Meldingen
Alles wissen

Kun je aardappels eesten?


Sjonnie
Berichten: 95
Topic starter
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wellicht een domme vraag, maar kon het niet direct op internet vinden.

Granen kun je eesten door ze te laten kiemen. Hierbij worden enzymen gevormd die helpen de zetmeel om te zetten, zodat de plant kan groeien. Ik vroeg me af of dit bij een aardappel hetzelfde was.

Ik werd getriggerd omdat ik weer eens een oude aardappel vond die al een heel eind aan het groeien was....

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
16 reacties
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@sjonnie eesten is niet hetzelfde als kiemen. Eesten is het op hogere temperaturen drogen van het  al gekiemde mout. De temperatuur van het eesten bepaalt wat voor soort mout het wordt.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Net als als ongemoute granen worden aardappels wel gekookt, dit wordt dan verstijfselen genoemd. Dit is wel het minst wat je met de aardappels moet doen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals gezegd: je bedoelt ws brouwen: het zetmeel met enzymen omzetten naar suikers.

Ik zou zeggen: probeer het.

En doe dan verslag.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier ben ik ook wel benieuwd na. Ik werk op een aardappel-verwerking bedrijf, dus aan aardappelen geen gebrek. Ik kan ze zelfs in blokjes snijden van 6mm tot 24 mm. 

Misschien als je er mout aan toevoegt voor de enzymen?

Beantwoorden
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@johnny ik meen dat aardappels een hoge geleringstemperatuur hebben, je zult ze moeten voorkoken om het zetmeel beschikbaar te krijgen voor de enzymen uit het mout. Doe je dat kun je er drank van maken ja, wel met diastatisch mout.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Door enzym toe te voegen maak je de suikerketens waar zetmeel uit bestaat stuk zodat gist deze suikers kan omzetten in alcohol .

mouten van granen is het kiemen waarbij deze enzymen ontstaan . 

Bij kiemen van aardappelen is  dat iets anders . Ook al worden kiemende aardappelen ook iets zoeter er ontstaan ook andere stoffen zoals solanine die negatief invloed kunnen hebben .

Je hebt dus om zetmeel uit aardappelen of andere knolgewassen om te zetten een toegevoegde amylase nodig  om de polysaccharide ketens te breken .

Mout uit granen bevatten beta en alfa amylase en coenzymen die hiervoor kunnen zorgen .

Er zijn ook zakjes rn flessen met amylase maar die bevatten vaak 1 soort  enzym .

Een alternatief om aardappelen ( knolgewassen ) te vergisten zonder toevoeging van amylase of mout is de vries methode .

Door eerst aardappelen te koken zuigt deze zich vol met vocht . Door daarna deze te bevriezen breken celwanden waardoor ook de suikers vrijkomen en het vergisting mogelijk maakt .

( Dit kan trouwens ook met o.a. mais. )

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert Wel echt koken? Wij blancheren de aardappelen door een schroefblancheur en een bandstomer. Tussen de 85 en 90 graden. Maar dat is niet genoeg dan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny je moet de aardappels koken waardoor het zich volzuigt met vocht

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert oke leuk project.  Komt op de lijst

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@johnny. Ben benieuwd hoe het gaat met dit project! Moet je de aardappelen trouwens helemaal zacht koken? Onze Russische vrienden maakt het volgens mij niet zoveel uit, die donderen er een agressieve gist op, die vreet zich overal doorheen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@sjonnie er zijn diverse gisten die vrij agressief zijn die naast gisten , schimmels ook bacteriën bevatten . Inderdaad zeer agressief . 

( Even als het Aziatische raggi tape )

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert. Hier blijf ik dus ver vandaan!!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@sjonnie raggi tape kun je heel eenvoudig  sake. ,  Rijst wijn mee maken .

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert. Dat heb ik vaak in Japan gedronken. Erg lekker, zelfs warm. Je brengt me weer op ideeën! Denk dat ik dit binnenkort maar eens ga bestellen dan. Familie uit Hong Kong komt in de zomer weer over als alles meezit.

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 95
Topic starter
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb trouwens nog wel een fles met alfa amylase, maar volgens mij heb je zowel de bèta als de alfa nodig toch?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@sjonnie wil je optimaal werken heb  je beta ,alfa en co enzymen nodig .

Dit krijg je door mout gebruiken .

( Eventueel ook  ongepasteuriseerde bijen honing . Deze bevat ook bijen speeksel wat amylase bevat ) .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?