Van de rest jam maken.of op drank leggen.
Bedankt voor je toelichting. Oké du s als ik het goed begrijp... ik ga alleen vergisten naar een alcoholhoudend sapje niet destilleren. Haal ik dus vooraf de steeltjes en eventuele blaadjes eraf. En de pitten kan ik er achteraf uithalen. Verder hoef ik niets te doen of moet ik zoiezo het enzym afbrekende pectolase toevoegen?
Nee hoor, kersen bevatten sowieso heel erg weinig pectine. Als je als pulp gaat vergisten dan kun je na de hevige vergisting overhevelen naar een schoon vat. Dan blijft de troep en dus ook de pitjes op de bodem van het 1e vat achter. Lekker uit laten gisten. Wil je er wijn van maken kun je nog een laatste keer overhevelen en de boel lekker laten klaren tot het mooi helder is. Dit kan wel heel erg lang duren. Als je de mogelijkheid hebt zet je het koel tijdens het klaren. Dit kan het proces iets versnellen.
Mocht je toch willen stoken kun je dat doen direct nadat het volledig is uitgegist. Maar de troep op de bodem laat je ook in dit geval achter in de fermenter.
Succes!
Benieuwd idem!
Het pectine-afbrekende enzym pectolase. Pectolase is een enzym dat pectine afbreekt.
Verder de uitstekende uitleg van Stookforum.
Jongens ben serieus kapot.
100 liter heb ik en nog wat meer. 25 liter liter voor kirsch met wodkagist vas Still. Die loopt al. Doe andere 75 liter in de fermenters op 18 graden met SN9 komen traag op gang. Maar wist ik al heb er minstens een maand vooruit getrokken. Tot zover. Project is erg leuk en volgens mij kan het niet fout gaan. Top kersen waren het overigens.
Goed gewerkt,Lum! Perfecte grondstoffen = perfecte borrel! Now we wait...
Idd perfecte grondstoffen. Lummel heb je de suiker ook nog met de dobber gemeten toen het het vat inging? 10% over de hele linie? Jou kennende heb je geen grammetje suuker toegevoegd he ?
18 graden is idd koel maar ik denk dat de SN9 dat wel aan moet kunnen. Zeker als je het de tijd geeft. Niet tevaak proeven, als je sap tapt dan trek je via het waterslot ook weer zuurstof naar binnen en dat wil je niet als je 1e doel is om er wijn van te maken. Zolang het gist wordt de zuurstof er wel weer uitgeperst maar ik zou het zeker beperken en het lekker rustig door laten gaan.
Heb je nog iets met de perskoek gedaan? Ik zat te denken gooi er pure alcohol overheen, tijdje laten trekken en dan filteren. Suikerwater erbij en dan heb je een kersenlikeur voor Lummelientje. Al zal veel smaak natuurlijk wel er uitgeperst zijn, ik denk wel dat het kan.
Heeft Nimrax de filmpjes ontvangen voor een goede videomontage?
Veel succes met dit mooie project!
De perskoek van 80 kilo heb ik in de Grainfather gegooid met pitten en al plus 5 liter water en deze op de zelfde manier als je mout laten rondpompen tot 100 graden. Deze ga ik ook vergisten zal straks even meten hoeveel de perskoek nog gaat opleveren. De perskoek van 55 kilo gooi ik een fermentatievat samen met het sap van 80 kilo en ga opnieuw vergisten met pit en al.
Zo heb ik dan 3 keer 25 liter voor de wijn. Of eventueel kirsch met sn9 gist
25 liter voor kirsch en 25 liter vergiste perskoek. Beiden wodkagist.
Wat dat laatste gaat worden, geen idee maar als je niks probeert. Zal zo nog een paar foto’s maken van de ravage want het is gisteren ook weer laat geworden. Lummelientje heeft 55 kilo kersen lopen te ontstelen. Vanaf half 6 tot 12 uur kon ik daarna nog persen. Dit is gewoon werken hahaha.
Hallo mede stokers brouwers etc. Ik kan aan een mooie partij kersen komen. Deze wil ik gaan vergisten. Nu ben ik op zoek naar een recept of werkwijze. Leng ik aan met water? Of niet? Stel ik ga even van 20 kilo uit. Ga ik suikers toevoegen zoja welke soort en in welke verhouding. Graag wat kennis. Heb nu alleen ervaring in het maken van mede. Ga ik de pitten eruit halen (veel werk) of haal ik ze er na de gist uit etc
1 ding weet ik wel ik ben niet genaaid met 2,50 de kilo. Man man wat een werk hebben die telers er ook aan. Vogels, ongedierte en nog plukken ook.
Die laatste 17 kilo heb ik niet meer gekocht. Vond de boer geen probleem bovendien kon hij de laatste kilo’s al geen wijnkersen meer leveren en dat is Annabel geworden. Zal zo eens googelen op het soort want ken het ook niet.
Ik ben onder de indruk: dit lijkt inderdaad wel erg op werken!
Goed werk lummel. Ben benieuwd naar het resultaat!
Lummel die perskoek kun je inderdaad ook vergisten en stoken.doen ze in Roemenie ook als ze de druiven hebben uitgeperst.suiker toevoegen water en gist.