In verschillende posts las ik dat het wijs is om #invertsuiker te creëren wanneer je een suikerbeslag ( #sugarmash ) maakt. Dit omdat invert suiker beter/sneller vergist.
In enkele posts las ik dat een suikeroplossing (8 Kg in 5 lt.) enkel hoeft te worden opgewarmd naar kooktemperatuur, en dan een kwartiertje aan de kook moet worden gehouden (zachtjes pruttelen).
Nu kon ik mij niet zo goed voorstellen hoe een beetje koken suiker moleculen uit elkaar trekt, dus even het wereld wijde web opgesurfd. Ik kwam volgende wikipedia artikel tegen: Invertsuiker.
Inderdaad,alleen koken lijkt niet genoeg.
Je zult ook een zuur moeten toevoegen dat onze suiker (sacharose) ontbindt in fructose en glucose.
Volgens het artikel is het genoeg om wat druppels citroenzuur aan de kokende massa toevoegen. Hiermee kan de sacharose gesplitst worden.
Kortom, alleen koken is niet voldoende, alleen zuur is ook niet voldoende. Om invertsuiker te maken heb je beide nodig
Ik heb een experimentje gedaan:
1 turbogist vat MET invert-suiker
1 turbogist vat ZONDER invert-suiker
Na 7 dagen gisting heb ik ze beiden gechecktt.
Verschil: geen. helemaal niks.
Dus waarom zoveel werk ervan hebben als de gist dit al voor je doet?
Mijn eindconclusie: Pakken suiker huppatee, gewoon halal die ton in...
hahaha....je bent me voor 🙂 🙂
Dat is ook het expiriment dat ik voor mezelf had bedacht.
Dank...dit scheelt weer een paar kilo suiker.
Yesss, graag gedaan. Moet eigenlijk een experimentjes topic komen.
Zo heb ik eens een volledige tas met jaren oud Sint Maarten snoepgoed in een ton vergist.
Die shine smaakte ook echt naar snoepjes. Was goeie shit gewoon.
Nou jij lekker aan je hasj-tag op het test topic,hahaha
Niet deze site d-dossen he? Je weet er veels te veel van 😉
Klopt, bij turbo's heb je er niets aan. Die knallen gewoon door, invert of niet. Het is zelfs zo dat als je mash uitgegist lijkt te zijn en je kristalsuiker zo uit de zak in je emmer erbij kiepert dat de gist DIRECT weer aan de slag gaat. Zonder oplossen of wat dan ook.
Wil je mooie heldere wijn maken om lekker als wijn op te drinken dan is het mischien beter om alles volgens het boekje te doen. Turbo's zijn zo agresief, die vreten alles op als het maar suiker is.
mwhuhahahahah
Van die plaat moet je shirts laten drukken. Ik neem er in ieder geval een af.
Die tas met snoepgoed.....dat klinkt echt super leuk. (zal wel heul veul chemie in je borrel hebben gezeten. Snoep bestaat volgens mij naast de duiker voornamelijk uit E-nummers)
(ahum.....ik ben inderdaad wel eens van een forum verbannen omdat ik deze had platgelegd :-D. Ik beloof plechtig dat dat hier niet gaat gebeuren)
...
...
Turbo's zijn zo agresief, die vreten alles op als het maar suiker is.
Jammer dat ze geen bitters en/of zuur opvreten...dan had ik mijn schoonmoeder in een vat gemikt.
Hahahahaha
Ik vind dat van die shirts laten drukken wel leuk eigenlijk! We hebben al petjes van Still Spirits en van de grainfather.
Mooie Stookforum Shirts en Caps voor tijdens het stoken, leuke merchandise voor het forum! Wie kan hier een beetje leuk ontwerpen? Stookforum logo is is alle formaten verkrijgbaar. Dan laten we ze maken en sturen ze voor maximaal de kostprijs op aan iedereen die zoch verbonden voelt met onze superleuke comunity.
Ik sta er wel voor open 🙂
Oh ja, ik dwaal weer af, moeten we maar een nieuw topic voor aamaken, het ging hier over invertsuiker 🙂
Ik doe mee.
Ben een creatieve zero...dus verwacht van mij geen ontwerpen.
Maar ik vind de plaat die nimrax postte erg leuk. Zeker icm een stookfirum logo.
De meeste drukkerijen voor kleding willen een certified pdf.
En ik bulk van de goede ideeën. Dat plaatje waar we om zitten te grinniken was binnen 2minuten klaar met paint. En ik bestel bij deze ook een shirt hahaha
Ik heb nog nooit zo'n expirimentje gedaan. Ik werk dan ook heel weinig met turbogist, alleen als beginner een paar keer gedaan. Voor de rest werk ik meest met bakkersgist bij een gewone suikervergisting (wodka) en wijngist als ik met vruchten werk.
Ik voeg altijd citroensap toe.
Bij suikervergisting breng ik het suikerwater altijd aan de kook. Dan gaat er vrij veel citroensap bij, twee volle opscheplepels op 15 liter en dat houd ik dan 20-30 min. zachtjes aan de kook.
Bij vruchten doe ik ook altijd een eetlepel citroensap erbij.
Dit omdat ik me heb laten vertellen dat veel gisten helemaal blij worden van een wat zurige leefomgeving.
Interessant.
Ik ga eens wat googlen hiernaar.
Je krijgt in ieder geval de invertsuiker op jouw manier(koken + een zuur)
cool dus alles keren invert maken, en mezelf de tering zweten trap op trap af. was nooit nodig geweest.....
Suiker Unie Info
Invert suiker:
Per kg vloeibare suiker voegen wij net iets meer dan anderhalve gram citroenzuur toe. De pH die bereikt moet worden is 2.7.
Inversie bij 70 graden Celsius duurt ongeveer 14 uur.