Hallo mede stokers brouwers etc.
Ik kan aan een mooie partij kersen komen. Deze wil ik gaan vergisten. Nu ben ik op zoek naar een recept of werkwijze. Leng ik aan met water? Of niet? Stel ik ga even van 20 kilo uit. Ga ik suikers toevoegen zoja welke soort en in welke verhouding. Graag wat kennis. Heb nu alleen ervaring in het maken van mede. Ga ik de pitten eruit halen (veel werk) of haal ik ze er na de gist uit etc
Even het SG van je kersen meten, is dat te laag dan kun je overwegen om suiker toe te voegen. Glucose is erg mooi om toe te voegen.
suikergehalte neem ik aan? ik ben nieuw in de business hey ;-).hier zal ik een meter voor moeten aanschaffen neem ik aan
Suikergehalte inderdaad 😉
ik doe gewoon de kersen met gist in de ton en laten vergisten de pitten gaan toch naar de bodem
oke. nou las ik alleen dat je uit pitten en stelen het giftige ''pectolose''? krijgt.
als ik ze laat zitten moet ik hier dus iets mee.ik lees dat na het vergissen wat voorloop weg word gegooid.
nu is het zo dat als ik mede maak ik elke dag mijn vat schud om goed de suikers en het gist te mengen.als hij uitgegist is heb ik smurrie onderin die ik er eerst uitzeef.
daar na dan weer laten bezinken en onderin via het krantje voorloop wegnemen?
Schudden, ook bij mede, is niet nodig, het gist weet de suikers feilloos te vinden. Het enige wat je ermee bewerkstelligt is dat alle dode gistcellen weer door je vloeistof gaat dwarrelen.
Aan hoeveel kersen kan je komen. Ik ben ook in onderhandeling over 150 kilo. Moet 100 liter sap opleveren volgens Chris. Maar is toch niet makkelijk deze hoeveelheden. Zelfs iet in de Betuwe en het kost godver een vermogen. Ik ga morgen kijken naar een boom wijnkersen maar ga wel eerst suiker meten.
Als je ooit een keer vergist kersensap zonder suiker hebt geproefd ben je verslaafd. Ik koop toch wel wat ze ook vragen. Dus zet je pers maar klaar Jan. Maar als ik een boom koop laat ik ze wel lang mogelijk hangen. Maar de boerin zei: er zijn volgels en ze zijn lastig.
Kom erop terug.
het zijn gekneusde beschadigde die niet goed verkocht kunnen worden.
2euro de kilo. weet niet of dit duur is maar in de winkel zijn ze aanzienlijk duurder iig.
wilde veertig kilo halen.meer kan ik niet verwerken.zal nog wel kijken of er iets aan de prijs te doen is uiteraard maar dat moet nog blijken.
2,00 de kilo is een schappelijke prijs. Ik zit nu op 2,75 ( goeie dus niet aangevreten of geneusd) als ik 150 kilo afneem. Morgen weer eens effe onderhandelen. Maar duur is het. Kan ik niet ontkennen.
oke. ik had eens begrepen dat je dan alles lekker mengt en daardoor wat minder restsuikers over houd. en dus meer vergist voor een wat hoger persentage
maar betreft de pecto... die bezinkt naar de bodem? en tap je af?ook als je kraantje wat centimeters boven de bodem zit?
Wat Munckerik zegt klopt, je denkt dat de boel opleeft en dat het : "optimaliseert".
In werkelijkheid roer je alle residu door je mooie vloeistof waarbij je zelfs de inhoud van je ton kunt besmetten (wilde gisten en dergelijke in zuurstof). Dus na gist toevoegen afsluiten en na een week een meting doen of smaaktest. Cheers alvast man!
oke thnx.
wat betreft je keuze voor gist.voor fruitvergisting.
zit er veel verschil in resultaat?
ik gebruik voor mijn mede degene op de foto
foto lukt even niet word vervolgd