Meldingen
Alles wissen

kersen vergisten vraag!

Pagina 1 / 7

Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo mede stokers brouwers etc.
Ik kan aan een mooie partij kersen komen. Deze wil ik gaan vergisten. Nu ben ik op zoek naar een recept of werkwijze. Leng ik aan met water? Of niet? Stel ik ga even van 20 kilo uit. Ga ik suikers toevoegen zoja welke soort en in welke verhouding. Graag wat kennis. Heb nu alleen ervaring in het maken van mede. Ga ik de pitten eruit halen (veel werk) of haal ik ze er na de gist uit etc

Beantwoorden
107 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even het SG van je kersen meten, is dat te laag dan kun je overwegen om suiker toe te voegen. Glucose is erg mooi om toe te voegen.

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

suikergehalte neem ik aan? ik ben nieuw in de business hey ;-).hier zal ik een meter voor moeten aanschaffen neem ik aan

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suikergehalte inderdaad 😉

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@kroon

 ik doe gewoon de kersen met gist in de ton en laten vergisten de pitten gaan toch naar de bodem

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

oke. nou las ik alleen dat je uit pitten en stelen het giftige ''pectolose''? krijgt.

als ik ze laat zitten moet ik hier dus iets mee.ik lees dat na het vergissen wat voorloop weg word gegooid.

nu is het zo dat als ik mede maak ik elke dag mijn vat schud om goed de suikers en het gist te mengen.als hij uitgegist is heb ik smurrie onderin die ik er eerst uitzeef.

daar na dan weer laten bezinken en onderin via het krantje voorloop wegnemen?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@kroon  Niet schudden of roeren,laat de natuur haar werk doen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Schudden, ook bij mede, is niet nodig, het gist weet de suikers feilloos te vinden. Het enige wat je ermee bewerkstelligt is dat alle dode gistcellen weer door je vloeistof gaat dwarrelen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Aan hoeveel kersen kan je komen. Ik ben ook in onderhandeling over 150 kilo. Moet 100 liter sap opleveren volgens Chris. Maar is toch niet makkelijk deze hoeveelheden. Zelfs iet in de Betuwe en het kost godver een vermogen. Ik ga morgen kijken naar een boom wijnkersen maar ga wel eerst suiker meten. 

Als je ooit een keer vergist kersensap zonder suiker hebt geproefd ben je verslaafd. Ik koop toch wel wat ze ook vragen. Dus zet je pers maar klaar Jan. Maar als ik een boom koop laat ik ze wel lang mogelijk hangen. Maar de boerin zei: er zijn volgels en ze zijn lastig.

 Kom erop terug. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@lummel  In Gorssel bij Deventer staat een kersen boomgaard waar je ze wel zelf moet plukken , en dan een passend bedrag achterlaat in t geldbakje. Er loopt doorgaans geen personeel oid en de boomgaard is 24/7 toegankelijk. Neem wel een trapje mee !

De Egel.

https://gorssel.nl/laatste-nieuws/nieuws/het-fruitbedrijf-van-makkink-wordt-nu-een-agro-ecologische-pluktuin

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

het zijn gekneusde beschadigde die niet goed verkocht kunnen worden.

2euro de kilo. weet niet of dit duur is maar in de winkel zijn ze aanzienlijk duurder iig.

wilde veertig kilo halen.meer kan ik niet verwerken.zal nog wel kijken of er iets aan de prijs te doen is uiteraard maar dat moet nog blijken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

2,00 de kilo is een schappelijke prijs. Ik zit nu op 2,75 ( goeie dus niet aangevreten of geneusd) als ik 150 kilo afneem. Morgen weer eens effe onderhandelen. Maar duur is het. Kan ik niet ontkennen. 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

oke. ik had eens begrepen dat je dan alles lekker mengt en daardoor wat minder restsuikers over houd. en dus meer vergist voor een wat hoger persentage

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

maar betreft de pecto...  die bezinkt naar de bodem? en tap je af?ook als je kraantje wat centimeters boven de bodem zit?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat Munckerik zegt klopt, je denkt dat de boel opleeft en dat het : "optimaliseert".
In werkelijkheid roer je alle residu door je mooie vloeistof waarbij je zelfs de inhoud van je ton kunt besmetten (wilde gisten en dergelijke in zuurstof). Dus na gist toevoegen afsluiten en na een week een meting doen of smaaktest. Cheers alvast man!

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

oke thnx.

wat betreft je keuze voor gist.voor fruitvergisting.

zit er veel verschil in resultaat?

ik gebruik voor mijn mede degene op de foto

 

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@kroon)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

foto lukt even niet  word vervolgd

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?