Meldingen
Alles wissen

Kant en klare hoeveelheden kruiden voor een recept

Pagina 2 / 2

NaFets
Berichten: 67
Registered
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Kan dit ook met een (riet) suiker mash ipv brandewijn?  

Alles kan natuurlijk maar maak is er ook iets lekkers van te maken?

Beantwoorden
2 Reacties
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 129

@nafets ik ben een beginner en heb de dropshot gemaakt van een suikerstookwijn en hij is ( naar mijn idee) super.
ik maak nu verschillende dingen in kleine hoeveelheden en probeer van alles.

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@hilly, dan wil ik het ook wel proberen. Ik wil je een persoonlijk bericht sturen maar dat lukt me niet. Ik vermoed dat dat komt omdat ik nog te nieuw ben.

Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 138
Registered
(@marcel1966)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Mijn dropshot likeur recept voor 1ltr: En binnen een uurtje klaar, en wij vinden hem heerlijk.

Koop Toms heksehyl salmiakdrop ( heb ik gekocht bij de jumbo) zakje 300gram.

neem 500ml water en breng deze aan de kook, voeg 250gram drop toe en als de drop opgelost is voeg je 300gram suiker toe, laat het geheel al roerend ongeveer 30min. zacht koken.

Dan het geheel laten afkoelen tot kamertemp. en de halve liter sterke drank toevoegen, even doorroeren en dan 2 uurtjes rusten laten, ikzelf gebruik daar 50%alc. voor, dus mijn eindproduct is dan ongeveer 25%, wil je sterker voeg dan een hoger alc. percentage toe.

Eventueel zoethout eerst in de jenever laten trekken, dit heb ik nog niet geprobeerd.

Fles wel steeds even omschudden voor gebruik.

Proost

 

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@marcel1966 het is altijd prima als je een drankje maak wat je lekker vindt. Maar het gebruiken van losse verse kruiden is van een heel ander niveau. Het dropshot recept van Robbert is lekker maar ook medicinaal te gebruiken. Jouw recept is een stapje verder dan het gebruik van een essence maar het kan nog verder. Ik zeg niet dat je dit soort drankjes niet moet maken , vooral niet als je ze lekker vindt Maar probeer eens de verse kruiden en vergelijk.

(sorry Marcel, maar als je in een topic over verse kruiden met dit soort recepten kom wilde ik toch even mijn persoonlijke menig geven 😉 😉 )

Beantwoorden
marcel1966
Registered
(@marcel1966)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 138

@rumo

zoals jij zelf al aangeeft, zijn met verse kruiden werken een next level.

Je hoort mij zeker niet zeggen dat mijn methode beter is, maar wel gemakkelijk, zeker voor beginners als ik, daarbij komt ik heb nog nooit een droplikeur geproefd van verse kruiden, dus heb er ook geen mening over.

Vergeet niet dat iedere beginner niet direct in het diepe springt en met verse kruiden aan de gang gaat, want dan kan het eerder fout gaan dan dat er iets goeds uitkomt( dit is mijn persoonlijke mening)

stap voor stap steeds een stapje verder gaan , en vooral veel vragen en lezen hier, uiteindelijk zal er dan iets moois uitkomen....hoop ik 🙂

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@marcel1966 je ben al tevreden over je drankjes en dat is al heel wat. En het maken van kleine stapjes vind ik ook een goed idee. Ik ben zelf ook net begonnen met die verse kruiden, ik had net dat kleine duwtje nodig dat Hilly met zijn kruiden opmaat gaf.

(probeerde jou ook een duwtje te geven 😉 )

Beantwoorden
marcel1966
Registered
(@marcel1966)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 138

@rumo

Ik heb ook Friese roots, dus stronteigenwijs en bepaal mijn eigen tempo en pad.

ik kan jouw standpunt wel begrijpen, en wordt ook gewaardeerd, maar ik wilde alleen even een snel te maken recept delen voor de beginners, of wie er interesse in heeft.

Staat dus totaal los van de discussie van het maken van een kruiden likeur, of persoonlijke meningen.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1006
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb de vandaag de Absint gemaakt. Was eigenlijk hellemaal niet zoveel werk als ik dacht, vooral als Hilly de kruiden regelt. Hij smaakt zo puur wel wat bitter, maar het is ook niet de bedoeling om hem zo te drinken. De Absint is namelijk 54% geworden en je moet hem drinken met een beetje water/ijs en wat suiker. Een producent vertelde mij dat zijn Absint 3 jaar na bottelen goed op smaak was. Maar ja, 3 jaar wachten   dat gaat niet gebeuren.

 

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@rumo klopt inderdaad het duurd even voordat het op smaak is .

En  toevoegingen van suiker zwakt de bittere smaak af .

