Meldingen
Alles wissen

ĺikeur


Berichten: 191
Topic starter
(@prins)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik maak likeur  op mijn manier misschien  niet zoals het hoort maar de smaak was vroeger altijd  redelijk goed. Ik doe de vruchten in een pot  en lost suiker met  vanillesuiker  op in een beetje water laat dit afkoelen. Ik vul nu 30% alcohol bij  en  wat afgekoeld suikersiroop  een paar trosjes steranijs  en iets cardemon  .ik laat de vruchten er zo lang mogelijk in zitten  en  gebruik de likeur  dan terwijl de vruchten  er nog in zitten  soms over de ijs .

Beantwoorden
56 reacties
40 Reacties
(@georges)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Beste,

Ik maak al 55 jaar "AL" mijn likeuren zelf, maar als ik likeur maak van fruit (of kruiden) doe ik dat op de volgende manier: 

afhankelijk van het soort fruit gebruik ik het gewenste aantal gram van de vruchten, al of niet in stukken gesneden (aardbeien bvb kan je in 2 of 4 snijden). Gebruik enkel mooie rijpe vruchten en was ze zeker voldoende en laat uitlekken. Hierna doe je de vruchten in een bokaal en giet er de nodige alcohol op van 96%. Wens je vanille toe te voegen gebruik dan zuivere witte vanille (te verkrijgen in speciaal zaken) en slechts 1 klein mespuntje, mogelijk kunnen enkele andere soortgelijke vruchten worden toegevoegd al naargelang je smaak voorkeur.Laat nu alles 2 tot max 6 weken macereren (afhankelijk van de fruitsoort) op een warme en donkere plaats en schud de pot elke dag even. Voor 1L likeur heb je niet veel vruchten nodig en maximum 450-500mL alcohol. Na de maceratie filter je alles door een koffiefilter en laat het restant nog een paar weken staan om daarna opnieuw te filteren. Als het resultaat mooi helder is voeg je het nodige suiker water toe (50/50 vooraf gemaakt met witte kandijsuiker) en natuurlijk ook nog de nodige hoeveelheid zuiver gedistilleerd water. (Suikerwater + water moet je even berekenen om uiteindelijk ongeveer 40% of minder maar niet te weinig) alcohol te bekomen in je drank). Laat alles nog 1 of 2 weken staan en dan kan je genieten.

Waarom alcohol van 96%? de maceratie gaat veel vlugger en de opgenomen smaak en dito is veel intenser dan met minder alcohol. Uw likeur heeft dan ook de volle smaak van de vruchten en bij minimum 35% alcohol wordt hij nooit slecht. Gebruik nooit veel suiker want te zoete likeur is niet aangenaam.

Opgelet, als er vruchten bij zijn die olie bevatten (zoals sinaas- of citroen schillen en anijszaad enz.) gebruik dan alcohol die al versneden is tot 40% omdat anders het geheel troebel wordt als je het versnijdt na de maceratie.

Mvg.

 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 191

@georges vriendelijk bedankt voor de tip .Ben nog maar een beginner dus heb veel aan je informatie.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Geen dank, ik ben ondertussen al lang bezig aan een boekje, maar het geraakt niet af. Ik heb recepten die je nergens vind maar wel heel lekker zijn, zo kan je bij aardbeien een beetje frambozen toevoegen bvb, niet veel uiteraard anders heb je de zuivere aardbeismaak niet meer. En vermits je met 96% alcohol werkt en niet weet hoeveel vruchten je nodig hebt, hier nog een tip: "zorg gewoon dat de vruchten volledig onder de alcohol staan".

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 191

@georges dank .aan de 96% komt mijn stook niet op dit moment niet hoger dan 85% misschien straks wel met een nieuwe  installatie die ik nog ga bouwen . Heb de nodige buizen al binnen . 52 cm diameter 67 .dan naar 42 mm lang 28 cm dan naar 32 mm lang 9 cm en dan met 22 mm naar de brug .ik ga vaak naar de schrootboer en kijk wat er op dat moment ligt waarvan ik denk daar kan ik misschien wel iets mee ..misschien wordt  het een flop en wie weet heb ik geluk .kan vrij simpelde boel weer veranderenen er weer iets anders in elkaar knutselen.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@prins Sorry, alcohol stoken is hier ten strengste verboden, dus ik koop mijn alcohol altijd in de goedkoopste winkel in Remich (Luxemburg) op de Qua De La Moselle 48 de naam is "Golden Spirits" of DFS is de hoofdfirma. De prijs is er lager dan de helft hier in apenland BE.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946

