Meldingen
Alles wissen

Korenwijn


Berichten: 28
Topic starter
(@zozaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
  • iemand nog een recept van korenwijn ? Overigens nergens op internet te vinden. 😀  Allen dat de kruiden melange geheim is.
  •  
Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zozaat wil je oud  duits of nederlands recept van korenwijn ? 

In principe een gerste mout met rogge en maïs en dit maischen en vergisten . Daar stook je een alcohol uit en koriander en rietsuiker melasse alcohol ( rum) daaraan toevoegen .

 

Je kunt ook graan alcohol 88 - 90 % nemen hieraan . Je maakt een koriander en rum extract en voegt dit met water toe .

 

Ook kun je een alcohol van graan op nieuw stoken over een secondair vat waarin rum met koriander zit .

( Het is in principe een jenever variant zonder de bessen en citrus  )

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@zozaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Nederlandse variant

 

Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zozaat. De oudste die ik in boek heb   is Gerst , tarwe , rogge  . Dit maischen gisten en alcohol uit stoken . 78 % - 90% is maar hoe vol je de granen wil houden .

Dit meng je met een deel uit melasse gestookte alcohol . 1 /10 deel . En dit mengel haal je over op koriander en peenzaad .

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@robbert ik neem aan koriander-zaad? en dan 50/50 koriander/peenzaad?

Dus bij het stoken; hoe hoger het alcoholpercentage deste meer de graan-smaak blijft?

Met het resterende lager dan pakweg 75% zou je dan een jenever of gin kunnen maken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@patbolk des te hoger percentage des te armer smaken worden .

Wil je een mooie volle graan in korenwijn stoken op ongeveer 78-82 % zachtere smaken dus hoger.

Koriander is ongeveer 0,5 tot 2,5 gram per liter  eindproduct .

Peenzaad ongeveer 0,5 tot 1, 2 gr per liter.

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@robbert dank voor je antwoord! Zeer interessant allemaal! nog een aantal vragen:

De gerst/tarwe/rogge-maisch heeft nu bijna 3 weken staan gisten, de lucifer blijft branden vlak boven de maisch maar ik zie wel nog steeds veel luchtbellen van onder omhoog komen. Is de gisting dan nog steeds bezig?

Ik heb nu een eerste stook melasse-alcohol (850 ml a 55%). Gaat dit bij de graan-alcohol om daarna met het koriander/peenzaad over te halen, of zou ik die 850 ml nog een keer overhalen en, cuts (proberen te) maken en dan pas bij de graanalcohol voegen? (mmm de vraag stellen is hem beantwoorden denk ik...)

of... moet ik met de dunder die ik heb bewaard een tweede keer melasse-alcohol maken en dat toevoegen aan de graanalcohol om korenwijn te krijgen?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@patbolk kan zijn dat er nog iets nagist vandaar de bellen 21 tot 28 dagen is normaal dus laat eventueel nog paar dagen staan de beide alcoholen worden apart gestookt en ook dus de Melasse 2 x . Hierna b8j elkaar voegen en samen over de kruiden stoken .

 

Nee de " dunder ' mag gewoon in het riool . 

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@robbert Gisteravond de mais/rogge/mout-maisch, die in het vergistingsvat al heerlijk rook, de eerste keer overgehaald. Bij het (langzaam) oplopen van de temperatuur, ontstond er een overrijpe banaan geur. En ook de eerste uitloop had een zoetige smaak. Die maakte plaats voor "granige" geur en smaak op de helft van de uitloop. Maar omdat het de eerste stook is heb ik alles bewaard. De eerste 100 ml uitloop hadden een percentage van 70% iets lager dan ik had verwacht. Dit hield wel relatief lang aan en pas na 250 ml dook die onder de 50%. (ik heb natuurlijk maar een 1 liter alquitara)

waar komt die banaan-geur nou vandaan, dat had ik niet verwacht! Alvast bedankt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@patbolk  het is nog iets zoetig zeg je dus waarschijnlijk nog iets van onvergiste suikers  dan de " bananegeur " zijn combinatie van esters en iets van caramelizeren van resten . 

Bij volgende overhaal , schijden van voorloop ,en naloop en rijpen gaan er nog verschillende processen komen waardoor smaak nog wijzigen zal . Maar het fruitige is een goed voorteken .

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@robbert even een update: Het staat nu te rijpen. 1/3 deel op walnootdoppen, 1/3 deel op walnotendoppen die eerst op Brandy (uw recept) hebben gestaan en 1/3 gewoon zo in de fles. Hoe lang heeft het zin om ze met die doppen weg te zetten? Het zijn maar zeer kleine hoeveelheden natuurlijk. hartelijke groet uit het Zuiden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@patbolk. Hangt wat af van hoeveelheid . Maar een 3 weken ongeveer   als de  kleur mooi brons is  proef je even en de smaak mooi rond is  . Filter je het  .

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Korenwijn de meest onderschatten  drank die er is.  Toen ik hem voor het eerst dronk was bij een whisky proeverij, ik kreeg de  single barrel korenwijn 5 jaar van Zuidam ik dacht dat het een whisky was. Wees eens dapper en koop zo'n fles met hand geschreven datum en nummer. Krijg je echt geen spijt van.

Beantwoorden
2 Reacties
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@rumo altijd goed om een referentie-drank te hebben inderdaad! dank voor de tip

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

Kan ik alleen maar onderschrijven: die van Zuidam is een topper....

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?