Meldingen
Alles wissen

Kunnen alle graansoorten gemout worden?

Pagina 2 / 3

Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat pH5.2 de ideale waarde is geloof ik meteen. Na een aantal dagen echter wordt de wash steeds zuurder en komt onder pH4. Daarom begin ik iets hoger. Ik zuur trouwens aan met citroensap of citroenzuur.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hi hi hi hi 

bbbrrrrrsss

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super. Bedankt. Ik kan niet wachten tot het weekend is. Nu nog mooi weer, maar dat wordt ook geregeld geloof ik.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Citroenzuur of citroensap is ook prima. Ik heb melkzuur staan voor mijn bier-wort 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Monoblock. Munckerik. Citroenzuur is met een pK1 van 3.2 nog best sterk. Je hebt mr een mespuntje nodig om 10 l kraanwater in pH te doen dalen nr 5-6. Je zit al gauw op een pH ver onder 5. Hoeveel citroenzuur voegen jullie bij benadering toe?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik voeg geen citroenzuur maar melkzuur toe. Op 20 liter water ongeveer 20 ml.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is melkzuur van 80%

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ongeveer 5 gram op 60 liter wash. Ik los 5 gram op in 100 ml water. Dit water voeg ik aan de wash toe en meet de Ph.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb vanmiddag 5 kilo gemout gerst en 2 kilo gewoon gerst in de Grainfather gegooid. De vorige keer dat ik het zelfde deed - en mij had voorgenomen het nooit meer te proberen - had het geen enkel nut. Het gemoute gerst kon de gewone gerst ( veevoer) niet omzetten naar suikers.

 

Op advies van Munckerik heb ik de gewone gerst 20 minuten laten koken ind e Grainfather, daarna temp terug nar 65 graden en gemout gerst erbij gedurende ruim 1,5/2 uur. En volgens mij is er nu wel resultaat. Een SG van van 1060.

Wat mij wel is opgevallen, ook de vorige keer dat de wodka gist van Stills's  direct aanslaat. Zonder de ongemoute gerst duurde het een paar uur.

IklLaat het even bezinken hoe het allemaal precies zit maar zal nooit meer gewoon gerst kopen voor 0,50 de kilo als gemout gerst 1,- kost. Is het gezeik niet waard, de achtergrond is natuurlijk wel. Het spelletje snappen is best leuk toch? 

Jan, die refractometer is goud waard. Weet nu dat een paar uur op 65 graden echt geen zin heeft. Volgens mij is een uur al genoeg. Althans, dat extra uur bracht nauwelijks de Sg omhoog. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk dat je het toch nog eens geprobeerd hebt Lummel! Ben benieuwd naar het eindresultaat, je zou best rond de 7% uit kunnen komen.

Wat je zegt, gemout gerst kost je geen vermogen dus voor het gemak is dat een zorg minder.

 

Je kunt beter 10 minuten uitmaischen op 75 graden dan een uur extra op 65 graden. Voor bier heb je de Aplha amylase nodig die je bij deze temperatuur vrijkomt. Alpha amylase komt de (smaak) volheid ten goede komt, ik weet niet wat het effect op een stookmash zal hebben. 

Beantwoorden
Berichten: 13
 Sam
(@sam)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar kan je dit precies kopen dan? Ik kon zo snel helaas niets vinden voor die prijs.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Doe jij geen jodium proef Lummel? Dan weet je dat alle zetmeel is omgezet. 

Munckerik, dat uitmaschen doe je toch alleen met bier waarbij je voor een deel onvergistbare suikers wil houden voor de smaak van het bier. Voor een stookbier zou het een droog bier moeten worden, dus ben je na de 63 - 62 graden klaar. Ga je hoger dan gaan de beta amylasen kapot, en die heb je nu juist nodig.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Doe jij geen jodium proef Lummel? Dan weet je dat alle zetmeel is omgezet. 

Munckerik, dat uitmaschen doe je toch alleen met bier waarbij je voor een deel onvergistbare suikers wil houden voor de smaak van het bier. Voor een stookbier zou het een droog bier moeten worden, dus ben je na de 63 - 62 graden klaar. Ga je hoger dan gaan de beta amylasen kapot, en die heb je nu juist nodig.

Monoblock, Ik wel eens gehoord van de jodiumproef maar nog nooit gedaan. Hoe werkt dat dan precies? Ik ga het zo weer proberen met 6 kilo gemout gerst op 63 graden en ga elke 10 minuten de sg meten. Je kan beter de wodka in de winkel kopen maar ach het houdt je van de straat. 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Goede vraag Lummel! Dat wil ik ook graag weten. Ik heb gisteren een flesje jodium gehaald bij de drogist.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jodium / zetmeel test...

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?