De oude absinth van voor de absint wet is inderdaad wat meer bitter dan de moderne. . toen grotendeels wereldwijd absint verboden werd werden  afgeleidedranken als pastis , pernod , ouzo , ricard , sambuca meer de bekende smaak en wat zoeter en minder bitter de trend  . De moderne absint is weer wat aangepast op die trend .

Absinth is ook wat van gebied tot gebied anders . Er was vroeger een Nederlandse variant  die slechts bestond uit een destilaat met alsum , anijszaad en Curaçao schillen .heel simpel te maken en eigenlijk minder zwaar .

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@robbert. Oké dan noem ik het vanaf nu gewoon Absinthe in plaats van Absint 😉

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@robbert Had die Nederlandse variant ook een naam? Welk destilaat werd vroeger gebruikt? Heb nog alsem in de tuin staan; ooit uit de Zwitserse Jura als plantje meegenomen, een behoorlijk woekerende plant! Maakt dat nog uit of je dat vers of gedroogd gebruikt? Mocht je nog het precieze recept hebben dan houd ik me aanbevolen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@patbolk de naam die men in 1813 in het boek gebruikte was Extract D' Absynthe .

Per liter alcohol 

 35 gr alsum 

6 gram Curaçao schillen .

12 gr anijs zaden .

En ba Destilatie wordt er aangelengt met suikersieroop .

 

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@robbert Die ga ik ook een uitproberen vooral die curacao erbij lijkt me lekker.

En die kruiden gebruik je om te maccereren om dan te destilleren, of komen die in de kolom bij het overhalen van een neutrale alcohol? (of beide?)

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@patbolk. Deze drank is ouderwets warm!  gemacereerd in de ketel en daarna afgestookt .

 

Dus ketel vullen met alcohol en kruiden.   Dan op 55 graden 4 a 5 uren verwarmen . Daarna af sluiten en overhalen .

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 67
Registered
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

@hilly

De kruiden zijn binnen en het ruikt al heerlijk.

 

Bedankt!

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1006
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hilly, heb je nog verse kruiden?

Ik wil namelijk 5 liter Lemon Lime in 1 keer maken, heb dus 15 gr. sumak en 10 gr. gentiaan nodig.

Ben er al achter dat de Lemon Lime beter smaakt als zo'n recept uit de Libelle waar huisvrouwtjes een Limoncello mee in elkaar roeren 😆 

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 129
Registered
Topic starter
(@hilly)
Actief Lid
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Ja heb ik... zal ik het opsturen?

Beantwoorden
PatBolk
Berichten: 40
Registered
(@patbolk)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hallo Hilly,

is het nog mogelijk om voor twee porties kruidenmengsels voor de dropshot te bestellen?

ik hoor het graag, alvast bedankt! Patrick

Beantwoorden
11 Reacties
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 129

@patbolk, jazeker. Ik stuur je een pb.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@patbolk, daar ga je spijt van krijgen    2 is te weinig 😀

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 129

@rumo @patbolk Na de geslaagde Limonchallenge kunnen we in het najaar een lekkere kruidenbitter challenge doen. Het dropshot recept is daar prima geschikt voor!

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@hilly, als ik eerlijk ben val de dropshot niet in de categorie kruidenbitter, is vrij zoet en nog veel meer 🤔 🤔

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 129

@rumo Ja, heb je eigenlijk wel gelijk in. Is eigenlijk een kruidenlikeur, maar niet minder lekker 😀.

Ik lees net dat het verschil ligt aan de grens van 100 gr suiker per liter, daaronder is het een bittertje.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@hilly, kan ik mij wel iets bij voorstellen, likeur is volgens mij om en na bij 200 gr. suiker per liter(min. 100gr.). Maar de dropshot kom ook in de buurt van een homeopathisch medicijn.

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@hilly oei, een Dropchollenge! Als ik ermee door de keuring van mijn schoonvader kom doe ik mischien mee 😉 Ik heb je PB beantwoord!!

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@rumo haha, ik zit nog in de micro-fase!! Zoveel lekkers te maken en zo weinig tijd!!

oja, heb momenteel ook een suikerriet-giststarter naar jouw recept in de koelkast staan. maar dat terzijde!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@patbolk. Zoveel lekkers, maar probeer goed en niet veel, rustig aan.

Giststarter of gist kweken? Dat gist kweken vindt ik geweldig, je heb er gelijk een paar huisdieren bij 😀 

Beantwoorden
PatBolk
Registered
(@patbolk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@rumo ik heb er nog geen meel bij gedaan. Hij is licht geel met sediment op de bodem en flink wat luchtbellen aan de oppervlakte. Haha en met de juiste voeding behoorlijk temperamentvolle huisdieren.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@patbolk, schepje patent meel, schepje water, roeren(zuurstof), uv licht(zon) en een begin(wat jij wil) meer is er niet nodig.(oeps off topic)

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?