Mijn eerste partij rum gestookt a 3,5 liter van totaal 7. Had ik trots 1 flesje 20ml Jamaica essence staan. Blijkt dat net genoeg voor 750ml.
Dus dan wordt de rum nog duur betaald. Kan ik beter de rum in Gronau kopen a 6€ de fles.
Wie heeft zelf wel eens ingrediënten toegevoegd, zonder deze essence?
Ik denk dan aan caramel en vanille.
De kleur is niet spannend, gaat om de smaak.
Bedankt vast.
Ik heb die essences ook maar gelaten voor wat ze zijn. Maar ik ben nog wel steeds op zoek naar een goed smaak profiel voor de rum. Ik hou van spicy, maar echt het juiste recept voor spiced rum heb ik nog niet gevonden.
Wat ik gebruik voor mijn spiced rum (maar uiteraard ieder zijn smaak 😉 ):
Per 750 ml 1 vanille boon (of 1 tl vanille extract), 1 kaneel stokje, ongeveer 5x1 cm sinaasappelschil zonder wit, 3 kruidnagels, 3 piment korrels, 1 segment steranijs, 1 cardemom peul, 1/6 tl nootmuskaat. Eventueel een schijfje gember ter grootte van een cent. Iedere halve dag even proeven, bij mij zit het er meestal minder dan twee dagen in.
Ik ruik in de essence ook caramel , en dat is wel weer mijn ding.
Maar dat mis ik weer in de reacties.
Die essence is best leuk,maar ik wil t graag ontleden en vandaar uit mn eigen smaak ontwikkelen.
Alle tips welkom.
Bedankt.
@pulle de essence kun je gebruiken bij een neutrale alcohol. Bij je rumstook van melasse gebruik je geen essence.
Je kunt diverse toevoegingen doen waarop je de rum na macereert .
Denk aan:
Venkel.
Eucalyptus
Piment .
Vanille.
Peper
Kruidnagel
Pruim
Veenbes
Mirre
Koreander
Sandelhout
Diverse citrus vruchten
Cardamom
Kokos
Laurier
Gentiaan
Gember
Hysop
Mint
Nootmuskaat
Anijszaden
Engelwortel
Accasia schors
Amandel
Combinaties van deze
Je kunt ook in finale overhaal kruiden mee stoken .
Ook kun je port of honing siroop toevoegen