te bevriezen en ze te passeren met een kaasdoek)
SG  Elstar  1450 (6L)
SG  Appel 2 1050 (8L)
SG  Appel 3 1060 (8L)

Wijngist Medium Cider 10 gr
Pecto Enzyme 6gr

-De appelsap gaat eerst 24 uur samen met de Pecto Enzyme in een grote emmer met een kraantje.
-De heldere appelsap tap ik over in een andere ontsmette brouwemmer (25L) met een waterslot,
en ik voeg hier de giststarter bij die ik een dag eerder heb gemaakt heb van:

-1 liter appelsap
-10gr cidergist
-12 gr Gistvoedingzout??? Mischien te veel?
-2 gram citroenzuur

-1 liter sap in een pan op een laag vuurtje. Breng dit al roerend aan de kook.
-Als het sap kookt dan laat ik het afkoelen.
-Als de temperatuur tot zo een 40 graden gezakt is voeg je 12 gram gistvoeding toe.
-Al roerend laat je het geheel verder afkoelen tot zo een 20 tot 25 graden.        
-Als de starter-most dan afgekoeld is tot zo een 20-25 graden dan kan de gist erbij.

-2 tot 4 weken laten gisten en bottelen bij een SG van 1000
Ik gebruik Magnum flessen 1,5L met 12gr suiker voor de nagisting (koolzuur)

 

Gr RobCider

 

 

Beantwoorden
19 reacties
Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier nog een foto van de 3 soorten appels, de 1e is de Elstar maar van de andere weet ik de soort niet.

Beantwoorden
Berichten: 7
(@madhollander)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Interessant, wat was het resultaat?
11 liter cider eruit gehaald?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Giststarter is totaal onnodig, moeilijk gedoe altijd achterwege laten.
Meer info: https://www.stookforum.nl/thread/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/
Cheers! 😉

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is de SG van de Elstarsap niet een beetje erg hoog?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oh een tip die ik ook als advies kreeg... een bio citroen schoon schrobben en fijn snijden en toevoegen. Heerlijk zuurtje. 

Beantwoorden
2 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 

o ja en sinds wanneer heb jij verstand van ciders 🤣

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@haak niet... ik maak dat nooit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SG Max 1100 anders komt gisting slecht of niet op gang .
PH meten deze is aan te bevelen op P.H van 3- 3,5 . Hier van uit kun je ook de hoeveelheid citroenzuur toevoegen .
Betreft de gistvoeding 1 tot 1,5 gr per 2 liter .

(bij zwak voeding houdende vruchten als rozen bottels 1 gr per liter )

Beantwoorden
6 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Waarom moet de ph van een cider tussen 3-3.5 liggen en van een graan brouwsel rond de 5.5? Te maken met de gistsoort?

Ikzelf heb momenteel 24L appelsap van AH in een ton staan met mangrove jack cider gist erin. Ook wat DAP toegevoegd. Na 12u nog geen activiteit. Ph is 3.5 en SG 1060. Temperatuur 20°C. Is er iets mis of ben ik gewoon te ongeduldig? Mijn graan vergistingen startten altijd heel vlug vandaar mijn ongerustheid.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79  ph heeft te maken met enzym werking , estervorming ,gisting , en voorkomt schimmels. 

Voor zetmeel omzetting uit granen is enzymen werken belangrijk en deze hebben een hoog ph nodig van 5,4-5,6 

Bij appels is  hoofdzakelijk voor gisting en schimmelinvloed ph sturing noodzaak .let wel op dat de ph niet te laag wordt dan zal ook gist in problemen geraken .

Als de temperatuur goed is zal gisting binnen 24 -36 uur moeten starten .

( Zit er on de appelsap van ah ook conserverings middel ? Dan start het ook slecht of niet ) 

(Zelf gebruik ik wel  ammonium fluoride met daarbij iets hogere ph waarde om infectie  te voorkomen en ook om eventuele nagisting te voorkomen . P.s . Dit is Bij verkeerd gebruik giftig  )

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert Ok, bij het maischen van granen is een ph van 5,4-5,6 nodig voor de omzetting van zetmeel naar suikers. Maar als dit omzetten voltooid is, en we starten de vergisting, moet de PH dan nog steeds rond de 5,4-5,6 blijven? Of zou de vergisting even goed gaan aan een PH van bv 4? Ik probeer dit nog te snappen.

