Meldingen
Alles wissen

Jamaica rum essence.


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn eerste partij rum gestookt a 3,5 liter van totaal 7. Had ik trots 1 flesje 20ml Jamaica essence staan. Blijkt dat net genoeg voor 750ml.

Dus dan wordt de rum nog duur betaald. Kan ik beter de rum in Gronau kopen a 6€ de fles.

Wie heeft zelf wel eens ingrediënten toegevoegd, zonder deze essence? 

Ik denk dan aan caramel en vanille.

De kleur is niet spannend, gaat om de smaak.

 

Bedankt vast. 

 

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle  Ik heb een aantal keep wat "rum"pogingen voorzien van kruiden of fruit, ligt er een beetje aan richting welke smaak je wilt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pulle door de decennia's heen al vaak rum gemaakt ook het Jamaica type. . 

 essances ? Dat spul wil ik niet eens gebruiken (zonde van geld ,tijd en alcohol)

Er zijn diverse smaak profielen te maken zonder dat spul van spicy tot fruity 

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb die essences ook maar gelaten voor wat ze zijn. Maar ik ben nog wel steeds op zoek naar een goed smaak profiel voor de rum. Ik hou van spicy, maar echt het juiste recept voor spiced rum heb ik nog niet gevonden.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik gebruik voor mijn spiced rum (maar uiteraard ieder zijn smaak 😉 ):

Per 750 ml 1 vanille boon (of 1 tl vanille extract), 1 kaneel stokje, ongeveer 5x1 cm sinaasappelschil zonder wit, 3 kruidnagels, 3 piment korrels, 1 segment steranijs, 1 cardemom peul, 1/6 tl nootmuskaat. Eventueel een schijfje gember ter grootte van een cent. Iedere halve dag even proeven, bij mij zit het er meestal minder dan twee dagen in.

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ruik in de essence ook caramel , en dat is wel weer mijn ding.

Maar dat mis ik weer in de reacties.

Die essence is best leuk,maar ik wil t graag ontleden en vandaar uit mn eigen smaak ontwikkelen.

Alle tips welkom.

Bedankt.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@pulle de essence kun je gebruiken bij een neutrale alcohol. Bij je rumstook van melasse gebruik je geen essence.

Beantwoorden
5 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookforum wat dan wel?

Ik heb t Rum met melasse recept van dit forum, maar vond 't niet echt geweldig.

Wat heb ik gedaan.

Ik heb dat flesje essence in die 7.5 liter gedaan.

Toen caramel siroop voor in de koffie toegevoegd. 250ml

Paar zakjes vanille suiker opgelost in wat heet water.

En het was heerlijk!

45% alkihool. 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@pulle als het lekker is het helemaal goed toch!

Maar als je deze toegingen gebruikt kan dat ook met neutrale alcohol. Dat is voordeliger te maken dan met melasse.

Rum gestookt van melasse heeft wel altijd wat tijd nodig om op dronk te komen. Meteen na de stook is het zelden meteen geweldig. Ik hoor regelmatig dat men overwoog het weg te gooien maar voor de zekeeheid na een paar maanden nog te hebben geproefd en dat het daarna heerlijk was.

 

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookforum

Kijk, dat moet je maar net weten!

Daarom is dit forum zo nuttig.

De Rum moet dus rijpen.

In een eiken vaatje of anders? 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@pulle in een vaatje of op hoitsnippers als je een donkere rum wilt en de smaak van houtrijping waardeert.

Je kunt hem ook blank houden en in een fles bewaren. Eventueel een prop watten ipv een dop zodat bepaalde vluchtige stoffen kunnen ontsnappen. 

Toevoegigen als een zoete siroop kan natuurlijk maar dan is het meer een likeur dan een rum.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookforum

Ik kwam dus op de toevoegingen door de ingrediënten van de essence.

Maar goed, volgende batch staat klaar en dit is dan gewoon de kale alcohol.

Op naar de supermarkt en smaakjes kopen. Koffie siroop kent veel variaties.

 

Ik heb weer veel geleerd. 

Bedankt. 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt diverse toevoegingen doen waarop je de rum na macereert .

Denk aan:

Venkel.

Eucalyptus

Piment .

Vanille.

Peper 

Kruidnagel

Pruim 

Veenbes

Mirre

Koreander

Sandelhout

Diverse citrus vruchten

Cardamom

Kokos

Laurier

Gentiaan 

Gember

Hysop

Mint

Nootmuskaat

Anijszaden

Engelwortel

Accasia schors

Amandel

 

Combinaties van deze

Je kunt ook in finale overhaal kruiden mee stoken .

 

Ook kun je port of honing siroop toevoegen

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?