@georges jij heb best wel lang ervaring met likeur maken maar hier op het forum zwerft ergens een tabel(ik kan het alleen niet zo snel vinden) en daar in staat voor heel veel fruit en kruiden hoe lang en met hoeveel procent(soms best wel laag) je het besten bij die ingrediënten kunt macereren. Als je zo'n hoog alcohol percentage gebruik zal je met het verdunnen ook de smaak verdunnen. 

Ik zelf gebruik zelf nooit een alcohol van 96% omdat ik het de moeite niet waard vindt omdat te maken. En er zijn maar weinig recepten waarvoor je meer dan 90% alcohol gebruikt. Ik ken er maar 1 namelijk limoncello en dat is dan weer zo'n roer receptje dat ik liever Lemon Lime maak.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo beste, na vele jaren heb ik nog nooit geweten dat de smaak "verwaterd" na het verdunnen of versnijden van het maceraat omdat met een hoger alcohol percentage meer smaak en voedingsstoffen worden opgenomen in de alcohol. Ik heb zo zelfs al eau-de-vie gemaakt van bepaalde fruitsoorten door het maceraat eerst wat te verdunnen en daarna te distilleren, de distilatie word gestopt zodra en enkel water uit het toestel komt, in dit water zit 0,0 smaak van de vruchten, wel in de alcohol die dan weer versneden word. 

Recent heb ik zo een zeer lekkere aardbei likeur gemaakt + een liter eau-de-vie van hetzelfde maceraat, gewoon door meer ingrediënten te gebruiken en 1 L alcohol ipv 450mL 

Alles staat nu nog een extra maand te rijpen (2 maanden minimum in totaal) heb gisteren voorzichtig heel even geproefd (ong 5ml) en dat worden 2 fijne dranken, de ene rood en zoet de andere kleurloos en niet zoet maar de smaak van beiden is perfect. Probeer het zelf maar eens, maar koop uw alcohol waar hij goedkoop is, dus niet hier in BE 

Mvg 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946

@georges Het is eigenlijk heel logies als je met 1 liter alcohol van 90% alle smaak uit een vrucht haal en je verdun dat met 1 liter water heb je 2 liter drank. Dus heeft 1 liter drank nog maar de halve hoeveelheid fruit smaak. Er zijn bijvoorbeeld recepten voor een aardbei likeur die macereren met de drink sterkte alcohol percentage.

Het weer opnieuw distilleren van het marceraat is weer een ander verhaal. Je marcereer het fruit en hierna disteleer je een deel van de vloeistof opnieuw daarna voeg je dat weer bij elkaar. Dit kom je wel vaker tegen in oude recepten.

Bij de weg, ik koop mijn alcohol niet maar ik maak het zelf ik ben een thuisdistillateur 😉 

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo Beste, wat je schrijft is in theorie misschien wel waar, maar de praktijk is anders. Ik wil je best, indien mogelijk, wel een proevertje opsturen. Bovendien weet ik uit ondervinding dat 96% alcohol ook de oliën uit het maceraat haalt en 40% doet dat niet. Bovendien weet ik ook dat Elixir d'Anvers zijn likeur op dezelfde manier maakt, de kruiden laten macereren in 96% alcohol en daarna distilleren en versnijden en uiteraard suiker toevoegen en de gele kleurstof. Ik maak hem op dezelfde manier, alleen doe ik er geen gele kleurstof bij. En het water toevoegen aan het maceraat is enkel bedoeld om te kunnen distilleren tot alle alcohol er uit is zonder dat het toestel stil valt. Ik heb maar een water distilleer toestel dus dat is een verschil. Bovendien heb ik al vermeld denk ik, dat in het water dat uit het distilleer toestel komt 0,0 smaak zit, alle smaak blijft in de alcohol. Er is dus in de praktijk geen enkel verlies.

En opgelet hier in BE is het ten strengste verboden om zelf alcohol te stoken, daarom dat ik hem koop.

Mvg.

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946