Ik herinner me ook nog dat je zei dat acetaten kunnen gevormd worden aan een te lage ph. Is dit dan geen probleem bij een cider? Daar starten we de vergisting al heel laag (3.5 in mijn geval).

Hoe diep zou de ph moeten zakken om een probleem te vormen?

Wat zou er gebeuren indien de ph van een cider gecorrigeerd wordt naar 5,4? Andere smaak? Of start cider gist niet aan hoge ph?

Ps: nee, geen conserveringsmiddelen in het appelsap van AH. Ik heb nu de temperatuur naar 22°C gebracht. Nog steeds geen activiteit na 24u intussen. Ik hoop dat het tegen morgenochtend gestart is 🙄 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 na maischen is meestal een ph gezakt naar  5,2 .

4,8 - 5,2 is een prima uitgangspunt bij een graan beslag. Gemiddelde zal tijdens gisten het nog 1 punt zakken . 

Wanneer een gisti g slecht of traag gaat maar ook een te " enthousiaste ," gisting kan de ph erg dalen.   Wanneer er al ruim alcohol is en een laag ph kunnen er acetaten onstaan .

Vaak gebeurt dat aan eind van vergisting of wanneer gisting voorbij is en men laat het lang staan . Ook bij invloed van zuurstof krijg je sneller oxidatie en zal ook de binding tussen de alcohol en zuren versnellen waarbij de acetaten vormen. 

Bij een hoger ph bij ciderr zal de gisting met ook normaal starten maar je cider zal daardoor ook anders zijn in smaak   ( ook droger smaken) in cider spelen ook andere zuren en andere enzymen die op andere op waarde optimaal werken dan de Amylase enzymen die zetmeel omzet . 

 

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

Is het dan nodig om de PH te corrigeren tijdens vergisten van een cider? Is er een minimum of laat ik deze gewoon doen?

De vergisting is intussen gestart. Dus 36u na gist pitch. PH is 3,44

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 voor cider mag het nog iets zakken. 2,8 is wel het maximale.   Je kunt schelpen of eierschalen toevoegen als soort zuurbuffer waardoor de ph minder of niet verder zal zakken .

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja hoor deze cider was goed gelukt! onze wijn koelkast zit helemaal vol. Ik heb ondertussen 6 verschillende ciders en champagne van de apples en andere fruit gemaakt.  Het recept van de giststarter heb ik wel aangepast, 2 Gr gistvoeding ipv 12 Gr is genoeg. Ik heb ook cider gemaakt van enkel gist en sap en dat werkte ook heel goed. Alleen de laatste keer 10gr suiker ipv 8 gr per liter  gebruikte voor de hergisting op fles en nu spuiten ze half Leeg. Toevallig vandaag de vlierbessen bloesem cider gebottled. Daar heb ik wel meer gistvoeding bij gebruikt. 

Beantwoorden
Berichten: 7
(@madhollander)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja hoor deze cider was goed gelukt! onze wijn koelkast zit helemaal vol. Ik heb ondertussen 6 verschillende ciders en champagne van de apples en andere fruit gemaakt.  Het recept van de giststarter heb ik wel aangepast, 2 Gr gistvoeding ipv 12 Gr is genoeg. Ik heb ook cider gemaakt van enkel gist en sap en dat werkte ook heel goed. Alleen de laatste keer 10gr suiker ipv 8 gr per liter  gebruikte voor de hergisting op fles en nu spuiten ze half Leeg. Toevallig vandaag de vlierbessen bloesem cider gebottled. Daar heb ik wel meer gistvoeding bij gebruikt. 

komt het in de buurt van de bulmers cider? vind die altijd zo goed te doen, maar is wel ff 2 eu de fles.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is ook een frisse appelcider geworden, maar ik vind me eigen cider nog veel lekkerder dan die uit de winkel! Ik heb mangrove jack's cider yeast gebruikt. Ik heb ook appel/peer cider met champagne gist gemaakt. Die is ook erg lekker geworden. 

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oops foutje dat moet natuurlijk 1050 zijn! 

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@robcider)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het resultaat van 2018/19 
Edit Nimrax: upload de foto even opnieuw in kleiner formaat. 😉

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?